Čitaj mi!

Demarš Srbije zbog teških reči

Zbog teksta Andreja Nikolaidisa, objavljenog povodom obeležavanja godišnjice Republike Srpske, Srbija uputila protestnu notu Crnoj Gori. Stavovi Nikolaidisa nisu stav zvanične Crne Gore, saopštilo Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.

Vlada Srbije uputila je Crnoj Gori protestnu notu povodom nedavno objavljenog autorskog teksta savetnika predsednika crnogorskog parlamenta, pisca Andreja Nikolaidisa, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore uputio je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo kod crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovića.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je da stavovi Andreja Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

"MIP Crne Gore je konstatovalo da stavovi Nikolaidisa, dobitnika evropske nagrade za književnost za prošlu godinu, u tekstu koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu e-novine, ni u kom vidu ne odražava zvanične stavove Crne Gore, bilo koje njene institucije, niti njenih zvaničnika", naveo je zvaničnik MIP-a Ramiz Bašić.  

Prema njegovim rečima, o tome se "jasno i javno, što inače kao slobodni stvaralac čini dugi niz godina, odredio i sam autor teksta, koji je razne komentare ovim povodom odbacio kao zlonamerne".

Povodom obeležavanja 20. godišnjice Republike Srpske, Nikolaidis je objavio autorski tekst u kome kaže da je "zažalio zbog toga što Božidar Stanišljević nije upotrebio oružje pronađeno u sportskoj hali 'Borik'".

"Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali 20. godišnjicu postojanja RS, da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik koji je shvatio da su nacionalni i verski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni", navodi se u Nikolaidisovom tekstu objavljenom na portalu Analitika.

Najjača crnogorska opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija zatražila je od rukovodstva crnogorskog parlamenta da se izjasni o, kako je navedeno, govoru mržnje savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa.

Šef poslaničkog kluba SNP Aleksandar Damjanović rekao je da rukovodstvo crnogorskog parlamenta mora da se odredi prema navodima Nikolaidisa.

Na obeležavanju dve decenije RS u banjalučkoj hali "Borik" nalazio se politički vrh Srbije, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve.

broj komentara 34 pošalji komentar
(četvrtak, 19. jan 2012, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

xxx

Mi smo Braca po Babine linije!

(četvrtak, 19. jan 2012, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

A ko zna?...

Mozda je on samo glasno govornik zvanicne Podgorice...Neki put kada slusam Krivokapica
i kad citam ovaj tekst ovog ?????? onda vidim puno slicnosti u razmisljanju kada se radi o Srbima, Srbiji i RS...

(četvrtak, 19. jan 2012, 07:30) - anonymous [neregistrovani]

sramota

ovo je sramota za sve nas u Crnoj Gori,a zvanicna Crna Gora se pametno prikriva iza ovog teksta.ovo je navodno sloboda umjetnika da se izrazi,a kada Mitropolit Amfilohije uputi neke kritike to je govor mrznje.!!Strasno!

(četvrtak, 19. jan 2012, 00:54) - Darko [neregistrovani]

Stavovi

Njegovi stavovi nisu stavovi Crne Gore. Covjek koji se nalazi na ovakvom polozaju nije samo privatno lice nego jedna cijela organizacija i ako to nije zvanicni stav Crne Gore onda cete vi to fino pokazati tako sto ce on ostati bez posla u protivnom to je vas stav gospodo politicari iz Crne Gore!!

(četvrtak, 19. jan 2012, 00:45) - anonymous [neregistrovani]

ne vise

nadam se da zbog ovakvih reci srbi u srbiji treba da kazne na izborima crnogorce u srpskoj politici

(sreda, 18. jan 2012, 23:38) - anonymous [neregistrovani]

demars srbije

 da ga ne podrzavaju izjurili bi ga iz sluzbe. nije kriv pas kada ujede nego vlasnik.

(sreda, 18. jan 2012, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

oh

pa sta ste navalili svi na jednog , pa izvinuo se covek nije bas tako mislio kako je ispalo.
Jeste i vi neki , ja vas ne razumijem

(sreda, 18. jan 2012, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

Razlika!

Sta je vise sa ovom Crnom Gorom? Sta oce vise? Sto li nas Srbe toliko proganjaju? A mi sve lepo sa njima, ne shvatam.

(sreda, 18. jan 2012, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Zamislite

Zamislio sam,jasno mi je potpuno sve. S

(sreda, 18. jan 2012, 21:36) - 1953 London [neregistrovani]

Zamislite

Kakav savetnik takav i premijer!