Читај ми!

Konstituisane SO Zvečan i Zubin Potok

Oformljene Skupštine opština Zvečan i Zubin Potok, čemu se protivi Vlada Srbije. Skupštine konstituisane na osnovu rezultata lokalnih izbora 6. maja. Sednicu u Zvečanu napustili odbornici URS-a. Vlada je u tehničkom mandatu i neće reagovati, kaže Oliver Ivanović.

U Zvečanu gde su 6. maja, uprkos protivljenju vlasti u Beogradu, održani lokalni izbori, konstituisana je skupština opštine.

Za predsednika Skupštine opštine izabran je Momčilo Gvozdić iz SPS-a, za zamenika Dobrosav Dobrić iz SRS-a, dok je novi sekretar Nataša Radović.

Prethodno su verifikovani mandati 27 odbornika. Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je ranije novinarima da će na sednici, posle verifikovanja mandata i izbora, biti reči o sudbini barikade u Rudaru.

Reagujući na najave o nepriznavanju lokalnih izbora održanih 6. maja u opštinama Zvečan i Zubin Potok i o uvođenju privremenih uprava od strane Vlade Srbije, Gvozdić je rekao da bi to značilo gašenje srpskih institucija na tom prostoru.

Današnju sednicu SO Zvečan napustili su odbornici Ujedinjenih regiona Srbije.

Predsednik opštinskog odbora URS-a u Zvečanu Stojanka Petković, kao razlog za napuštanje sednice navela je to što su neke od njenih kolega odbornika, navodno, vređale nju i njenu stranku nakon što su održani izbori u Zvečanu.

Na konstitutivna sednici skupštine opštine Zubin Potok dogovoreno je da zbog specifičnih uslova na severu Kosova u vlasti učestvuju sve stranke koje su ušle u lokalnu skupštinu.

U Skupštini Opštine Zubin Potok je 31 odbornik od kojih je 21 iz Demokratske stranke Srbije. Srpska radikalna stranka ima devet, a Ujedinjeni regioni Srbije jednog odbornika.

Za predsednika SO ponovo je izabran Stevan Božović (DSS), a za njegovog zamenika Miladin Radovanović (SRS).

"Svi predloženi kandidati su jednoglasno izabrani, SO Zubin Potok u ovom sastavu nema opozicije. Imajući u vidu specifične političke prilike, sve tri stranke koje participiraju u SO, prihvatile su zajednički rad zbog dobrobiti naroda, našeg opstanka na ovim prostorima, očuvanja srpskih institucija, a samim tim i države Srbije", rekao je Božović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da to ministarstvo sada neće reagovati povodom konstituisanja opština na severu Kosova - Zubinog Potoka i Zvečana, jer je vlada sada u tehničkom mandatu.

"Obaveza za dalje postupanje ostaje na sledećem ministarstvu koje će rbiti zaduženo za teritoriju Kosova i Metohije", rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се