Čitaj mi!

Priština bira predsednika, Srbi i dalje pregovaraju

U prištinskoj skupštini danas treba da bude izabran kosovski predsednik, a to nije moguće bez prisustva srpskih poslanika. Lista "Srpska" i jutros pregovara o svojim uslovima. Opozicija zakazala protest pred početak sednice. Jake policijske snage u Prištini.

Šef poslaničke grupe Liste "Srpska" je, u intervjuu za Dnevnik RTS-a, rekao da još nije odlučeno da li će 10 srpskih poslanika u kosovskoj skupštini prisustvovati sednici na kojoj treba da se izabere kosovski predsednik.

"Srpska lista već nekoliko dana ima niz konsultacija unutar liste, sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu i Metohiji, koji imaju snagu autoriteta nad kosovskim Albancima. Imali smo konsultacije i sa koalicionim partnerima - imamo zahteve, želimo da se oni ispune brzo, a da međunarodni faktori to garantuju", kaže Simić.

Razgovori se nastavljaju i danas - sve dok se ne postigne dogovor, to jest do početka sednice.

"Ukoliko dobijemo jasne garancije od međunarodne zajednice da će naši zahtevi biti sprovedeni i implementirani u što skorije vreme, sazvaćemo ponovo poslanički klub i doneti odluku", kaže Simić.

Dodaje da se insistira na međunarodnoj garanciji, jer se koalicioni sporazum sa vladajućim strankama na Kosovu u najvećoj meri nije sprovodio.

"Teško im je da prihvate naše zahteve, uključili smo međunarodne predstavnike, kako bi se oni pod njihovim pritiskom realizovali", rekao je Simić.

Ističe da se problemi za Srbe na Kosovu iz dana u dan nagomilavaju i da se zakoni koji postoje ne sprovode.

"Beograd nas je savetovao da donesemo pravu odluku, da ne bude na uštrb ni srpske zajednice ni državne politike koju vodi Aleksandar Vučić", kaže Simić.

Smatra da ni ovog puta neće biti elementarnih uslova za održavnje sednice, kao ni ranije kada je opozicija pravila nerede.

"Očekuje nasilje i konflikt između opozicionih poslanika i policije. Na ulicama Prištine organizovani su protesti i slavlje ukoliko Tači bude izabran za predsednika", kaže Simić.

Protest kosovske opozicije, koji traje mesecima zbog sporazuma Prištine sa Beogradom i Crnom Gorom, zakazan je za 10 časova. Oni se protive izboru Hašima Tačija za kosovskog predsednika.

Za 11 časova je zakazana sednica skupštine na kojoj će poslanici birati između dvojice predsedničkih kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), ministra spoljnih poslova Hašima Tačija i Rafeta Rame.

Jake snage policije upućene su u Prištinu. Specijalne jedinice stacionirane su u dvorištu zgrade kosovskog parlamenta, a svi koji ulaze u skupštinu, uključujući novinarske ekipe i poslanike, podvrgnuti su detaljnoj kontroli.

Na centralnom gradskom trgu nalaze se pristalice opozicije koji već treći dan kampuju ispred zgrade skupštine i vlade uz zahtev da budu raspisani vanredni izbori.  

Kosovski predsednik mora da bude izabran do 6. marta, inače će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 26. feb 2016, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

S obzirom

na podeljenost albanskog biračkog tela, Srbi sada imaju izuzetnu priliku da uslove podršku izboru predsednika, ali ne Tačija, za kojim je Srbija raspisala poternicu i tereti ga za ratni zločin.
Ukoliko im to uslovljavanje ne uspe, treba bojkotovati sednicu, pa na nove izbore.
Ono što je ova kosovska vlada dogovorila u Briselu, kao obaveza važi za bilo koju novoizabranu vlast.
Manje od toga ne možemo dobiti.
Ujedno bi međunarodnoj zajednici dali priliku da se ubedi da je napravila grešku priznavanjem takve države i proces povlačenja priznanja će početi polako da popravlja krivicu.
Treba samo diplomatija da nađe porvu državu koja bi povukla priznanje, nakon toga će sve ići svojim putem.

(petak, 26. feb 2016, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

traziti

Traziti osnivanje ZSO u roku od nekoliko dana od izbora doticnog za predsednika kao i konacno osnivanje Suda za OVK u takodje pomenutom roku ili napustanje vlade. Treceg nema. Sada je prilika da Srbi izbore svoje na Kosmetu sto su dobili Briselskim sporazumima iz 2013 i 2015 godine i izvestajima Dika Martija i Klinta Vilijamsona.

(petak, 26. feb 2016, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

Re: Propast ipak je totalna

Slagao bi se sa vama da to nije pre vas rekao Vucic al zaista na jedan vrlo otvoren nacin: "Srbija mora da bira izmedju dva losa resenja..."
Srbi sa Kosova su "odlucili da idu ovim putem onog momenta kada su izasli na Kosovske izbore i tu je "kraj".

(petak, 26. feb 2016, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Propast je ipak totalna

Ako neki nasi ljudi treba da daju legitimitet ovj tzv drzavi, onda zaista nema sta vise da se doda.

(petak, 26. feb 2016, 09:59) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Bojkot

Koalicioni sporazum u najvecoj meri nije sproveden i srpska lista ocekuje da ce sada posle izbora i pritiska medjunarodne zajednice biti sproveden ? Pa oni su u Briselu pred i sa medjunarodnom zajednicom potpisali sporazume pa ih to do dan danas neinteresuje .Stvarno smo "naivni" da nekazem drugu rec.Pa sve ce da im obecaju samo da izbori prodju a posle toga pojeo vuk magarca! Sada imaju mogucnost da im istom merom sve vrate,netreba da idu na sednicu ali izgleda da nama ni bog nemoze da pomogne.