Čitaj mi!

Selaković: Srbija brutalno napadnuta

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da Srbija nije dala povoda za mere koje je protiv nje preduzela Hrvatska. Ističe da je time Srbija ekonomski brutalno napadnuta.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je Srbija brutalno ekonomski napadnuta od strane Hrvatske.

"Srbija nije srećna i nije neko ko se na ovakve stvari smeje i situaciju shvatamo vrlo ozbiljno. Ozbiljno smo shvatili situaciju i kada je počela migrantska kriza i pokazali smo kako treba postupati, mada smo u tome ostali usamljeni. Srbija je brutalno napadnuta od strane Hrvatske", ističe ministar Selaković.

Kaže da o razlozima zbog kojih je Hrvatska to uradila može samo da se spekuliše.

"Srbija nije dala povoda za tako nešto. Neko blokira granicu mimo svih sporazuma koji postoje između Srbije i Hrvatske, Srbije i EU. Od danas ovim merama koje je od ponoći preduzela Hrvatska, krši se sloboda kretanja ljudi, a to je jedno od osnovnih ljudskih prava", objašnjava Selaković.

Dodaje da način obraćanja hrvatskog premijera ne priliči predsedniku jedne vlade, posebno ne predsedniku vlade države članice Evropske unije i dodaje da je Srbija spremna da ukine kontramere kada Hrvatska ukine jednostranu blokadu.

"Zamislite da nismo reagovali nikako, postavili smo rok i produžili ga, a iz Brisela je stigao poziv Hrvatskoj da prekine blokadu. Vrlo ozbiljno shvatamo ovu situaciju i odmeravaćemo svaki naredni potez, ali nećemo dozvoliti Hrvatskoj da nas ponižava", napominje ministar pravde.

Ističe da će se Srbija obratiti i Savetu za stabilizaciju i pridruživanje jer postoji jednostrani akt jedne članice EU.

"Kakve veze sa migracionom krizom imaju mere koje je preduzela Hrvatska", pita se Selaković.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 24. sep 2015, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

EU (nе)jedinstvo

Članice EU pokazuju svoje pravo lice na prvom ozbiljnom problemu koji ih je zadesio. Kada su odlučivale o bombardovanju Srbije bili su jedinstveni jer ih so to nije nešto ticalo. Kada su uveli sankcije Rusiji bili su jedinstveni čak su vršili ogroman pritisak na Srbiju kao zemlju kandidata da to učini. Šta reči na ovu situaciju gde svaka zemlja vodi svoju politiku prema migrantima: Grčka i samo prosleđuje ka Makedoniji, ona ka Srbiji.
Mađarska podiže ogradu od bodljikave žice (slučnu onoj u logorima u II Sv. ratu), baca suzavac (bojni otrov) na migrante, prska ih vodenim topovima i vojska gađa gumenim mecima migrante koji nemaju ama baš nikakvo oružje.Šta reči o Hrvatima koji su se hvalili kako su spremni za prihvat migranata, kako će prema njima postupati krajnje odgovorno i ljudski. A oni migrante koriste u svojoj predizbornoj kampanji koja je kao i svaka predhodna, pre svega, okrenuta ka Srbiji da se o njoj loše govori, jer je to ono što im donosi poene i to je ono o čemu hrvatski glasači treba da brinu a ne o svojim problemima koje imaju u svojoj zemlji. Da završim sa konstatacijom to što radi Hrvatska na zatvaranju granice je potpuno neprihvatljivo za sve normalne zemlje i ljude ali bojim se da ima prećutnu dozvolu jakih moćnika u EU i van EU. Lepo kaže naš narod "Vrana vrani oči ne vadi".

(četvrtak, 24. sep 2015, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Hrvatska bruka EU

Hrvatska je bruka i sramota za EU,ali vjerovatno i Angela Merkel pokusava da dobije vise vremena pa zeli pauzu priliva izbjeglih.

(četvrtak, 24. sep 2015, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

kud` si kren`o

a kakva je nasa perspektiva u EU ako je tamo hrvatska punopravni i uvazavani clan? Cak nisu ni grdnju dobili za ovo! Sta smo mi njima....siromasni rodjaci sa sela?

(četvrtak, 24. sep 2015, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

...

O kakvom miru se ovde govori, EU ne moze nista da kontrolise, nijednu zemlju, sve se raspada, a ovde neki govore kako je EU garant mira.

(četvrtak, 24. sep 2015, 10:35) - Miodrag [neregistrovani]

Sve je jasno

Milanovic mora da ispunjava naloge i naredjenja politickog mentora,preko "bare".Svi znamo odakle vetar duva.Mora, jer oni ne podnose neposlusnost,a i Hrvatska je kod njih zestiko zaduzena u svakom smislu.Ovo sa EU nema veze.On sada ima piromansku ulogu izazivaca pozara na Balkanu i on tu duznost mora obaviti.Na koji vid i stepen provokacije je spreman,jasno ukazuje njegov recnik i provokativno,uvredljivo ponasanje.

(četvrtak, 24. sep 2015, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

EU skeptici

Malo guzve i problema je bilo dovoljno da Hrvatska pokaze svoje pravo lice, to je dokaz, da bez EU ne bismo mogli da funkcionisemo s njima. EU drzi kontrolu i mir na ovim prostorima, makar to bilo pomocu stapa i saragrepe, ali mir je mir, kad vec ne mozemo sami da ga odrzavamo..