Čitaj mi!

Fatva i druge priče

Posle demarša koji je Beograd uputio Podgorici, savetnik Ranka Krivokapića uporedio je Srbiju sa Iranom koji je poslao fatvu na indijskog književnika Salmana Ruždija. Simić: Ozbiljan diplomatski incident.

Dan nakon što je Beograd uputio Podgorici demarš zbog teksta savetnika predsednika crnogorske skupštine, u kojem je rekao da bi aktiviranje eksploziva na proslavi Republike Srpske,  kojoj je prisutvovao državni i crkveni vrh Srbije i RS, bio "civilizacijski iskorak",  Andrej Nikolaidis je uporedio Srbiju sa Iranom koji je poslao fatvu na književnika Salmana Ruždija.

"Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Prema informacijama koje imam, država Srbija je protestovala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana Mimesis koji sam napisao 2003. godine. Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Ruždija", naveo je Nikolaidis za podgoričke Vijesti.

Upitan kako gleda na demarš Srbije, Nikolaidis je rekao da veruje da ga "neko dugo prati i da je sve pripremljano vrlo brižljivo".

"Takođe mi govori ko je bio zadužen za mene, budući da su oni koji su bili okidači za sve ovo nastupili javno i tu su iz Crne Gore", naveo je Nikolaidis, dodavši da misli na potpredsednika Pokreta za promene Koču Pavlovića.

Nikolaidis je rekao da ni nakon burnih reakcija u srpskoj i crnogorskoj javnosti i zahteva za njegovu smenu, ništa ne bi promenio u svom tekstu šta je ostalo od velike Srbije.

Zbog Nikolaidisovog teksta, koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu E-novine, Srbija je uputila protestnu notu Crnoj Gori i to, gotovo istovremeno iz Beograda i Podgorice.

Protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore uputio je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo kod crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovića.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je juče da stavovi savetnika šefa crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kojem vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

Simić: Diplomatski incident

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je savetnik predsednika crnogorskog parlamenta svojim komentarom ugrozio odnos Srbije i Crne Gore.

Simić je dodao da Nikolaidis, kao nosilac savetničke funkcije, ima obavezu da izražava državne stavove, a ne lične, te da takva njegova izjava predstavlja ozbiljan diplomatski incident.

"Da je možda na samom početku reagovala Crna Gora, sve bi bilo drugačije. Ali pošto je reakcija bila usporena, došli smo do incidenta", istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, taj incident doveo je u pitanje odnos Srbije i Crne Gore, što će uticati na pogoršanje odnosa Beograda i Podgorice.

Iako se Nikolaidis branio da je taj tekst prvenstveno pisao kao književnik, a ne kao savetnik predsednika parlamenta, Simić kaže da je bez obzira na to, on na prvom mestu savetnik, te da je u njegovoj obavezi da izražava stavove države.

"Ne možete biti na zvaničnoj funkciji i davati takve privatne izjave", objašnjava Simić, koji je dodao da je i samo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore kasnilo sa saopštenjem u kome se ograđuje od Nikolaidisovog stava.

To saopštenje od strane ministarstva, smatra Simić, trebalo je da dođe dva do tri dana ranije. "Ovako smo došli predaleko, gde se jedna mala varnica može pretvoriti u jedan nelogičan požar koji se mora gasiti", napomenuo je Simić.

broj komentara 41 pošalji komentar
(petak, 20. jan 2012, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

Prestaje da biva umetnik

Pristavsi da bude savetnik politicara, ovaj covek je prestao da bude samo umetnik i postao politicko lice. Samim tim vise ne moze samo da se poziva na umetnicku slobodu negu mu sleduje i politicka odgovornost za javnu rec.

(petak, 20. jan 2012, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Poturice i originali

Pobogu ljudi čovek je Grk osećanje inferiornosti u Crnoj Gori koristi za gojenje sopstvenog ega...stara izreka "gori poturica od turčina"...i to je sve.

(petak, 20. jan 2012, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

Andrej Anonimni

Stvar možda treba posmatrati iz drugog ugla. Čovek jeste dobio nekakvu književnu nagradu od neke i sadašnje Evrope, ali ipak je on opskurni palanački pisac. Pa kako bi se inče čulo za njega! I loša reklama je reklama! Mi rekosmo šta rekosmo i dušu svoju spasosmo! On svoj krst prosečnosti i mržnje sam protiv sebe i dalje mora da nosi!

(petak, 20. jan 2012, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

Koja "fatva"?

Nema tu nikakve "fatve", niko ne traži ničiju glavu! Ali treba jasno reći da je to čist bezobrazluk. U pravu ste: nije bolji ni onaj koga on savetuje. Baš je našla vreća zakrpu!

(petak, 20. jan 2012, 04:04) - D.Savic [neregistrovani]

Treba ga tuziti

Srbija treba ovog tipa da proglasi za "personu non grata", a ako se on ipak drzne da prekoraci granicu Srbije, treba ga uhapsiti i optuziti za podstrekavanje terorizma. Uostalom,mislim da bi uz dobrog advokata i eventualno hrabrog i postenog sudiju, po ovakvoj optuzenici on mogao da odgovara i u samoj Crnoj gori,sto je znajuci stvarnu situaciju ,ipak malo verovatno.

(četvrtak, 19. jan 2012, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

Milan

Guzva i halabuka koja se digla oko Nikolaidisovog teksta pokazuje koliko smo svi do guse u jednom palanackom okruzenju. S jedne strane Srbija salje demars za nesto sto je ozbiljno istrgnuto iz konteksta, mada opet to Nikolaidis nije smeo sebi da dopusti posto je na politickoj funkciji. A onda Nikolaidis sebe pretenciozno poredi sa Rusdijem. Molim Vas, pa na sta to lici? To su veoma niske i jeftine politicke strasti, ili politicka nekultura koju su pokazali i nasi pisci okupljeni oko Foruma pisaca. Sve gafovi do gafova.

(četvrtak, 19. jan 2012, 19:53) - Svedok [neregistrovani]

A nasi pisci

Gospodo, lako je njega ignorisati ali u Srbiji imamo udruzenje pisaca koje ga podrzava a takodje i jedna politicka partija je na njegovoj strani LDP. Ignorisanje nicemu ne vodi, ovo je uslo u politicku arenu.

(četvrtak, 19. jan 2012, 19:28) - mp [neregistrovani]

Ne treba da bude savetnik

Vlada Crne Gore treba da pokaze ozbiljnost i odgovornost i ne zadrzava ovakvog "savetnika" koji uznemirava javnost i politiku svojim neodgovornim izjavama; Eh da je Andrej i za mali Rusdijev prst, ovakav tekst nikad ne bi napisao;

(četvrtak, 19. jan 2012, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Bas tako

Slazem se sa krajisnikom.Covek sasvim jasno i glasno poziva na terorizam.Crna Gora,ako ne zeli da izgubi svaki kredibilitet kod drugih naroda,a posebno svoga bratskoga naroda, mora se podhitno distancirati od ove osobe.Samo jos jedna stvar...,zamolio bi sve koji komentarisu, da smire strasti, da ne vredjamo jedni druge, posto mi smo, hteli ne hteli "jedan te isti duh".Znam da ova osoba,kao ni njegova provokacija, ne zastupa ni 3% misljenja cestitih Crnogoraca.Pozdrav iz R.Srpske

(četvrtak, 19. jan 2012, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

!~

Ovaj se bas obezobrazio.A sto se tice Crne Gore, ne verujem da joj je u interesu da kvari odnose sa Srbijom zbog ovakvih.Crna Gora mora sama da ga otera sa bilo kakvih ozbiljnih drzavnih funkcija.