(Ne)uređeno lobiranje

Srbija bi ubuduće trebalo da odredi način angažovanja agencija za lobiranje u Vašinngtonu ili Briselu. Lobira se i u srpskom parlamentu, a na one koji se pitaju i donose odluke utiču pojedinci udruženja i različite agencije.

Lobi i lobiranje je  politička praksa nastala u SAD-u, kako bi se političkim ili finansijskim sredstvima uticalo na donošenje propisa ili stopiranje njihovog usvajanja. U novije vreme, s pojmom lobija sve češće se srećemo i u našem političkom životu. 

Do određenih ciljeva, pokazuje praksa, gotovo je nemoguće doći bez lobiranja. To, međutim podrazumeva, i veliki novac, dobru pripremu i organizaciju lobista.

Srbija je često imala problem jer nije izdvajala sredstva za finansiranje agencija koje bi se  u Vašinngtonu ili Briselu zalagale za naše interese, kažu nadležni.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen smatra da bi Srbija ubuduće, što može biti i predmet novog zakona, trebalo da uredi način angažovanja takvih agencija, radi ostvarivanja svojih legitimnih interesa.

"Jedan od primera za lobiranje je pomoć za povlačenje što većih sredstava od Evropske unije ili pomoć prilikom legitimne borbe za naše interese na Kosovu i Metohiji, gde bez međunarodne zajednice ne možete da postignete odgovarajući uspeh", rekao je Homen.

Lobira se i u srpskom parlamentu, a na one koji se pitaju i donose odluke utiču pojedinci udruženja i različite agencije.

"Hiljade i hiljade stručnjaka različitog nivoa lobira kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu. Ekonomsko lobiranje je prisutno u svakodnevnom radu velikih organizacija, ogromnom broju udruženja, jer upravo to jeste njihova funkcija, da lobiraju za interese svojih članova", kaže Ana Bovan iz "Bovan konsaltinga".

Delovanje interesnih, ili grupa za pritisak u svetu često je na ivici zakona i kosi se sa shvatanjima morala. Zato ta oblast mora biti uređena zakonom. U Americi se o tome vodi računa još od 1946. godine.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Srbije Maja Bobić kaže da je u toku debata između Evropske komisije i Evropskog parlamenta o formiranju registra lobista.

Prema njenim rečima, to bi bile organizacije koje su zainteresovane za uticaj na donošenje odluka i zakona u EU kako bi taj registar bio jedan popis svih onih koji su zainteresovani i kako bi bio javnosti dostupan.

Ni oblast lobiranja nije imuna na korupciju. Tek posle donošenja Zakona, za koji se zalažu i u Društvu lobista Srbije, njihov rad bio bi javan i jasniji građanima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 22. maj 2011, 21:27) - VeljkoM [neregistrovani]

Svetska fora

Samo još trebamo da MI dajemo pare Americi i Evropi, malo im je. To se zove MITO, samo ga poturaju pod naziv LOBI.

(nedelja, 22. maj 2011, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

poganluk

sto ce nam uopste skupstine ili vlade ako lobiranjem stizemo do drustvenih odluka. prepustimo korporativnom interesu da neometano vrsi tu funkciju!