Amerikanci napuštaju Bondstil

Američke snage uskoro će zatvoriti bazu Bondstil kod Uroševca, jer je prestala potreba za njenim postojanjem. U jednom trenutku, u bazi bilo čak 7.000 vojnika.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del najavio je skoro zatvaranje američke vojne baze "Bondstil", koja se nalazi u blizini Uroševca.

"Priče da je "Bondstil" izgrađen i da se koristi kako bi se pokazala snaga i moć Sjedinjenih država u regionu je samo mit", rekao je Del za Balkan insajt, navodeći da je velika baza kod Uroševca postala "finansijski teret" Americi, pa se novim vojnim budžetom i strategijom u regionu predviđa se njeno gašenje.

Del kaže da je "Bondstil" veoma dragocen, ali se radi o prinudnim restriktivnim merama, tako da SAD ne žele da "drže više od onoga što je neophodno", posebno u regionima koji "više nisu tako visoko na listi američkih prioriteta".

"Vidite događaje u drugim zemljama, situaciju u Avganistanu, masovne proteste na Bliskom istoku, to utiče da političari menjaju prioritete i razmatraju važnije stvari", rekao je Del.

Baza Bondstil je izgrađena juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo. Šatore, koje je postavila prethodnica snaga SAD, u nekoliko narednih godina zamenile su montažne kućice.

Za ovu bazu vezano je nekoliko nikada razjašnjenih kontroverzi, poput izveštaja Saveta Evrope iz 2005. godine u kojem je Bondstil opisan kao "mali Gvantanamo", jer su se tu navodno odvijale prilično mutne radnje vezane za osobe osumnjičene za radikalni islam.

U maju 2001. godine, iz Bondstila je pobegao Fljorim Ejupi, osumnjičen da je postavio bombu koja je eksplodirala ispod autobusa "Nišekspresa" kod Podujeva i ubija 11, a ranila 40 putnika, Srba.

Iѕ Bondstila je u Nemačku, tajno, prebačen i Ramuš Haradinaj kada je ranjen u obračunu sa rivalskim klanom Musaj, a američki policajci su, tom prilikom, sa mesta okršaja odneli sav dokazni materijal.

broj komentara 87 pošalji komentar
(utorak, 05. apr 2011, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

za nije tacno

znam ja da bi ti to voleo , al sve ima svoj pocetak i kraj ...

(sreda, 30. mar 2011, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Мистерија

А можда пак,намеравају да уклоне све могуће доказе да се управо из Бондстил пружала логистичка подршка трговцима људских (српских)органа! Ја сам склона да верујем, да је тамо постојала и болница одакле су се органи слали свуда по свету где је то било потребно. А о трговини наркотицима да и не говоримо! Па зна се да се ЦИА од тога издржава.

(sreda, 30. mar 2011, 12:08) - anonymous [neregistrovani]

Moguce je da odlaze

Moguce je da odlaze u svetlu cinjenice da je konacno pocelo razoblicavanje i raskrinkavanje zlocinacke sustine tzv. OVK i njihovih lidera, sa kojima su do juce americki predstavnici surovali i koje su te iste SAD kreirale. Kada SAD uskoro budu digle ruke od albanskih lidera, ovi ce da se okrenu protiv dojucerasnjih prijatelja a onda - spasavaj se ko moze!

(sreda, 30. mar 2011, 12:01) - bane austria [neregistrovani]

nije tacno

to nije istina da odlaze bicedu tu jos najmanje 100 godina jer za njih je to stratesko vazno mesto

(sreda, 30. mar 2011, 12:00) - zex [neregistrovani]

malo

montazni objekti,stipse,sebicnjaci,cicije...odnose oni i sto nisu doneli.gladnice...

(sreda, 30. mar 2011, 11:08) - Србислав Ђорђевић [neregistrovani]

Вук длаку мења.......

Лично,не верујем у ту вест јер се још није догодило да "америчка чизма"милом изађе из окупиране земље.Иначе ,потсетићу вас да на К.и Метохији не постоји никакав "бондстил"!!!!Назвати катастарске парцеле(приватни посед)петорице Срба именом "Бондстил", имена сам им на жалост заборавио,претставља флагрантно кршење нашег Устава. Докле ће наши независни новинари претстављати само пуке саобраћајце туђих мисли и изјава!?

(sreda, 30. mar 2011, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Збогом

А сад адио ;) Надамо се да вас више никада нечћемо видети.

(sreda, 30. mar 2011, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Idite dabogda se nikad vise ne vratili..KOSOVO JE SRBIJA.

(sreda, 30. mar 2011, 08:44) - CyberErcov [neregistrovani]

Pozitivni Signali iz Amerike

Konacno da i Amerika napravi jedan korak u pravcu povratka nadleznosti Srbije nad Kosovom. Jos da se nasa vojska i policija vrate na Kosovo i onda mozemo poci putem pomirenja izmedju Srba i Albanaca i ako ne smemo zaboraviti zlocine koje su nam nacinili, ali vera nas uci da prastamo.Kosovo je Srbija!

(sreda, 30. mar 2011, 06:32) - anonymous [neregistrovani]

ameri

Sto znaci ameri se povlace ,izgleda nesto im neide za rukom.Izgleda da ce morati srbi da se usele u bazu ,da preuzmu kontrolu i pokazu ,kako se brane granice srbije.