Читај ми!

Kontrolom do boljih zakona

Parlament ima obavezu i odgovornost da interveniše bez obzira u kojoj fazi zakonodavnog procesa je uočena manjkavost nekog zakonskog predloga, kaže predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da parlament ima obavezu i odgovornost da kroz kontrolnu funkciju interveniše bez obzira u kojoj fazi zakonodavnog procesa je identifikovana manjkavost.

Dejanović je kao primer za to navela donošenje zakona po hitnom postupku.

Otvarajući prezentaciju izveštaja "Procena procesa donošenja zakona i izrade propisa u Republici Srbiji" u Domu Narodne skupštine, Dejanović je rekla da je Skupština preporuku da se zakonski predlozi razmatraju po hitnom postupku - stavila pod kontrolu.

To međutim, dodala je predsednica parlamenta, svakako ne isključuje potrebu da se ta, ali i druge sfere, preciznije definišu, kao što i u ostalim preporukama akteri procesa donošenja zakona mogu prepoznati prostor za poboljšanje svog rada.

Đukić Dejanović je na konferenciji, na kojoj je predstavljen izveštaj urađen u saradnji skupštinskog Zakonodavnog odbora i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u (ODIHR), ukazala da su u skupštinskoj proceduri predloženi zakoni menjani u znatnom obimu, iako se i u stručnoj javnosti ne retko čulo da parlament samo formalno usvaja vladine predloge zakona.

"Znajući da je objektivna i nezavisna ocena trenutnog stanja početna tačka svake odgovorne aktivnosti koja ima za cilj da menja postojeće stanje, pozvala sam stručnjake ODIHR-a da izvrše analizu zakonodavnog procesa - od identifikovanja društvenog odnosa koji zahteva regulisanje do usvajanja odgovarajuće norme", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta je uverena da je konferencija izvanredna prilika da svi koji imaju ulogu u zakonodavnom procesu strukturirano sagledaju tu svoju ulogu i da će skup doprineti da se i u budućem radu i saradnji još više neguje duh parlamentarizma.

"Tom duhu primarni je interes građana, koji je i uzrok i posledica rešenja koja usvajamo u ovom domu", poručila je Đukić Dejanović.

Na prezentaciji, između ostalih, govore i predsednik skupštinskog Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković, direktor OEBS - ODIHR Janez Lenarčič i šef Misije OEBS-a u Srbji Dimitrios Kipreos.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи