Ne postavljati nove barikade

Građanima sa severa Kosova Vlada Srbije uputila poziv da ne postavljaju nove barikade. Vlada konstatovala da su ispunjene sve obaveze postavljene pred Srbiju kao uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Vlada Srbije pozvala je građane na severu Kosova da ne postavljaju nove barikade, rekao je koordinator Vlade Srbije za odnose sa medijima Slobodan Homen, i dodao da bi novo postavljanje barikada bi bilo u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije.

"Ko god da se u današnjem danu odluči da postavlja barikade, da ometa naše državne organe, direktno radi suprotno interesima države Srbije, a pogotovo dan pre donošenja odluke u Briselu", rekao je Homen na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Vlada je usvojila dokumente važne za primenu dogovora postignutih sa Prištinom, Uredba o katastru i o slobodi kretanja. Poslednji sporazum usvojen u Briselu, o integrisanom upavljanju administrativnim prelazima, nije razmatran.

Konstatovano je da je Srbija ispunila sve obaveze koje su pred nju postavljene kao uslovi za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović je rekao da su usvojene odluke veoma važne za implementaciju dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Prema njegovim rečima, usvojeni Zaključak o obaveznom osiguranju motornih vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane privremenih insitucija samouprave u Prištini važan je za primenu dogovora o slobodi kretanja. Udruženje osiguravača Srbije izdavaće polise osiguranja na punktovima na administrativnoj liniji i na pojedinim prelazima.

Uredbom o posebnom načinu obrade podataka iz katastra zemljišta na Kosovu i Metohiji, omogućava se vođenje pouzdane katastarske evidencije o nepokretnostima i pravima građana i drugih subjekata, za vreme važenja Rezolucije 1244. Skeniranje i fotografisanje podataka obavljaće Republički geodetski zavod i dostavljaće ih timu za dijalog sa Prištinom.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Mihajlović je objasnio da te izmene predviđaju uvođenje automatizma da se doprinosi za radnike uplaćuju istovremeno kada i plate, kao i da se pojednostavi procedura za reprogram poreskih obaveza.

"Ovim predlogom se dopušta poreskoj upravi da na svom sajtu objavi spisak dužnika", istakao je Mihajlović, o dodao i da je Vlada usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Podaci PIO Fonda pokazuju da oko 40 odsto poslodavaca nije u zakonskom roku dostavilo dokaze o redovnoj uplati doprinosa za zaposlene tokom 2010. godine. Dugovanja PIO fondu za doprinose, sa kamatama, iznose više od 200 milijardi dinara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 09. dec 2011, 01:44) - anonymous [neregistrovani]

Zasto da ne?

Znate li vi gospodo zasto su barikade ponovo postavljene? Normalno da neznate i nije vas za to briga zato sto vam je u glavi samo EU.Postavljene su ponovo zato sto se druge strane ne pridrzavaju dogovora,eto zato.

(četvrtak, 08. dec 2011, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

EU

Pa zar mislite da je onim dole gradjanima stalo do EU.Oni samo hoce da zive normalno, nece albanske carinike.A vlast u Beogradu treba da prekine sve pregovore sa Albancima, jer je svaki dogovor sa njima unapred propao kao i onaj od pre nekoliko dana.Podrska svim Srbima na Kosovu, vi znate dobro sta je za vas najbolje.