Čitaj mi!

Pozitivni signali iz Luksemburga

Sa Foruma EU-Zapadni Balkan upućene ohrabrujuće poruke regionu. Međutim, prema oceni ministra Vuka Jeremića, Zapadni Balkan će se suočiti sa striktnijim insistiranjem na ispunjavanju standarda na putu ka EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su na Forumu EU -Zapadni Balkan upućene ohrabrujuće poruke Zapadnom Balkanu, ali da će se region u predstojećem periodu suočiti sa striktnijim insistiranjem na ispunjavanju svih standarda na putu ka članstvu u EU.

"Mislim da ćemo se u vremenu pred nama suočiti sa sve striktnijim pristupom, sa sve pedantnijim insistiranjem na apsolutnoj primeni svih standarda na putu ka pristupanju EU i to na način na koji verovatno drugi pre nas nisu morali da se suočavaju", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je u Luksemburgu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara EU-Zapadni Balkan, ponovio je da proširenje EU na Zapadni Balkan nije prioritet većine zemalja članica.

"Moramo da budemo potpuno iskreni. Situacija je daleko od idealne. Put nije ni malo lak", ocenio je Jeremić.

Forum EU - Zapadni Balkan bio je održan na marginama sastanka šefova diplomatija EU, po "gimnih" formatu i pod predsedavanjem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Eštonova je na Forumu istakla da je približavanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji težak posao, ali da, kada postanu članice EU, "to će biti još teži rad".

Novi zamah u procesu evrointegracija

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je, takođe, prusustvovao Forumu, izjavio je da je na sastanku ocenjeno da je, napretkom Hrvatske u procesu priključenja i hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića, kreiran novi zamah u procesu evropskih integracija država ovog regiona.

File je istakao da je ovaj sastanak bio dobar nastavak prošlogodišnjeg iz Sarajeva. "Svi su čestitali Hrvatskoj na napretku da završi pregovore, govorili su o zamahu koji je kreiran hapšenjem Mladića i situaciji posle izbora u Makedoniji", rekao je File.

"Verujem da kombinacijom ovih elemenata može se očekivati zalet u drugoj polovini ove godine, kada se očekuju izveštaji o napretku, ali i mišljenje o kandidaturi Srbije", istakao je File i dodao da je sastanak za njega bio prilika da se obrati ministrima i pozove ih da mobilišu snage da se sve učini kako bi izveštaji o napretku bili pozitivni.

Delegacija Kosova je na Forumu bila predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 i predvodio je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 22. jun 2011, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Re Samo da kazem

Ako ste vi rasli i ostareli na zapadu, ja sam rastao na grani u Amazoniji.
Kad vam je zapad bio toliko truo i nehuman, sto ne odoste da zivite u Moskvu?

(utorak, 21. jun 2011, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Samo da kazem!

Ja sam odrastao, porastao i ostareo na zapadu. Ovde u komentarima se prica o nekom kreditiranju i doniranju. Znam da Japanci i Koreja napravise fabrike kao i Italija. Sto se "doniranja" tice znam da je Kapitalizam mudra i zamrsena stvar! Ne doniraju oni nikome nista bez razloga i koristi. Nikada to nisu radili i nikada nece da rade mada sve to tako gledano na povrsini izgleda drugacije. Oni ce dati jedan Dolar ili Evro samo ako mogu izvuci stostruko vise drugacije nikako. Kapitalista ne daje tako lako novac nikome cak cesto ni svojim najblizima! A nama? I da ne pricamo.

(utorak, 21. jun 2011, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Re Pitam se ??

Izvinite, ali sta to Rusija investira u Srbiju????!!!! NIS?? Koji je kupio za budzasto???
Ne sirite lazi, raspitajte se ko je najvise para donirao (ne kreditirao) Srbiji, posle Japana! Upravo Evropska Unija! I to bespovratna sredstva!
Ja, koliko znam, Rusi nam daju kredite, koje cemo morati da otplacamo narednih 100 godina, i jos da ostanemo duzni!!!

(utorak, 21. jun 2011, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

nije istina

Kosovo je predstavljena kao drzava...

(utorak, 21. jun 2011, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

Striktnije mere...


a sta je G. Jeremic ocekivao? Da nam neko progleda kroz prste. Uslovi su bili jasni samo sto mi nismo radili da ih ispunimo. Mislili kada isporucimo Mladica da ce nam sve drugo alaliti.
Kampanjci! Ne voli nas profesor, hmm

(utorak, 21. jun 2011, 11:19) - Vladimir0710 [neregistrovani]

Neophodni novi potezi EU

EU mora preduzeti nove mere u monetarnoj politici evropskih zemalja. EU u ovom sastavu (27) moraće sačiniti zone kod svih zemalja evropskog kontinenta. Naime, države 1. zone da koriste samo valutu €, države 2. zone paralelno € i svoju valutu i države 3. zone svoju domaću valutu uz prisutan € na svojoj kursnoj listi. Dozvoliti nekim zemljama vraćanje svoje valute u opticaj (Grčka - drahmu) sa prioretnim prisustvom €. Samo tako će se spasiti Euro i mnoge države bankrota.

(utorak, 21. jun 2011, 01:10) - anonymous [neregistrovani]

signali

Prije bih rekao sargarepa.

(utorak, 21. jun 2011, 01:10) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se?

Dali moze i jedan jedini dan da prodje a da se ne place za tim Evropskim Unionom?? I dok Rusija ulaze u Sriji i najvise izvozimo u Rusiju, Kinezi, Korejanci i Japanci grade fabrike po Srbiji mi placemo svakog dana za EU od koga nismo nista dobili nikada i nikada necemo nista ni dobiti!? Ja to nikako nemogu da razumem? Ko je ovde pametan a ko nije?

(ponedeljak, 20. jun 2011, 18:25) - kaja [neregistrovani]

gotovo ode u zaborav

Dajte vec jednom prevedite narodu sta se desava u EU.Evo zadnje prognoze.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-13839381