Читај ми!

Pismo zbog smene Ugričića

Grupa profesora sa više svetskih univerziteta, nezadovoljna odlukom o smeni direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića, uputila protestno pismo srpskim zvaničnicima. Odluka o smeni ne ide u korist čitalaca i istraživača u Srbiji, ističe se u pismu.

Nekoliko profesora sa više svetskih univerziteta uputili su protestno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministru kulture Predragu Markoviću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, jer se ne slažu sa odlukom vlade da smeni direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića.

"Duboko se ne slažemo sa odlukom Vlade Srbije. Ona svakako nije odluka u korist čitalaca i istraživača u Srbiji, kao ni u korist celokupne intelektualne zajednice zemlje", navodi u pismu 28 profesora prestižnih univerziteta iz Nemačke, Austrije, Italije, BiH, SAD, Holandije.

Profesori potpisnici protestnog pisma tvrde da ne mogu da nađu opravdanje za postupak vlade.

"Ne možemo da nađemo nijedan razlog bilo u proglasu Foruma pisaca, bilo u ličnom obrazloženju Sretena Ugričića u vezi sa njegovim potpisom proglasa koji bi mogao na bilo koji način opravdati njegovu smenu sa mesta na kom je godinama radio na dobrobit društva u Srbiji", kažu univerzitetski profesori, među kojima su, između ostalog, profesor Branislav Jakovljević sa Stenford univerziteta i profesor Tomislav Longinović sa Univerziteta Viskonsin.

Među potpisnicima apela Foruma pisaca, navodi se u pismu, Ugričić je jedini koji je obrazložio svoj potpis, a to obrazloženje je u međuvremenu postalo dostupno najširoj javnosti Srbije.

U obrazloženju, kako naglašavaju, Ugričić precizira da je njegov glas Nikolaidisu glas "za zaštitu i poštovanje intelektualnog, ljudskog i demokratskog prava Andreja Nikolaidisa i u korist njegove lične bezbednosti i integriteta".

Prema oceni profesora, potpisnika pisma, Ugričić je izvanredan srpski pisac koji je, kako tvrde, takođe, na izvanredan način u službi svoje zemlje na dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije, a njegova stručnost u oblasti bibliotekarstva uživa najviše poštovanje među kolegama u svetu.

Zahtev Foruma pisaca da se "opozove neustavna odluka Vlade Srbije o smeni direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića" svojim potpisima podržalo je do sada više od 500 ljudi, među kojima su i pisci Svetislav Basara, Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Igor Marojević, glumica Mirjana Karanović, poslanik Vesna Pešić, novinari Miša Brkić, Omer Karabeg, Gordana Logar, Gordana Suša i drugi.

Ranije danas saopštenjem se oglasio i Upravni odbor PEN Centra u Bosni i Hercegovini, koji je dao punu podršku Forumu pisaca Srbije, naglasivši da su "ovi intelektualci svoje legitimne, jasne i neprikosnovene stavove u vezi sa situacijom na Zapadnom Balkanu iznosili i onda kada su 'intelektualci' regiona ćutali ili odobravali nedemokratske i nacionalističke projekte svojih političkih patrona".

"Sad je, očigledno, došlo vreme da mi dignemo glas u njihovu odbranu. Politička moć države leži u hrabrosti centara moći da se suoče sa oponentima i da ih uvažavaju, a ne da im daju otkaze ili ih šikaniraju u već poznatom maniru bivšeg režima", navodi se u saopštenju Upravnog odbora PEN BiH.

Vlada je 20. januara smenila upravnika Narodne biblioteke Ugričića nakon što je potpisao proglas Foruma pisaca koji se usprotivio "hajci" na crnogorskog pisca i savetnika predsednika crnogorskog parlamenta Andreja Nikolidisa.

Nikolidis je u autorskom tekstu napisao da bi aktiviranje eksploziva u dvorani "Borik" tokom proslave 20. godina Republike Srpske, kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici Srbije i Republike Srpske, bilo "civilizacijaski iskorak".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се