Читај ми!

Krivokapić brani Nikolaidisa

Uvek ću podržavati stvaralačke slobode, pa i slobode Andreja Nikolaidisa, kaže predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić. Stvaralačka sloboda je osnovno dostignuće demokratije, navodi Krivokapić.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić stao je u odbranu svog savetnika i pisca Andreja Nikolaidisa, navodeći da treba poštovati slobodu stvaralaštva.

Krivokapić je rekao da će uvek podržavati stvaralačke slobode, pa i Nikolaidisovu, dodajući da stvaralačka reč mora biti van političkih procena.

Nikolaidis je u jednom autorskom tekstu napisao da bi bio civilizacijski iskorak da je aktiviran eksploziv nađen u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave dve decenije postojanja Republike Srpske, kojoj je prisustvovao državni vrh Srbije i RS, kao i srpski partijarh Irinej.

Krivokapić navodi da je stvaralačka sloboda osnovno dostignuće demokratije.

"Nažalost, sloboda stvaralaštva je još u opasnosti na Balkanu. Ja ću, kao i uvek, poštovati slobodu stvaralaštava, i onu sa kojom se slažem, ali i onu sa kojom se ne slažem, a upravo je svrha mog savetnika da širi te slobode", naveo je Krivokapić.

To je prva izjava Krivokapića od početka slučaja Nikolaidis, pošto je predsednik Skupštine Crne Gore do sada odbijao da u javnosti iznese svoj stav o toj temi.

Krivokapić je juče odbio zahtev opozicionih partija da smeni Nikolaidisa, odnosno da se parlament ogradi od njegovih stavova u kojima, po oceni opozicije, poziva na mržnju i terorizam.

Smenu Nikolaidisa tražili su Pokret za promene (PZP) i Nova srpska demokratija. Portparol PZP-a Koča Pavlović rekao je Tanjugu da je Krivokapić, na sednici Kolegijuma predsednika crnogorskog parlamenta, odbio zahtev opozicionih stranaka za smenu Nikolaidisa.

Pavlović je naveo da je Krivokapić odbio i zahtev opozicione Socijalističke narodne partije da se Kolegijum predsednika Skupštine Crne Gore ogradi od Nikolaidisovih stavova.

Vlada Srbije uputila je ranije protestnu notu Crnoj Gori zbog stavova Nikolaidisa, a Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je da stavovi Nikolaidisa ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

U Nikolaidisovu odbranu ranije su stali crnogorski PEN centar, Društvo nezavisnih književnika, helsinški komiteti Crne Gore i Srbije, Forum pisaca, kao i članice crnogorske vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво