Čitaj mi!

Uzajamna podrška Srbije i Kipra

Pitanja zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Kipra uživaju uzajamnu podršku obe zemlje, izjavili su šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Markos Kiprijanu. Kipar smatra da je Srbija spremna za dobijanje statusa kandidata, istakao je Kiprijanu.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kipra Vuk Jeremić i Markos Kiprijanu ocenili su u Beogradu da dve zemlje imaju punu uzajamnu podršku, kada je u pitanju zaštita njihovog suveriniteta i teritorijalnog integriteta.

Kiparski ministar je posle razgovora sa srpskim kolegom rekao da Kipar ima principijalan stav poštovanja međunarodnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ministar Jeremić je rekao da podrška Srbije Kipru "nije uzvraćanje usluge" već proizilazi iz posvećenosti Srbije međunarodnom pravu, koje je u slučaju Kipra više nego jasno na strani te zemlje.

"To je principijelna pozicija Srbije koju mislim da bi trebalo da imaju sve zemlje, a to je poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti UN i zaštita međunarodnog prava", rekao je Jeremić.

Komentarišući izjave nemačkih poslanika da će Srbija faktički morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, Jeremić je odgovorio da se to nikada neće dogoditi.

"S obzirom na okolnosti u međunarodnim odnosima, niko stoprocentno ne može da odgovori da li će i kad Srbija ući u EU, ali sigurno je da nikada neće priznati Kosovo", rekao je Jeremić, dodajući da veruje da će to biti stav svake vlade koja bude izabrana demokratskim putem.

Srbija spremna za status kandidata

Kiparski ministar je istakao da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine i pozdravio konstruktivan pristup Beograda u vođenju tih pregovora. Kiprijanu je, takođe, rekao da Kipar snažno podržava evropsku perspektivu Srbije i pozdravlja sve napore koje Beograd preduzima na tom putu.

"Nadam se da će Srbija dobiti status kandidata do kraja godine, jer smatramo da je spremna za to i da će posle toga što pre početi pristupne pregovore", rekao je Kiprijanu.

Šef kiparske diplomatije je istakao da u međuvremenu očekuje da Srbija nastavi sprovođenje reformi, u čemu će imati punu podršku Kipra, posebno za vreme njegovog predsedavanja EU u drugoj polovini sledeće godine.

Kiprijanu je, takođe, rekao da ceni posvećenost Vlade Srbije u poboljšanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Regionalna saradnja je veoma važno sredstvo za razvoj regiona i značajno je da se odvija uz poštovanje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država", izjavio je Kiprijanu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jun 2011, 01:20) - Zoran [neregistrovani]

zdrav rezon

Delim vaše mišljenje u potpunosti! Problem je u tome da ono o čemu vi pišete primećujemo i uviđamo samo mi "sa strane", tj iz vana!
Pozdrav iz Stokholma

(nedelja, 26. jun 2011, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Istrosena prica....

Pa ljudi jos koliko godina nam teba da razumemo da pevise energije trosimo oko podrske jedne drzave ili druge drzave mi moramo jednom za uvek se baviti sa srbijom i njenim ekonomskim problemima. Nikome u SRBIJU ne zanima Kipar niti Rusija kamo li SAD ili EU,jednostavno te price ili bajke su istrosene do kraja bavite se vise kako izlaziti iz CRNE RUPE u koju se nalazimo. Dosadne teme unosite na TV,Novine vise treba EKONOMSKE da mladi razum kako treba izlaziti iz KRIZE u koju se nalazimo.Hvala onima koji me razume oko ove teme.Iz Beca.

(nedelja, 26. jun 2011, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

znacajna podrska ha ha

kao MSP?!ha ha

(nedelja, 26. jun 2011, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

???

Uh,uh,uh pa to je vec velika podrska.I to
onih koji nisu sredili svoj status od 1974 god.Znacajna podrska,bravo jeremicu.

(subota, 25. jun 2011, 20:32) - Igor [neregistrovani]

!

Kipar nas podrzava u ocuvanju teritorijalnog integriteta?!sic.