Читај ми!

Skupština o pravosudnim zakonima

Skupština Srbije završila raspravu o setu pravosudnih zakona. Sednica se nastavlja sutra razmatranjem amandmana na predloženi državni budžet za 2012. godinu.

Poslanici Skupštine Srbije su večeras završili rad, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem amandmana na predloženi državni budžet za 2012. godinu.

Poslanici su razmotrili Predlog odluke o obrazovanju Komisije za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu u Srbiji rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN "Žene, mir i bezbednost".

Skupština je završila i raspravu o prestanku funkcije članu Visokog savet sudstva Predragu Dimitrijeviću, na zahtev Agencije za borbu protiv korupcije.

Razmotrene su i izmene Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o uređenju sudova, o javnom tužilaštvu i o sudskim taksama.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je cilj predloženih izmena Zakona o uređenju sudova, Zakona o javnom tužilaštvu i dopuna Zakona o sudskim taksama da obezbede preciziranje nadležnosti u vezi sa predlaganjem i raspodelom budžetskih sredstava između Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Ministarstva pravde.

Prema njenim rečima, poslove koji se odnose na predlaganje i raspodelu budžetskih sredstava za nosioce pravosudnih funkcija obavljaće Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca, čime se dodatno ističe značaj i samostalnost tih organa.

Tim predlogom precizira se da se postojeći procenat raspodele sredstava od naplaćenih sudskih taksi raspodeli - 40 odsto za tekuće rashode sudova, osim za rashode za sudsko osoblje i osoblje u javnom tužilaštvu, a 20 odsto za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima i javnim tužilaštvima, druge rashode, kao i investicije.

Govoreći o predloženim izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, ministarka pravde podsetila je da će se novi Zakonik primenjivati od 15. januara 2013. godine, izuzev u postupcima za krivična dela organizovanog kriminala ili ratnih zločina koji se vode pred Posebnim odeljenjem nadležnog suda, u kom slučaju se primenjuje od 15. januara 2012. godine.

"Predložene su izmene i dopune odredbi u vezi sa nagradama veštaku, prevodiocu i tumaču u postupcima za krivična dela iz nadležnosti javnih tužilaštava posebne nadležnosti", rekla je Malovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи