Velike mogućnosti saradnje Srbije i Kine

Ukoliko mogućnosti strateškog partnerstva sa Kinom budu valjano iskorišćene, građani Srbije imaće velike koristi u godinama i decenijama koje dolaze, rekao predsednik Tadić posle razgovora sa kineskim premijerom Veb Đabaom i predsednikom parlamenta Vu Banguom. U okviru posete Kini, predsednik Srbije obišao Kineski zid.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa premijerom Kine i predsednikom kineskog parlamenta Ven Điabaom i Vu Banguom o političkim temama i mogućnosti razvoja ekonomske saradnje dveju zemalja. Obe strane su konstatovale da dogovoreno strateško partnerstvo treba konkretizovati privrednim projektima.

Tadić je, nakon razgovora sa kineskim zvaničnicima, istakao da će građani Srbije, ukoliko mogućnosti strateškog partnerstva sa Kinom budu valjano iskorišćene, imati velike koristi u godinama i decenijama koje dolaze.

Dve zemlje su, prema rečima Tadića, saglasne da bi trebalo pronaći tačke saradnje kineskih i srpskih preduzeća, kojima će vlasti u Beogradu i Pekingu dati snažan podsticaj.

Želimo da strateško partnerstvo iskoristimo da Srbija bude jedna od prvih lokacija na koje bi kineski investitori došli, proizvodili i izvozili, rekao je predsednik Tadić u izjavi za Fonet.

Tema razgovora bila je i naučno-tehnička saradnja i saradnja u oblasti infrastrukture, sa posebnim osvrtom na planiranu gradnju mosta Zemun-Borča. Sagovornici su se saglasili da dve vlade moraju podstaći privrednike kako bi ovi realizovali srpsko-kinesku ekonomsku saradnju.

Sa predsednikom kineskog parlamenta Vu Banguom, Tadić je razgovarao o saradnji dva parlamenta i ocenio da je njegovo iskustvo dragoceno i zbog toga što je imao važnu ulogu u razvoju Šangaja, u vreme Deng Sjaopinga.

Ideja izgradnje slobodne bescarinske industrijske zone, u kojoj bi se proizvodilo, a ne trgovalo, negde u Srbiji, prema Tadićevim rečima, u dobroj meri se oslanja na ono što je nekada činjeno u Šangaju.

Naravno, ne želim da poredim ovaj naš projekat i ideju sa onim što je učinjeno u Šangaju i što je imalo globalne razmere, jer su naše pretenzije regionalne, ali to može da bude korisno iskustvo za Srbiju, ocenio je srpski predsednik.

Tadić je podsetio da je Kina ekonomija koja proizvodi 550 miliona mobilnih telefona godišnje, 120 miliona kompjutera, 80 miliona televizora, 40 miliona frižidera i više desetina miliona drugih kućnih aparata godišnje i izrazio uverenje da aktuelni politički odnosi dve zemlje mogu u budućnosti obezbediti dislociranje dela te proizvodnje u Srbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, tokom drugog dana zvanične posete Narodnoj Republici Kini, posetio Kineski zid, gde je u knjigu utisaka upisao: "Kineski zid je inspiracija za mene i za moj narod koliko svako može da doprinese zajedničkoj istoriji i jedinstvenom cilju".

Tadić je kineski zid posetio u društvu ambasadora Kine u Beogradu Vei Đinghua.

Krediti za infrastrukturne projekte u Srbiji

Ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić danas je  u Pekingu razgovarao sa predsednikom kineske Eksim banke Li Žuoguom o mogućnostima korišćenja povoljnih kredita te banke za infrastrukturne projekte u Srbiji.

"Postoje dve vrste kredita, jedan će biti odobren za most Zemun-Borča", precizirao je Dinkić u izjavi FoNetu i napomenuo da će, posle studije izvodljivosti, vrednost tog projekta biti do 200 miliona evra.

"U Kini će, uz podršku i nadzor njihovog ministarstva trgovine, biti izabrana najpovoljnija ponuda neke od kompanija, koja će biti glavni izvođač radova, ali će biti angažovane i srpske firme kao izvođači", istakao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, kinesko ministarstvo trgovine će i subvencionisati taj kredit, pa će on biti pod veoma povoljnim uslovima.

Dinkić je objasnio da je to kredit na 15 godina, sa počekom otplate od pet godina i naglasio da mu je u Eksim banci rečeno da maksimalna kamata može biti do tri odsto godišnje fiksno, što je izuzetno povoljno.

"Razgovarali smo i o drugim infrastrukturnim projektima u Srbiji, jer je naša ambicija da izgradimo i druge regionalne projekte, kao što su obilaznica oko Kragujevca, tunel kroz Frušku Goru, kao i da povežemo Prokuplje i Šabac sa Koridorom 10", rekao je Dinkić.

"U razgovoru sa predsednikom Eksim banke došli smo i do ideje da bi ova banka u narednom periodu mogla da sufinansira radove na autoputu Beograd-Čačak", istakao je Dinkić.

Prvog dana posete Kini, Tadić je u četvrtak sa domaćinom, predsednikom Hu Đintaom dogovorio uspostavljanje strateškog partnerstva dveju država, i poručio da je intenziviranje saradnje sa Kinom u svim oblastima postalo jedan od stubova srpske spoljne politike.

Dvojica predsednika su konstatovala da između njihovih zemalja ne postoje otvorena politička pitanja, i da je od velikog značaja za buduće odnose dosledno uzajamno poštovanje teritorijalne celovitosti, a Tadić je Hu Đintaou uputio poziv da poseti Srbiju.

Tadić je u Pekingu govorio na srpsko-kineskom Trgovinsko-investicionog forumu, na kojem su učestvovali predstavnici kineskih kompanija iz energetskog, građevinskog, finansijskog, medicinskog, konsultantskog, poljoprivrednog i tekstilnog sektora.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи