Čitaj mi!

Jeremić u Minhenu

U Minhenu počela Međunarodna bezbednosna konferencija na kojoj se raspravlja, između ostalog, o finansijskoj krizi, energetici i sigurnosnim faktorima. Među učesnicima i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji se, sastao sa šefom rumunske diplomatije Kristijanom Diakoneskuom.

U Minhenu počela dvodnevna Međunarodna bezbednosna konferencija, na kojoj učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Na marginama Međunarodne bezbednosne konferencije Minhenu, koju je otvorio ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer, Jeremić se sastao se sa šefom rumunske diplomatije Kristijanom Diakoneskuom.

Jeremić će tokom boravka u Minhenu imati niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima koji učestvuju na skupu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Konferencija okuplja na stotine eksperata i i vodećih svetskih političara, šefova država ili vlada i ministara iz oko 70 zemalja, a ceo skup obezbeđuje oko 3.000 policajaca.

Na dnevnom redu konferencije biće teme od finansijske krize, jače uloge Azije i "Arapskog proleća", do zaštite na internetu, energetike, prirodnih resusra i čovekove okoline, kao sigurnosnih faktora.

I ove godine konferencija se, uz najavljene demonstracije protivnika NATO i globalizacije, održava u luksuznom hotelu "Bajerišer Hof".

Na konferenciji, koja 5. februara završava rad, najavljen je dolazak i američkog državnog sekretara Hilari Klinton i generalnog sekretara NATO Andersa Roga Rasmusena.

Predsednik ove konferencije Volfgang Išinger, bivši predstavnik EU u "trojci" u pregovorima o Kosovu je uoči početka skupa upozorio na opasnost vojnog udara na Iran.

"To bi bio bankrot politike i diplomatije", rekao je Išinger za "Dojčland radio''. On je dodao da se u Minhenu mora razgovarati da li, osim vojnih, postoje i druge opcije u automskom sukobu sa Iranom.

Ovu konferenciju je 1962. godine, s idejom da se prvenstveno bavi pitanjem odbrane, osnovao Evald-Hajnrih fon Klajst-Šmencin, jedan od zaverenika grupe oko grofa Štaufenberga, koja je izvela neuspeli atentat na Hitlera.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">