Čitaj mi!

Vučić: Nismo ruske marionete

Srbija je prijatelj sa Rusijom i želi članstvo u EU. Srpski premijer Aleksandar Vučić govori o spajanju teško spojivog.

Gospodine Vučiću, koliko Srbiju pogađa jak franak?

Oko 22.000 Srba ima hipotekarne kredite u švajcarskim francima. Sad su zabrinuti i boje se za svoje kuće. Mi pokušavamo da im pomognemo koliko možemo. Ali sve nećemo moći da platimo.

Kakve posledice po Srbiju ima ukidanje fiksnog kursa franak–evro?

Naša privreda je više vezana za evro nego za franak, ali ovog trenutka se na beogradskim ulicama više kupuju dolar i franak nego evro. Pre su se dinari menjali za evro.

Koji je cilj vaše posete Svetskom ekonomskom forumu u Davosu?

Došao sam da učim, da se sretnem sa ljudima koji investiraju u Srbiju. Jedan premijer mora imati razgranate prijateljske veze – a gde se prijateljstva bolje sklapaju nego u Davosu. Do sada sam imao ukupno 14 bilateralnih susreta, između ostalog sa kineskim i turskim premijerima, sa švajcarskim ministrom za privredu Johanom Šnajder-Amanom, nešto kasnije verovatno i sa Angelom Merkel.

Srbija ove godine predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Šta vaša zemlja može da učini za mir?

Želimo da pomognemo Zapadu, ali isto tako da ostanemo neutralni. Naravno da nam u tom poslu pomaže izvrsna saradnja sa Švajcarskom, koja je bila predsedavajući prošle godine.

OEBS mora nešto da učini kada je Ukrajina u pitanju, tamo se ovog trenutka vode žestoke borbe. Kako prekinuti spiralu nasilja?

Taj konflikt je štetan za Rusiju i Ukrajinu, štetan za čitavu Evropu. Međutim, mi smo samo jedna mala zemlja. Evropa u celini mora više da učini da u Ukrajini zavlada mir.

Srbija i Rusija su bliske. Kako onda možete ostati neutralni?

Naš odnos s Rusijom je istorijski dobar. Ali to može biti vrlo korisno za EU, može samo pomoći da se postigne miroljubivo rešenje. Mi nismo ruske marionete, mi nismo ničije marionete. Predsedniku Putinu sam direktno rekao da želimo u EU. Da, mi smo bliski s Rusima, ali naš cilj je EU.

Kada ćete biti spremni za članstvo?

Nadamo se 2019, preduzimamo sve da to bude moguće. Posle toga odlučuju drugi. U naredne četiri godine naše ekonomske i pravosudne reforme trebalo bi da budu završene.

Da li je Srbija ekonomski dovoljno snažna za EU?

Radimo na tome da bude. Naša budućnost je više nego dobra. Nešto vam mogu obećati: Srbija sigurno neće biti najsiromašnija zemlja unutar EU.

Može li Srbija u EU računati na simpatije?

Mi nismo prosjaci, ne tražimo milostinju. Srbija će u svakom pogledu biti punopravan član Unije.

Kako mislite da rešite taj problem – i Rusija i EU?

Za nas se to ne postavlja kao dilema. Moguće je negovati prijateljske odnose s Rusijom i biti član EU. Unija je zaista svesna da u toj situaciji samo dobija.

Kosovski problem, međutim, ostaje. Vodi li neki put do njegove samostalnosti?

To ne bih rekao. Razgovori se nastavljaju 9. februara. Tu je mnogo problema koji se mogu rešiti. Ali kosovski Albanci žele samostalnost, dok mi želimo nešto drugo. Ipak, atmosfera je sada mnogo bolja nego ranije.

Šta znači "nešto drugo"?

Ovog trenutka ne možemo da prihvatimo samostalnost Kosova. Ali je svejedno moguće da Srbi i Albanci žive ne samo jedni pored drugih – već i jedni s drugima.

Vi ste bili ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića. Kako ste od negativnog postali pozitivan lik?

Ne pada mi teško da priznam grehove iz prošlosti. Sujeta nije moja slabost. Tada, devedesetih godina video sam svet na jedan drugačiji način, na pogrešan način. Grešio sam, kao što i drugi ljudi greše.

Prevela Vesna Knežević, dopisnica RTS-a iz Beča 

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 23. jan 2015, 10:31) - milan [neregistrovani]

Pa šta bi bilo u tom slamo?

Pa šta bi bilo slabu u tome ako bi bili ruske marionete. Ako ste marionete nato pakta, onda vas
šalju u Afganistan, Siriju, ISIS, Irak... 

(petak, 23. jan 2015, 09:11) - anonymous1 [neregistrovani]

jeste

Nije više nikad, već je sada u ovom trenutku. Razumjećete šta želim kazati!

(petak, 23. jan 2015, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

Rusija-EU

Ja mislim da oni koji stalno postavljaju pitanje odnosa sa Rusijom, ustvari oni sami ne zele dobro odnose sa Rusijom, a zele njenu izolaciju, sto je nemoguce. Trebalo bi da Srbija posreduje da se sto pre sve normalizuje i da nikom ne smetaju ni dobro odnosi sa Rusijom ni clanstvo u EU. Jedna mala zamerka premijeru sto je naveo da "Овог тренутка не можемо да прихватимо самосталност Косова". To po meni znaci da bi ipak nekada na kraju morali da prihvatimo nezavisnost Kosova.

(četvrtak, 22. jan 2015, 22:17) - Steven [neregistrovani]

It's old time

Није ново, већ старо време са другим играчима.

(četvrtak, 22. jan 2015, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

nije stvar manipulacije vec zaduzenja....

mogli su prije reci sta su htjeli, ali sada koracamo u sve vece I vece zaduzenje.....kako gradjani tako I drzava...a ostatak znate.....znate sta se radi sa duznikom...

(četvrtak, 22. jan 2015, 21:48) - maja [neregistrovani]

new time

Proslo je to vreme , period kada se moglo tek tako manipulisati gradjanima na osnovu iznosenja laznih i neproverenih informacija .. sada gradjani imaju priliku da vide jasnu zelju vlade i premijera za promenama i to ej politika kojoj daju podrsku

(četvrtak, 22. jan 2015, 21:34) - anonymous [neregistrovani]

Ceo intervju

je jasan i nedvosmislen, osim u delu : "Ovoga trenutka nemožemo da prihvatimo nezavisnost Kosova", što implicira mogućnost priznanja nekad u budućnosti.
Nadam se da je prevod  i da premijer nije dao takvu izjavu.

(četvrtak, 22. jan 2015, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

можда и нисмо

Руска марионета, али сасвим сигурно, може се рећи да смо марионета ЕУ...

(četvrtak, 22. jan 2015, 21:21) - Влада27 [neregistrovani]

Србија

Србија није марионета ни Русије ни Европе. Надам се да ће Влада наћи начин да и даље балансира између Запада и Истока.

(četvrtak, 22. jan 2015, 21:18) - Ђорђе [neregistrovani]

Џумбус

Мени ово делује као неки џумбус. И проруски и проевропски оријентисани политичари жалопојају како су они други јачи. Ваљда мисле да ће тиме добити неке симпатије од "напаћеног народа".