Čitaj mi!

Smenjen Ugričić

Vlada Srbije smenila je na telefonskoj sednici upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić razrešen je sa te funkcije na telefonskoj sednici Vlade Srbije.

Vlada je donela odluku pošto joj je upućen izveštaj Ministarstva kulture povodom slučaja Ugričića, jednog od potpisnika proglasa Foruma pisaca koji se usprotivio "hajci" na crnogorskog pisca i savetnika predsednika crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa.

Nikolaidis je ranije napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktivirana ekplozivna naprava u hali "Borik" u Banjaluci prilikom obeležavanja 20. godišnjice Republike Srpske, u kojoj su bili politički i verski predstavnici Srbije i Republike Srpske.

Sreten Ugričić je juče stavio na raspolaganje svoju ostavku i ministru kulture Predragu Markoviću dostavio tražene informacije u vezi sa stavovima iznetim povodom spornog teksta Nikolaidisa.

U izveštaju ministra kulture, koji je dostavljen Vladi, navedeno je da "pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i vlada odlučuje".

"Svestan spremnosti svih da stabilnost i funkcionisanje institucija u poverenim nadležnostima mora biti prioritet, verujem da na osnovu zakonskih procedura i ovlašćenja, navedenih priloga i iskazane javne zabrinutosti i za ličnu i nacionalnu bezbednost, i za nesmetano funkcionisanje nacionalnih ustanova, pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i Vlada odlučuje", naveo je ranije danas Marković.

Ministar Marković poslao je i Ugričiću pismo u kojem navodi da je stabilnost i kontinuitet u radu najviše nacionalne ustanove u kulturi, kakva je Narodna biblioteka Srbije, prioritet u odnosu na dnevnopolitička zbivanja.

Marković: Civilizacijske obaveze

Ministar je, takođe, upozorio Ugričića da, pored zakonskih obaveza u okviru kojih obavlja svoju dužnost, postoje i civilizacijske obaveze koja ga ograničavaju, a koje s razlogom mogu da izazovu zabrinutost kod građana i državnih organa.

"Kao što u svim postupcima u vezi sa rukovođenjem i zastupanjem u poslovima Narodne biblioteke morate da poštujete i zakonske procedure i državnu politiku, neophodno je da poštujete i norme pristojnosti koje podrazumevaju jasnu svest o tome da poverene nadležnosti podrazumevaju i javno ograničenje na okvir tih nadležnosti, a u njih sigurno ne spada ni spoljna politika, ni pitanja bezbednosti, ni uređivačka politika dnevnih novina u Srbiji, a kamoli u susednim zemljama", naveo je Marković.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izjavio je, reagujući na smenu Ugričića, da država u takvim slučajevima mora beskompromisno da reaguje "da nam se nikad više ne bi dogodilo nešto slično kao ubistvo premijera Đinđića, koje je medijski pripremano na sličan način", prenosi Tanjug.

"Sramota je što neki pod izgovorom slobode javne reči i mišljenja prećutno podržavaju nasilje u javnom životu", naveo je Srećković dodajući da se "ta pojava mora žigosati da ne bi uzela maha".

"Takvi javni stavovi ne smeju da se tolerišu bez obzira da li dolaze od ekstremne levice ili ekstremne desnice i mnogo opasniji su nego što na prvi pogled izgledaju", naveo je Srećković.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da su juče na sednici Vlade svi ministri bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 20. jan 2012, 21:59) - Несврстани [neregistrovani]

Saradnici uz Ugričića

Тако је високообразована господо, за све су криви медији, а после те хајке на вашег штићеника ни Влада није имала избора...

(petak, 20. jan 2012, 21:38) - Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина

Поштовање.Мислим да је то просто невероватно да такав човек ради као Државни Службеник на тако важној функцији.Мени заиста звучи незамисливо, питам се знају ли неки овде шта говоре кад га подржавају. Стварно Невероватно.Кордунаш .

(petak, 20. jan 2012, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Jedno veliko bravo Vladi Srbije sa ovaj potez.

(petak, 20. jan 2012, 20:18) - Ivan [neregistrovani]

nije fer

Sve ove koji su potpisali saopstenje podrske Ugricicu isto treba otpustiti. Nije u redu da samo Sreten ide. Ako su vec lojalnia sefu red je da sa njim i odu.

(petak, 20. jan 2012, 20:10) - Igor [neregistrovani]

Druga sansa

Covek je napravio glupost, ali se ipak izvinio i povukao je potpis. Trebalo mu je dati drugu sansu pogotovo ako je napravio dobre rezultate na mestu gde je.Svako ima pravo na gresku...Pozdrav svim ljudima dobre volje...

(petak, 20. jan 2012, 20:08) - V.Z. [neregistrovani]

Re: Ugricic je reagovao kao covjek ....

Vama, gospodine bez crtanja ovaj problem nece biti jasan, ili se niste ni potrudili da procitate tekst do kraja. Zar je za vas ljudska reakcija braniti onoga ko podstice terorizam? Da sam na vasem mjestu, pozabavio bih se licnim problemom pravilnog rasudjivanja.

(petak, 20. jan 2012, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Ma dajte molim vas

Ovo je najgluplji moguci potez!Da bas vidim kako ce buduci upravnik da bude bolji, jel vi uopste znate koliko je biblioteka napredovala (u smislu prepoznavanja i priznavanja u Evropi) zahvaljujuci njemu?Pa sta ako je potoisao taj tekst, povukao je i izvinio se.

(petak, 20. jan 2012, 19:46) - ? [neregistrovani]

?

10 година Управник, ејјј!?

(petak, 20. jan 2012, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

,

nek se izrazava slobodno, al bez funkcije.

(petak, 20. jan 2012, 19:22) - Boki Moravac [neregistrovani]

nesretni Sreten

Zaista je Ugricic napravio nepotrebnu glupost i treba da snosi odgovornost.