Čitaj mi!

Ugričić: Hajka traje godinama

Forum pisaca oštro kritikovao odnos države i vlasti prema slobodi govora i ponovo protestovao zbog smene Sretena Ugričića sa funkcije upravnika Narodne biblioteke. Hajka vlasti protiv mene traje godinama, kaže Ugričić.

Predstavnici Foruma pisaca, koji su potpisali proglas u kome traže obustavu "hajke" na crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, oštro su kritikovali odnos države i vlasti prema slobodi govora i ponovo protestovali zbog smene Sretena Ugričića sa funkcije upravnika Narodne biblioteke.

Na debati pod nazivom "Šta je ostalo od slobode", koju je organizovao Kulturni centar Beograda povodom smene Ugričića, predstavnici Foruma pisaca su govorili o odnosu javnosti i političara prema slobodi govora ne iznoseći konkretne stavove o tome šta su granice te slobode.

Ugričić je, učestvujući u debati, rekao da hajka vlasti na njega traje godinama, a da je pooštrena otkad je objavio roman "Neznani junak" u kome "Srbiju naziva diktaturom".

"Sada sam ja optužen da podržavam terorizam samo zato što sam podržao pravo da čitamo slobodno i branio pravo svakog od nas da misli svojom glavom", smatra Ugričić.

Član Foruma i jedan od potpisnika proglasa, pisac Vladimir Arsenijević kaže da su političari, mediji, ali i građani "sinhrono" napali i Nikolaidisa i Ugričića.

"Ono što me uznemirilo više od vređana Nikolaidisa i 'šutiranja' Ugričića jesu sinhroni napadi političara, medija i građana", rekao je Arsenijević.

On je posebno osudio izjave ministra policije Ivice Dačića "u kojima je pretio Ugričiću zatvorom". Član Foruma Filip David rekao je da slučaj Ugričića pokazuje da je na površinu isplivalo pravilo da "svima koji nisu odani, nije mesto u državnoj službi".

Debati su, između ostalih, prisustvovali i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, direktor BITEF-a Nenad Prokić, istoričarka Branka Prpa, kao i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Ugričić je, kao član Foruma pisaca, potpisao proglas u kome se traži da se obustavi "hajka" na pisca Andreja Nikolaidisa koji je u jednom autorskom članku naveo da bi bio civilizacijski iskorak da je aktiviran eksploziv u hali Borik na svečanosti povodom Dana RS, kojoj su prisustvovali i najviši srpski zvaničnici i srpski patrijarh Irinej.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 25. jan 2012, 11:58) - Лазаревац [neregistrovani]

Угричић

Јако ценим уколико је господин Угричић допринео култури у овој земљи као управник Народне библиотеке. Мислим да је недопустиво да човек на тако важном месту потпише ту петицију против хајке на човека који на електронским новинама јавно вређа државу Србију и Републику Српску и њихове грађане.
Андреју Николаидису треба забранити улазак у ваздушни простор Србије и Републике Српске.

(utorak, 24. jan 2012, 19:02) - Dejan [neregistrovani]

Sloboda govora mrznje

Postoji sloboda govora i govor mrznje... Ovo sto je gospodin potpisao vidim kao podrsku slobodi govora mrznje, i nikako drugacije. A sad neka se oni trude da to prepakuju kako god im je drago, supstanca ostaje ista.

(utorak, 24. jan 2012, 18:52) - anonymous [neregistrovani]

Otvorio karte!

Bravo Ugricicu!