Читај ми!

Amerika planirala prevrat u SFRJ?

Sjedinjene Američke Države nameravale da izvrše prevrat u SFRJ, sa ciljem da spreče invaziju SSSR-a, piše u izveštajima mitropolita Bugarske pravoslavne crkve i agenta tajne službe Simeona Kostadinova.

Mitropolit Bugarske pravoslavne crkve Simeon Kostadinov je, dok je delovao u Sjedinjenim Američkim Državama, kao agent bugarske tajne službe, slao izveštaje o pripremama SAD da izvrše prevrat u Jugoslaviji, kako bi sprečile invaziju Sovjetskog Saveza na SFRJ posle smrti šefa države Josipa Broza Tita, javlja Verska informativna agencija.

Nakon otvaranja tajne arhive bugarske komunističke Državne bezbednosti, javnosti su dostupne velike količine izveštaja koje je mitropolit Simeon slao dok je delovao u SAD od 1966. do 1980. godine.

Mitropolit je 1974. godine iz Njujorka javio da će SAD organizovati "podrivačku delatnost" u SFRJ. Za to su u američkoj državi Nju Džerzi, kako se navodi, pripremani "mladi Srbi, Hrvati, Slovenci, možda i Bugari", pre infiltracije u Jugoslaviju preko Grčke.

U jednom izveštaju mitropolit Simeon je izneo mišljenje da će se SFRJ raspasti "posle pada Gvozdene zavese", a pisao je i o delovanju "Hrvatske oslobodilačke vojske" i njenoj saradnji sa organizacijom "Slobodna Poljska".

Bugarska tajna služba je izveštaje prosleđivala u SSSR, gde su bili oduševljeni sposobnošću agenta, prenosi VIA.

Ponosni drug, vredni major i ispovednik

Iz tajnih arhiva saznaje se da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo za tajnu službu, ali je član KP bio samo mitropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica, navodi VIA.

Mitropolit je koristio dva pseudonima, "Hristov" i "Toris", i radio je za Prvo, glavno, odeljenje tajne službe, a u izveštajima, koje je često završavao "s drugarskim pozdravom", u više navrata navodi da je "ponosan" što je član KP.

"Ponosan sam što sam član avangarde i socijalističke nam otadžbine - slavne Komunističke partije, za koju radim i za koju živim", stoji u njegovom dopisu Državnoj bezbednosti od 8. septembra 1984.

Mitropolit Simeon bio je i ispovednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio veoma vredan, o čemu svedoči oko 27 tomova materijala, ali i činjenica da je dogurao do čina majora.

Pored ostalog, kako navodi VIA, davao je podatke i o rutama za bežanje iz Bugarske, preko Turske i Grčke, na Zapad, do čijih je saznanja dolazio svojim delovanjem.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво