Čitaj mi!

Neophodni mir i jedinstvo

Na severu Kosova su najneophodniji mir i jedinstvo, konstatovano na sastanku čelnika srpskih opština i predsednika Borisa Tadića. Dogovoren nastavak saradnje sa međunarodnom zajednicom, uz poštovanje rezolucije 1244. Srbi čekaju odluku lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada, koja bi trebalo da bude donesena u utorak. Na Kosovo stigli lekovi.

22.19 - Predstavnici Srba sa severa Kosova i predsednik Boris Tadić konstatovali su da su severnom delu Pokrajine najneophodniji mir i jedinstvo.

21.57 - Čelnici srpskih opština preneli predsedniku Tadiću da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244, rekao načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

21.56 - Predsednici opština poručili predsedniku Tadiću da srpski narod u Pokrajini stoji uz državu Srbiju i veruje u rukovodstvo države, rekao ministar Goran Bogdanović.

21.22 - Završen sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova. Sastanak trajao tri sata.

18.26 - Sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova počeo oko 18.20 časova u zgradi Predsedništva. Sastanku prisustvuju i Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

13.28 - Predsednici opština sa severa Kosova otputovali su u Beograd, gde će se danas po podne sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras u razgovoru sa čelnicima opština i skupština opština sa severa Kosova da su u Pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo.

U saopštenju Pres službe predsednika Republike navedeno je da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne.

Tokom razgovora naglašena je važnost podrške građana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim građanima, dodaje se u saopštenju.

"U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od tri sata, u dobroj atmosferi, učesnici sastanka su konstatovali da su na severu Kosova najneophodniji mir i jedinstvo", navodi se u saopštenju.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su predstavnici Srba Tadiću preneli da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244. "Dogovorili smo nastavak saradnje sa međunarodnom zajednicom", izjavio je Nedeljković.

"Potvrđeno nam je da imamo punu podršku i saradnju sa institucijama Republike Srbije i dogovorili smo se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom rešavaju sve probleme na severu Pokrajine, što znači da imamo punu podršku državnih institucija", rekao je Nedeljković.

Upitan da li su predstavnici Srba prihvatili sporazum, rekao je da misli da "niko ne traži da taj sporazum bude prihvaćen ili ne, sporazum je postignut".

"Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma", poručio je Nedeljković.

Nedeljković nije precizno odgovorio na pitanje da li će biti uklonjene sve tri barikade, rekavši da će svakako biti obezbeđen nesmetan saobraćaj i sloboda kretanja, na putevima gde su postavljene i kao problem naveo samo barikade u mestu Rudare.

Sastanku su, osim predstavnika Srba, prisustvovali ministar Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović. Bogdanović je rekao da su predsednici opština poručili Tadiću da srpski narod u Pokrajini stoji uz državu Srbiju i veruje u rukovodstvo države.

"Cilj sastanaka nije bio da se da direktiva rukovodstvu opština, već je imao svrhu da upozna predsednika Tadića sa novonastalom situacijom, kao i da se razgovara o implementaciji priveremenog sporazuma sa Kforom, rekao je Bogdanović.

Na pitanje da li je bilo reči o tome da li će predstavnici Srba na severu Kosova nastaviti sa blokadama, ministar je kazao da će sednica skupštine opština biti održana u utorak i da je na "njima kakvu će odluku da donesu". "Mi verujemo u razumnost ljudi i oni su do sada pokazali svu odgovornost", istakao je Bogdanović.

Barikade čekaju dogovor

Predstavnici Srba obratili su se noćas narodu na barikadama u mestu Rudare. Građani na severu Kosova iščekuju odluke lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada puteva.

U Leposaviću je manje građana na barikadama nego ranije, a u Rudaru je stanje nepromenjeno.

U Pokrajinu je stigla pomoć u neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Direkcijom za robne rezerve.

Ministarstvo zdravlja će nastaviti da obezbeđuje sve potrebne lekove i medicinska sredstva svim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak putnički saobraćaj se danas odvija bez problema i sa minimalnim zastojima zbog kontrole identiteta putnika, a na barikadama se propuštaju vozila Kfora.

Na konsultacijama predstavnika Vlade Srbije sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova, održanim sinoć u Leposaviću, dogovoreni su zaključci koji bi trebalo da budu potvrđeni na toj sednici.

Uklanjanje barikada je uslov dogovora koji su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović postigli sa Kforom o rešenju krize, nastale nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze.

broj komentara 38 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. avg 2011, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

Nista ?

Srbi i Albanci zive, i morace da zive zajedno, hteli to oni ili ne, a sad koliko cemo da cenimo i volimo jedne druge to je druga prica.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 13:00) - nista [neregistrovani]

nista

nista nije dogovoreno, Srbi i Albanci nikaaada nikadaa ne mogu ziveti zajdno nikada.To nije resenje, bratstvo i jedinstvo sa Albancima vise nema. Moje misljenje pozdrav.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

do kada...

...Do kada će Srbi da popuštaju i da gube u odnosu na .... Albance i u ratu i u miru...do kada...

(ponedeljak, 08. avg 2011, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

slazem se

slazem se u potpunosti. Tako su i Tursku zavlacili 8!!!! godina, dok im nije postalo jasno nista od Evrope. I Turci se fino okrenuli radu i saradnji sa ostatkom svijeta. Danas, dok Evro- alijansa tone, Turska ima privredni porast od gotovo 8% godisnje. I - svi ih odjednom vole. Razmilite i o toj varijanti.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

!

Ljudi, oni nas ne žele, shvatite već jednom. Samo što to nisu spremni da nam otvoreno kažu, nego smišljaju uslove.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

A ovi gore sto

upozoravaju Beogad i "Pristinu", da moraju naci resenje.... Neka oni vrate stanje Srbije prije 1999 i neka opozovu priznanje neke "drzave" na nasem teritoriju, pa cemo mi bez problema resiti "neku" situaciju.
Najpre zakuvaju svinjariju u tudjoj zemlji, pa onda pametuju. Nije Srbiji ni bitno da udje u udruzenje licemera.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

f

Ima takvih delova u mnogim drzavama sveta, pa to ne znaci da treba da budu posebne drzave.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 09:03) - anonymous [neregistrovani]

@pa ako je Kosovo Srbija

To su administrativni prelazi trenutno okupirane teritorije, a ne granice izmedju dve drzave.

(ponedeljak, 08. avg 2011, 09:01) - M [neregistrovani]

@Srbija u Nato

Ja tebi odmah postavljam pitanje: nasta bi to Srbija iskoristila kao clanica NATO-a? Na ubijanje dece po drugim kontinentima?

(ponedeljak, 08. avg 2011, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

f

Kao i u Hrvatskoj tako i na Kosovu genetski-demografski potencijal srpskog naroda postao je nezaustavljivo negativan. Ostalo je staro stanovništvo, puno više umire nego što se rađa. Kod Albanaca je suprotno, vreme radi za njih. Srbija će se pre ili kasnije i pod pritiscima umoriti od Kosova jer će tamo biti sve manje Srba. Kolonizacija Srba na kosovo 1919-41 se više nikada neće ponoviti