Čitaj mi!

Krivokapić brani Nikolaidisa

Uvek ću podržavati stvaralačke slobode, pa i slobode Andreja Nikolaidisa, kaže predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić. Stvaralačka sloboda je osnovno dostignuće demokratije, navodi Krivokapić.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić stao je u odbranu svog savetnika i pisca Andreja Nikolaidisa, navodeći da treba poštovati slobodu stvaralaštva.

Krivokapić je rekao da će uvek podržavati stvaralačke slobode, pa i Nikolaidisovu, dodajući da stvaralačka reč mora biti van političkih procena.

Nikolaidis je u jednom autorskom tekstu napisao da bi bio civilizacijski iskorak da je aktiviran eksploziv nađen u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave dve decenije postojanja Republike Srpske, kojoj je prisustvovao državni vrh Srbije i RS, kao i srpski partijarh Irinej.

Krivokapić navodi da je stvaralačka sloboda osnovno dostignuće demokratije.

"Nažalost, sloboda stvaralaštva je još u opasnosti na Balkanu. Ja ću, kao i uvek, poštovati slobodu stvaralaštava, i onu sa kojom se slažem, ali i onu sa kojom se ne slažem, a upravo je svrha mog savetnika da širi te slobode", naveo je Krivokapić.

To je prva izjava Krivokapića od početka slučaja Nikolaidis, pošto je predsednik Skupštine Crne Gore do sada odbijao da u javnosti iznese svoj stav o toj temi.

Krivokapić je juče odbio zahtev opozicionih partija da smeni Nikolaidisa, odnosno da se parlament ogradi od njegovih stavova u kojima, po oceni opozicije, poziva na mržnju i terorizam.

Smenu Nikolaidisa tražili su Pokret za promene (PZP) i Nova srpska demokratija. Portparol PZP-a Koča Pavlović rekao je Tanjugu da je Krivokapić, na sednici Kolegijuma predsednika crnogorskog parlamenta, odbio zahtev opozicionih stranaka za smenu Nikolaidisa.

Pavlović je naveo da je Krivokapić odbio i zahtev opozicione Socijalističke narodne partije da se Kolegijum predsednika Skupštine Crne Gore ogradi od Nikolaidisovih stavova.

Vlada Srbije uputila je ranije protestnu notu Crnoj Gori zbog stavova Nikolaidisa, a Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je da stavovi Nikolaidisa ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

U Nikolaidisovu odbranu ranije su stali crnogorski PEN centar, Društvo nezavisnih književnika, helsinški komiteti Crne Gore i Srbije, Forum pisaca, kao i članice crnogorske vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 25. jan 2012, 22:50) - Драгиша [neregistrovani]

Књижевници

Овај стил изражавања нам је јако познат из предходног периода али нисам слутио да је то та "Демократија". Сетимо се како су говорили "песници" Парага, Аркан, Шешељ........... Значи и они су Књижевници и песници.

(sreda, 25. jan 2012, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

ЦГ

А шта би рекао тај Кривокапић да је неки други саветник из неке друге земље написао да његовог председника мало одлети у ваздух а са њих он и још много људи?Да ли би то опет била демократија? Нисмо ми луди - знамо ми шта писци пишу а шта светници саветују. Знамо ми када саветници говоре и пишу за кога говоре и за кога пишу. Писац је овде само маска, а какав је то јадо писац када пише шта пише.

(sreda, 25. jan 2012, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

CG,

nece nama BG diktirat sta da radimo! Prosla su ta vremena...davno!

(sreda, 25. jan 2012, 20:52) - milos [neregistrovani]

pisar

Svi koji su stali u odbranu ovog pisara , nedvosmisleno nam govore šta misle o svima nama. Da je kojim slučajem u dvorani Borik bio i neki zvaničnik EU ili SAD to bi bio poziv na terorizam.

(sreda, 25. jan 2012, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Crna Gora

se ne moze prepoznati od otcjepljenja od Srbije! Svaka vam cast! Ja sam impresioniran!