Čitaj mi!

Jeremić u Luksemburgu

Srbija će ostati na evropskom putu, rekao ministar Vuk Jeremić posle susreta sa svojim kolegom Žanom Aselbornom u Luksemburgu. Dve zemlje formiraće zajedničko telo za rešavanje problema lažnih azilanata, najavili ministri Jeremić i Nikolas Šmit.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, u okviru jednodnevne radne posete Luksemburgu, sastao se sa svojim kolegom Žanom Aselbornom i ministrom za rad i imigraciju Luksemburga Nikolasom Šmitom.

Jeremić je nakon susreta sa Aselbornom izjavio da će Srbija ostati na evropskom putu bez obzira na "nesrećno" odlaganje statusa kandidata.

Jeremić se zahvalio Aselbornu na jakoj podršci koju je Luksemburg do sada pružao Srbiji i pozvao ga da na proleće poseti Beograd.

"Srbija je učinila sve što je bilo u njenoj moći da dobije status kandidata, i spremna je da nastavi sa naporima", rekao je Jeremić.

Jeremić je odluku Evropskog saveta da odloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji nazvao "nesrećnom" i dodao da se nada da će u februaru biti ispravljena.

"Ne usuđujem se da prognoziram ishod, ali naša politika se neće promeniti", rekao je Jeremić.

Ministar Aselborn je pohvalio napore Srbije u sprovodjenju unutrašnjih reformi i "stoprocentnu" saradnju sa Haškim tribunalom.

Srbija i Luksemburg formiraće zajedničko telo za rešavanje problema lažnih azilanata, rekao je Jeremić posle susreta sa ministrom Šmitom.

Luksemburg je jedna od zemalja u kojima je zabeležen znatan porast lažnih azilanata iz Srbije i mi to shvatamo veoma ozbiljno, rekao je Jeremić.

"Mi smatramo da je sloboda kretanja jedna od temeljnih evropskih vrednosti", izjavio je Jeremić i dodao da je neophodno da ona ne bude ugrožena.

Šmit je posle razgovora sa Jeremićem rekao da je Srbija demokratska zemlja i da nema osnova da njeni građani traže azil u Luksemburgu i tvrde da su politički proganjani.

"Mi želimo da ljudi koriste slobodu kretanja i dolaze ovamo, ali kao slobodni Evropljani, a ne kao azilanti", rekao je Šmit.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">