Читај ми!

Skupština o zaduživanju

Poslanici u parlamentu razmatrali zakone o davanju garancija za nova zaduživanja države. Ministar Oliver Dulić pozvao da predlozi budu podržani, jer je reč o finansiranju projekata koji su u toku. Opozicija protiv. Miroljub Tomić izabran za člana Visokog saveta sudstva.

Skupština Srbije razmatrala je na novoj vanrednoj sednici više vladinih predloga zakona, a rasprava je počela posle više od dva sata pauze, zbog nedolaska predstavnika Vlade Srbije. Poslanici su raspravljali i o ratifikaciji više međunarodnih sporazuma.

Pred poslanicima se našlo 13 zakonskih predloga o davanju garancija za nova zaduživanja države, među kojima su i davanje garancija za zaduživanje "Galenike", "Jat ervejza" i Termoelektrane "Kostolac B".

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je poslanike da podrže zakonske predloge, navodeći da se krediti ne uzimaju za javnu potrošnju, već za finansiranje završetka započetih projekata.

"Ovi krediti i aranžmani nisu namenjeni potrošnji, već infrastrukturnim projektima i nema nikakve sumnje da je besmisleno optuživati stranke koje će za njih glasati da to rade zbog izbora", rekla je šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Poslanici opozicije kritikovali su davanje garancija Srbije za novo zaduživanje, posebno zaduživanje "Galenike", navodeći da je neozbiljno raspravljati o daljem zaduživanju najsiromašnije evropske zemlje.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da predstavnik Vlade ne zna koliki je zbir kredita u zemlji koja je "prevarila Međunarodni monetarni fond i prekršila sve granice svojih zaduživanja".

"'Galeniku' treba sačuvati, ona je potrebna državi, ali ne treba dozvoliti da 'Galenika' dođe na ovakve grane", rekla je Jorgovanka Tabaković iz SNS-a, dodajući da ne može da glasa za zaduživanje "Galenike", jer Vlada Srbije nije na vreme sprečila ono što se u toj kompaniji dešava.

U "odbranu" zaduživanja za "Galeniku" stali su poslanici SPS-a, čiji kadar rukovodi tom kompanijom, koji su naveli da ona ima značajno mesto u sistemu zdravstva, jer od njenog rada zavisi i normalno snabdevanje tržišta lekova.

Poslanici su razmatrali i davanje garancija za finansiranje izgradnje nekoliko deonica autoputa, za izgradnju stambeno-poslovnih objekata na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu, kao i potvrđivanje sporazuma sa CERN-om o davanju statusa pridruženog članstva.

U drugom delu sednice, parlament je raspravljao o Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji sa Vladom Azerbejdžana, o sporazumu sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) o davanju statusa pridruženog članstva, kao i nekoliko međunarodnih sporazuma o saradnji u oblasti saobraćaja, odbrane, zaštite podataka i bezbednosti.

Miroljub Tomić novi član VSS-a

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su sudiju u Apelacionom sudu u Kragujevcu Miroljuba Tomića za člana Visokog saveta sudstva (VSS). 

Izbor Tomića za člana VSS iz reda sudija apelacionih sudova predložio je VSS, koji je u obrazloženju te odluke naveo da se time stvaraju uslovi za rad tog tela u punom sastavu. Za Tomića je glasalo 126 poslanika.

Skupština je, na predlog Državnog veća tužilaca, izabrala za zamenike javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Vladimira Đorđevića i Miodraga Markovića, u Osnovom tužilaštvu u Vranju Branislavu Mihajlović, a u Kragujevcu Vesnu Ostojić.

Za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu izabran je Miroslav Rakić, dok je za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu izabran Bojan Prstojević. 

Skupština nije izabrala Milenu Pajić Simić za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, koja je dobila četiri glasa za.

Skupština je raspravu o tim odlukama završila 8. februara, ali glasanje tada nije zakazano, jer nije bilo većine s obzirom da su poslanici Srpskog pokreta obnove (SPO) napustili Parlament tražeći razrešenje ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića i državne sekretarke Sanje Čeković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи