Čitaj mi!

Konvoj Kfora nesmetano prošao

Kolona od dvadesetak vozila Kfora nesmetano prošla od baze kod Leposavića do južnog dela Kosovske Mitrovice. Lokalni Srbi nisu reagovali. Građani Mitrovice dežuraju na barikadi kod mosta na Ibru.

Na severu Kosova je mirno, a kolona od dvadesetak vozila Kfora nesmetano prošla od svoje baze kod Leposavića do južnog dela Kosovske Mitrovice.

Oko podneva konvoj Kfora je krenuo iz baze "Noting hil", potom se zaustavio na raskrsnici, koja od magistralnog puta Leposavić Kosovska Mitrovica vodi ka albanskim selima Košutovo i Bistrica na severu Kosova, a posle kraćeg zadržavanja produžili ka južnom, albanskom delu Mitrovice.

Lokalni Srbi, koji prate kretanje međunarodnih snaga na severu, nisu reagovali.

Njihovi komentari su uglavnom bili da se slažu da ne treba da bude jednostranih poteza, da neće nasedati na provokacije i da sva sporna pitanja treba da se rešavaju dijalogom.

Na mostu grada na Ibru i dalje je barikada od peska i betona, a pored nje se u severnom delu smenjuju građani.

U Kosovskoj Mitrovici postoji još jedna barikada na putu koji od istočnog mosta na Ibru vodi ka gradu i dalje ka Zvečanu, ali ona nije prepreka Kforu i ostalim međunarodnim vozilima da se kreću severom Kosova jer postoje drugi, alternativni putevi.

U petak su u Zvečanu i Rudaru vojnici Kfora uklonili sve barikade na putu južna Kosovska Mitrovica - Leposavić, a tada su izbili i sukobi Kfora i lokalnih Srba, u kojima je bilo i povređenih. U subotu se situacija smirila.

Mnogi srpski domaćini, pa i čitava sela, danas proslavljaju hrišćanski praznik Svete trojice. Povređeni građani, koji se nalaze u mitrovačkoj bolnici, se oporavljaju i, prema rečima dežurnih lekara, nisu životno ugroženi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 03. jun 2012, 15:36) - mm [neregistrovani]

Neka,

samo neka napuste severni deo i odu južno, što južnije.

(nedelja, 03. jun 2012, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Nesmetano

Sta da kazem zivim daleko od Kosova a brinem i strepim za sve Srbe i njihovu bezbednost.Bolje i ovako pustite ih jer nece nijedna sila koja se silom sluzi da vecno ostane Sila.RTS hvala na dobrim i objektivnim informacijama sa Kosova i Metohije nama ovo mnogo znaci sto nas redovno izvestavate.