Udvostručen iznos minimalnih subvencija

Najmanji iznos subvencija po novootvorenom radnom mestu udvostručen na 4.000 evra, navodi se u novoj vladinoj Uredbi o privlačenju direktnih investicija. Za dobijanje subvencija u najnerazvijenijim opštinama, potrebno uložiti najmanje 500.000 evra.

Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o privlačenju direktnih investicija kojom je najmanji iznos podsticaja udvostručen na 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu, rečeno je Beti u Ministarstvu ekonomije.

Kako su istakli u Ministarstvu, maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.

Sada postoje četiri grupe razvijenosti opština koje proizilaze iz zvanicne Vladine klasifikacije razvijenosti, a one uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom, naveli su u Ministarstvu ekonomije.

Za dobijanje podsticaja za direktne investicije u, na primer, najnerazvijenijoj, četvrtoj grupi, potrebno je minimalno ulaganja od 500.000 evra, precizirali su u Ministarstvu.

Novom uredbom uveden je i sistem bodovanja različitih kriterijuma na osnovu kojih se određuje iznos podsticaja po otvorenom radnom mestu u Uredbi", navodi se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema uredbi, investitori podsticaje mogu da dobiju za otvaranje najmanje 50 radnih mesta.

Iz Agencije za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) rečeno je da je od 2006. godine, kada je započela dodelan podsticaja za investitore, finansirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnih mesta.

U projekte je investirano 1,3 milijarde evra, a ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 miliona evra.

Kako su istakli u SIEPA, podsticaje su dobila 122 domaća i 104 strana investitora.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 24. mar 2012, 20:22) - Мића [neregistrovani]

Зашто?

Ако већ имају да дају паре за радна места,зашто не отворе нове државне фирме?То давање паре страним компанијама ми је некако...безвезе.