Читај ми!

Nikolić za RTS: Na Srbiju se ozbiljno računa u međunarodnim odnosima

Predsednik Tomislav Nikolić kaže za RTS da se u međunarodnim odnosima ozbiljno računa na Srbiju. U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN govoriće o problemima sa kojima se Srbija suočava, među kojima je i nastojanje Kosova da dobije članstvo u Unesku. Povodom izjava Zorana Milanovića, Nikolić kaže da hrvatski predstavnici i ne slute koliko loše njihove poruke mogu uticati na buduće odnose dve zemlje.

Iskoristio sam priliku da sretnem više predstavnika država i vlada nego ikada pre, provejava optimistički duh i pozitivna energija kad god pomenu Srbiju, rekao je Tomislav Nikolić za RTS. Predsednik Srbije boravi u višednevnoj poseti SAD, gde učestvuje u radu Generalne skupštine UN.

Ističe da je osećao ponos jer se, kako kaže, lepo govori o Srbiji i cene napori i na unutrašnjem planu, na kojem se mnogo odricalo da bi Srbija stigla do temelja sa kojeg može napred i uvis, i u regionu.

Cene se, naglašava, i napori koji se ostvaruju na putu ka članstvu u EU, ali i u "učvršćivanju prijateljstava sa zemljama koje je Srbija nemarom zaboravila".

"Prvi put se osećam kao predstavnik države koja nije sklonjena ukraj, već države sa kojom se ozbiljno razgovara i na koju se ozbiljno računa i u međunarodnim svetskim odnosima", kaže Nikolić.

Na pitanje da prokomentariše retoriku koja poslednjih dana stiže iz Zagreba, pre svega od premijera Zorana Milanovića, Nikolić je rekao da je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović imala sličan rečnik u predizbornoj kampanji i dodao da hrvatski predstavnici i ne slute koliko takve poruke mogu da loše utiču na buduće odnose dve zemlje.

"To je necivilizacijski i nedemokratski, nevaspitano ponašanje u kampanji, Srbija neće učiniti ništa da odnose sa Hrvatskom pokvari, a to što Hrvatska radi sigurno nije politika Evropske unije", rekao je Nikolić.

Dodaje da o Hrvatskoj treba da razmišlja EU. "To sigurno nije politika EU i to mi je Merkelova jasno rekla i to povišenim tonom: Srbija nije načinila nijednu grešku u odnosima sa Hrvatskom", ističe predsednik.

Nikolić ukazuje da je ovogodišnje zasedanje UN po mnogo čemu izuzetno.

"Ne samo kao 70-godišnjica, ne samo po tome što su predsednici Obama i Putin konačno govorili na istom skupu, već pre svega po sastanku od sat i po u kojem su mogli mnogo bolje da osete kuda teče razdvajanje i koliko napora treba da se konačno svi ujedinimo", rekao je Nikolić ističući da sukobi nisu stvoreni svačijom krivicom, ali da nečijom svakako jesu.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN, koji će sutra održati, Nikolić će istaći probleme sa kojima se suočava Srbija, ali i poručiti da podržava razvojnu agendu UN.

"Uvek imam poruke koje se tiču Srbije, ukazaću na mnogo problema, koje Srbija nije sama stvorila, podržaću razvojnu agendu Ujedinjenih nacija jer je to jedini način da opstanu. Govoriću i o uticaju klimatskih promena, uticaju migracija, koje su možda u Srbiji najteže jer nemamo pristup stranim fondovima", rekao je Nikolić.

Deo govora će posvetiti naporima Albanije i drugih država da Kosovo postane član Uneska. Rekao je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko značio početak zatiranja Srbije na Kosovu.

Ukazaće, kaže, na to da je srpska baština na Kosovu godinama bila uništavana i da je krajnje vreme da albanske institucije počnu da vode brigu o njima.

"Ono što su naši koreni, što je u kamenu zapisano kao istorija Srbije, to ne sme da se izbriše, to nije moralno ni pravedeno i taj govor će biti uvertira za zasedanje Uneska", rekao je predsednik Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво