Rogozin sa Vučićem i Nikolićem

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Vladi Srbije sa zamenikom premijera Ruske Federacije i kopredsedavajućim rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrijim Rogozinim.

Rogozin je pre sastanka sa premijerom Srbije razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nikolić u razgovoru sa Dmitrijem Rogozinom naglasio da su izvanredna politička i ekonomska sarsdnja sa Rusijom doprinele unapređenju vojno-tehničke, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Srbija neće tražiti ustupke, iako može sa pravom mnogo toga da očekuje od Rusije" rekao je Nikolić.

Nikolić je naglasio da ga čude pregovori Hrvatske sa Norveškom o nabavci raketnog sistema za potrebe svojih oružanih snaga, s obzirom na to da da neće biti oružanog sukoba u regionu.

"Mi sigurno nećemo ratovati protiv Hrvatske, a pogotovo bi bio besmislen rat Srbije protiv NATO. Srbija neće uložiti ogroman novac na rakete kojima bismo gađali Hrvatsku" rekao je predsednik i dodao da je Srbija zahvalna Rusiji što brine o njenoj bezbednosti.

Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji i evrointegracije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu, ali da Priština sa jedne strane razgovara, a sa druge radi na sprovođenju nezavisnosti.

Reč je veoma lukavoj igri, na koju moramo biti spremni. To podrazumeva unapred pripremljen plan i postupanje po tom planu. Ja se zalažem takođe da prvo vidimo šta nas to očekuje u poglavlju 35 i kako će izgledati „obavezujući" sporazum sa Prištinom. Bolje da odmah znamo na čemu smo, nego da godinama otvaramo poglavlja, da bi nas na kraju sačekalo nešto što ne možemo da prihvatimo" konstatovao je predsednik Nikolić.

Kako se navodi u saopštenju, potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je naglasio da će nalog predsednika Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, ispuniti u najkraćem mogućem roku.

"Mi moramo učiniti dodatni napor da se značajno unaprede vojno tehnički i ekonomski odnosi" rekao je potpredsednik ruske vlade.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je naglasio da će nalog predsednika Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, ispuniti u najkraćemo mogućem roku.

Rogozin je preneo poruku predsednika Rusije da visoko ceni rezultat posete predsednika Nikolića Rusiji, konstatujući da su odnosi iskreni i bratski.

Dmitrij Rogozin je informisao predsednika Nikolića o stanju u ruskoj vojsci i pružio uveravanja da se 1999. godina, kada Rusija nije bila u stanju da pomogne Srbiji, nikada neće ponoviti.

"Mi pažljivo pratimo situaciju u regionu. Sada se osećamo mnogo sigurnije nego pre, a to je zato što nam je porasla vojna moć. Mislim da je i Srbiji potrebna vojna snaga" naveo je Rogozin.

Što se tiče Kosova, pravda i Rusija su na strani Srbije, rekao je potpredsednik ruske vlade i dodao je potrebno naoružati se strpljenjem i ne priznavati nezavisnost, što ni Rusija nikada neće uraditi.

Predsednik Nikolić je zatražio od Dmitrija Rogozina da prenese predsedniku Putinu zahvalnost zbog podrške u Savetu Bezbednosti, kada se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici i podršci da se ne dozvoli prijem Kosova u UNESKO.

Istovremeno je zatražio od Rogozina da pomogne srpskim privrednicima da plasiraju proizvode na rusko tržište i da pozove investitore da ulože u Srbiju.

Rogozin je u subotu stigao u Beogradu, gde treba da učestvuje na zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jan 2016, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

razjasnjavanje 2

Buduci da je Rogozin izjavio da je Rusija po pitanju Kosmeta na strani Srbije i da ga nikada nece priznati, smatram da je stvar razjasnjena i da se moze ici dalje u razgovorima.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 12:58) - Robislav- Role [neregistrovani]

Dmitri Rogozin u Srbiji

Rusija jeste i ostace najvazniji partner

i prijatelj Srbije. Poseta Rogozin je nastavak

ove cinjenice! Dobrodosli u Srbiju!

(ponedeljak, 11. jan 2016, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Да се конкретизује

Конкретно, одлучно , да можњмо да се одбранимо од балистичара околних.
Користимо коридор реле Дунав, јер је и Русија подписница/ гарант слободне пловидбе Дунавом.

Да плове наши и Руски речно/морски бродови( ро-ро, контејнери, расут терет, гас,нафта...), да ојачамо луке/ пристаништа.
Да производимо ( заједнички, џоинт- венчр) нове технологије , нано- карбо материјали...

(ponedeljak, 11. jan 2016, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

razjasnjavanje

Neka gospodin Rogozin prvo razjasni izjavu svoga predsednika za list Bild pa onda da pregovaramo o drugim pitanjima. Dok to ne uradi, nema dalje.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 12:21) - Stefan [neregistrovani]

Rusija

Konacno naoruzanje iz Rusije,hvala Vam braco Rusi. Jaka armija je garant stabilnosti,mira i teritorijalnog suvereniteta svake drzave. Jos jednom hvala Rusiji i puno pozdrava bratskom narodu iz Rusije.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

trebalo bi da dobijemo neki avion i nesto malo bolje za odbranu nase zemlje..mislin ne bukvalno da dobijemo nego na neke kredite i sta ti ja znam kako to ide vec...

(ponedeljak, 11. jan 2016, 11:34) - Димитрије Пантић [neregistrovani]

Детаљ

Рогозин је одговоран у руској влади за војно технички развој и извоз оружја.