Protest zbog hapšenja u Gnjilanu

Zbog hapšenja radnika MUP-a Srbije kod Gnjilana, članovi Nezavisnog sindikata policije protestovali su u Vranju. Okupljeni traže njihovo oslobađanje, jer, kako kažu, to hapšenje ugrožava opstanak Srba na tom području.

Članovi sindikata policije "Nezavisnost" protestovali su u Vranju zbog hapšenja radnika MUP-a Srbije kod Gnjilana na Kosovu i zatražili njihovo hitno oslobađanje, jer, kako kažu, hapšenje ugrožava opstanak Srba na tom području.

 

Ispred zgrade u koju je izmeštena Policijska uprava za Gnjilane okupilo se oko 200 pripadnika tog sindikata, koji su najavili da će od evropskog sindikata policije tražiti zaštitu i oslobađanje kolega.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u gnjilanskoj policiji Predrag Đorđević rekao je da se gotovo svi zaposleni u toj upravi boje hapšenja Kosovske policije, jer žive na Kosovu, a rade u izmeštenoj jedinici u Vranju.

"Nije nam jasno zašto su naše kolege uhapšene kada je od 1999. godine kada je gnjilanska uprava policije izmeštena u Vranje više od 100.000 različitih dokumenata, uverenja, ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, izdato upravo Albancima iz opština Gnjilane, Novo Brdo, Kosovska Kamenica i Vitina", istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, zaposleni u izmeštenoj gnjilanskoj policiji nisu na Kosovu sprovodili nikakve radnje iz delokruga nadležnosti MUP-a nego su radili u Vranju na administrativno-tehničkim poslovima.

Specijalna jedinica Kosovske policije ROSU uhapsila je u subotu kod Gnjilana četiri radnika Policijske uprave Gnjilane, koja je od 1999. godine izmeštena u Vranje, matičara iz srpske opštine Gnjilane i vlasnika privatne prodavnice.

Oni su osumnjičeni za "napad na ustavni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju dužnosti", a određen im je pritvor do 30 dana. 

Advokat: Optužba bez dokaza

Za krivično delo napad na ustavni poredak Kosova predviđena je zatvorska kazna od 15 godina zatvora, a za to, kako tvrdi advokat sindikata "Nezavisnost" Miroslav Živković, kao i za ostala dela, nije bilo dokaza.

"U pitanju je, očigledno, smišljena politička igra usmerena na jeftine poene Hašima Tačija‚ kaže Živković.

Kosovska policija pretresala je i kuću načelnika policijske uprave Gnjilane Dobrivoja Stojanovića. "Na brutalan način oborili su mog oca na zemlju. On ima 67 godina, a kod njega je pronađen jedan karabin, za koji ima urednu dozvolu kosovske policije, ističe Stojanović.

Još jedna lovačka puška sa dozvolom pronađena je u kući, kod civila.

Uhapšeni su policajci Zlatko Denić, Goran Matropazarević, Nikola Trajković i Dragan Stojković, kao i matičar u srpskoj opštini Gnjilane Mladen Dimitrijević.

Euleksov sudija im je odredio pritvor do 30 dana, dok je uhapšeni vlasnik prodavnice Trajan Denić jutros pušten iz pritvora.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. feb 2012, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

Ustavni poredak???

"Napad na ustavni predak Kosova" tako oni sada to zovu.... kada je Srbija branila svoj ustavni poredak nas su bombardovali... Srbijo,pomozi nasim ljudima

(ponedeljak, 27. feb 2012, 19:28) - Nenad [neregistrovani]

Junaci

Istrajte braco!

(ponedeljak, 27. feb 2012, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

dokle

sve do veka

(ponedeljak, 27. feb 2012, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Podrska Srbima na Kosmetu!

Dokle ce da ih proganjaju i love?