Sever Kosova neće Prištinu

Ogromnom većinom birači na severu Kosova izjasnili se na referendumu protiv kosovskih institucija. Izlaznost 75 odsto. Referendum neće doneti nikakav rezultat, jer je protivustavan i besmislen, poručio Borislav Stefanović. Kosovska skupština referendum proglasila nezakonitim.

U sve četiri opštine na severu Kosova, tokom dva dana referenduma, glasalo je nešto više od 75 odsto birača, a ubedljiva većina, 99,74 odsto zaokružila je da ne prihvata kosovske institucije, saopštila je referendumska komisija.

Od 35.500 građana sa pravom glasa glasalo je njih 26.725. Ukupno 26.524 birača glasala su protiv prihvatanja kosovskih institucija, a "za" je bilo samo 69. Nevažećih listića je bilo 134.

Najveća izlaznost zabeležena je u opštini Zubin Potok gde se izjasnilo 4.597 od ukupno 5.186 upisanih glasača, odnosno 88,64 odsto.

Protiv kosovskih institucija glasalo je 4.573 glasača, odnosno 99,76 odsto, dok je 11 glasača bilo za institucije, odnosno 0,24 odsto, uz 0,28 odsto nevažećih listića.

Građani opštine Leposavić na birališta su izlazili samo danas, dok su birači iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka glasali dva dana.

U opštini Leposavić izlaznost je iznosila 70,48 odsto od ukupno upisanih 12.060 birača, to jest na referendum je izašao 8.491 glasač. Protiv kosovskih institucija glasalo je 99,67 odsto birača.

U opštini Zvečan, gde je upisan 8.081 birač, izašlo 6.040 lica, odnosno 74,74 odsto. Protiv kosovskih institucija izjasnilo se 99,87 odsto (6.007), a za kosovske institucije 0,13 odsto.

U Kosovskoj Mitrovici protiv prihvatanja kosovskih institucija izjasnio se 7.521 glasač, odnosno 99,03 odsto, za kosovske institucije 0,29 odsto, saopštila je referendumska komisija. U ovoj opštini pravo glasa imala su 10.173 glasača, a izlaznost je iznosila 74,66 odsto, to jest glasalo je 7.595 glasača.

Članovi referendumske komisije Ljubomir Radović, Ljiljana Ljumović i Dalibor Milunović, na konferenciji za štampu, ocenili su da je izlaznost bila velika, slična onoj iz 2006. godine kada je održan referendum o saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije. Nepravilnosti, prema Radoviću, nije bilo, ali je rok za prijavu i dalje otvoren.

Konačni rezultati referenduma, koji je održan uprkos protivljenja zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, biće saopšteni 19. februara.

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom je referendum proglasila nezakonitim i ništavnim.

U dokumentu se ističe da su referendum na severu Kosova organizovale paralelne strukture koje finansira i kojima upravlja Republika Srbija i da je on uperen protiv nezavisnosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

Inače referendum je održan bez prisustva međunarodnih posmatrača pošto se nijedna međunarodna organizacija nije odazvala pozivu na nadgledanje izjašnjavanja građana, a OEBS i Unmik su ocenili da referendum nevažeći i da neće imati nikakve pravne posledice.

Jedino su predstavnici Međunarodne krizne grupe obilazili glasačka mesta u Zvečanu i Zubinom Potoku, ali nisu želeli da daju svoju ocenu po završetku izjašnjavanja.

Referendum, "za" i "protiv"

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je ranije da referendum nije bio potreban građanima severa Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je održavanje referenduma na severu Kosova i Metohije štetno za interese države Srbije.

Predsednik Tadić rekao je da razume potrebu Srba na severu Kosova i Metohije da iskažu svoju političku volju, ali i istakao da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rešavanju problema srpskog stanovništva u južnoj pokrajini.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da je izjava predsednika Borisa Tadića o referendumu na severu Kosova "umerena".

Dok lideri Srba sa severa veruju da će se posle referenduma smanjiti strahovit pritisak na taj deo Pokrajine i ojačati pozicija Srbije u borbi za Kosovo i Metohiju, predstavnici države upozoravaju da je štetan i da produbljuje podele između Srba severno i južno od Ibra.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je da će proces održavanja referenduma možda biti jeftin, ali da će politički skupo koštati državu Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović rekao je da su četiri opštine iz kratkoročnih interesa odlučile da sprovedu referendum i da one ne mogu da procene šta je interes Srbije.

"Za interese Srbije zadužena je Vlada Srbije sa resornim ministarstvima i kada oni nešto kažu to znači da to podržava i većina u Skupštini, a većina u Skupštini je i većina u Srbiji", rekao je Ivanović za RTS.

Prema njegovim rečima, prva ozbiljna posledica referenduma biće ta što trajno ostaje zapisano da su građani severnog Kosova odlučili da poslušaju lokalne lidere koji vode predizbornu kampanju umesto da poslušaju Vladu Srbije koja se svim snagama trudi da srpskom stanovništvu u tom delu omogući da živi kao i u drugim delovima zemlje.

Evropska komisija smatra da referendum, kao ni barikade, nisu rešenje za "posebnu situaciju" na severu Kosova, saopštila je Maja Kocijančič, portparolka potpredsednice Evropske komisije Ketrin Ešton.

broj komentara 39 pošalji komentar
(četvrtak, 16. feb 2012, 14:20) - Bosko [neregistrovani]

Napred Srbi

Braco Srbi cestitam na uspesnom referendumu o neprihvatanju institucija takozvane drzave Kosovo na srpskoj zemlji.

(četvrtak, 16. feb 2012, 13:26) - Aleksandar [neregistrovani]

Zašto

Referendum je legalan i legitiman..Srbi na sjeveru su rekli svoje mišljenje,i ne vidim u tome ništa loše,jer na zapadu se za mnogo manja pitanja izlazi na referendum..
Pozdrav Srbima na Kosovu iz Republike srpske,iz Banja Luke..

(četvrtak, 16. feb 2012, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Budućnost

Možda u ovom trenutku referendum nije bitan,ali će ostati zapisano u istoriji da je narod rekao svoj stav. A kad se promjene okolnosti...

(četvrtak, 16. feb 2012, 12:16) - zvonimir [neregistrovani]

pravo

Ako svi imaju pravo na opredeljenje zasto se nebi postovala volja srpskog naroda sa kime hoce da zivi

(četvrtak, 16. feb 2012, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Aspekt

a u kojo to Drzavi Narod Vlada kako Hoce...???

(četvrtak, 16. feb 2012, 11:55) - nista novo [neregistrovani]

na-kosovu

ceo svet zna da je severni deo kosova protiv pristinskog rezima i vlade, unapred je svako mogao znati rezultate refernduma ;) pozdrav

(četvrtak, 16. feb 2012, 11:14) - Vitas [neregistrovani]

Svaka cast

Cestitke nasem narodu na Kosovu i Metohiji na herojstvu, slozi i istrajnosti.

(četvrtak, 16. feb 2012, 11:06) - Spartacus [neregistrovani]

Racun bez konobara

Ovaj referendum je kao pravljenje racuna bez konobara. Narod moze da izrazi volju, ali narod ne odlucuje, ovamo na zapadu su vec ovaj referendum prokometarisali kao potpuno bezznacajan, jer kako rekose, ne podrzavaju ga ni zvanicna Pristina ni zvanicni Beograd.

(četvrtak, 16. feb 2012, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

доследност

и зашто би референдум био штетан или противуставан? народ је заправо потврдио ставове државае Србије, а то је да не признаје тзв. Р. Косово и власти те творевине.

(četvrtak, 16. feb 2012, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Aspekt

Referendum na Severu KiM je najviši stepen demokratije-vladavine naroda u jednoj zemlji, dok je rezolucija ili deklaracija, kako već o proglašenju nezavisnosti KiM u prištinskoj skupštini neustavan čin jer je po našem ustavu pokrajina u sastavu republike Srbije. Ujedinjene Nacije nisu priznale nezavisnost KiM, dok je Republika Srbija članica ove svetske organizacije.Toliko o pravnom aspektu ovog referenduma.