Poslanička pitanja Vladi

Poslanici Skupštine Srbije su na početku vanrednog zasedanja pitali predstavnike Vlade šta će biti preduzeto da bi se okončao štrajk prosvetnih radnika i da bi se uveli platni razredi, kao i da li će proces eksproprijacije zemljišta za izgradnju Južnog toka biti obustavljen.

Poslanici opozicionih stranaka Aleksandra Jerkov i Aleksandar Senić pitali su zašto Vlada ne odgovara na poslanička pitanja, prenosi Beta.

Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke pitala je ministra prosvete Srđana Verbića da li je svestan da je počelo drugo polugodište, a da nije rešio problem štrajka nastavnika i dodala da oni najavljuju radikalizaciju protesta za 26. januar.

"Ukoliko Verbić smatra da nije nadležan, neka zamoli nekog od ministara za koje smatra da je nadležan, da na to odgovori", rekla je Jerkov.

Upitala je da li je Verbić svestan da problem plata u javnom sektoru nisu plate prosvetara od 36.000 dinara, već plate u javnim preduzećima koje se kreću i do 440.000 dinara".

Aleksandra Jerkov zatražila je da Vlada Srbije kaže kakve garancije imaju građani da njihova sredstva u Srpskoj banci neće propasti.

"Da li građani osim ličnog obećanja premijera Aleksandra Vučića, imaju bilo kakvu granciju da njihova sredstva u Srpskoj banci neće propasti?", pitala je Aleksandra Jerkov i zatražila da se objavi struktura plasmana Srpske banke i podaci o tome koliko je nenaplativih kredita.

Poslanica DS pitala je i da li je prilikom tendera za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava-Zapadno polje poštovan Zakon o javnim nabavkama i upitala premijera da li može da dostavi dokaze da "EU ruši Vladu Srbije", uz molbu da u odgovoru koristi činjenice.

Aleksandar Senić is SDS-a zatražio je da u roku od 15 dana dobije odgovor o ekspropriaciji zemljišta u vezi sa izgradnjom Južnog toka.

On je postavio pitanje koliko je zemljišta eksproprisano i dodao da ima informaciju da se u Pančevu sprovodi eksproprijacija iako se od gradnje Južnog toka odustalo.

SNS: Pojedinci pozivaju na ubistvo premijera

Marko Atlagić iz SNS-a upozorio je da su medijski napadi na Vučića postali veoma opasni po ličnu bezbednost premijera, te da pojedinci, kako je rekao, pozivaju na njegovo ubistvo, što nije zabeleženo u istoriji ljudske civilizacije.

"Setite se montiranih medijskih napada na njegovog sina Danila, da je učestvovao u tuči na splavu, što je bila notorna laž, fizičkog napada na njegovog brata Andreja usred Beograda, što je šokiralo građane Srbije", podsetio je Atlagić.

Kako je rekao, u te medijske napade uključila se i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pišući o navodnim manipulacijama prilikom izbora firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava - Zapadno polje.

"To naravno nije istina, to je demantovala i Svetska banka naglašavajući da je tender bio sproveden u skladu sa važećim propisima", ukazao je poslanik SNS-a.

Mirko Čikiriz iz SPO-a izjavio je da na kulturu veliki uticaj imaju mediji, a da se medijske slobode u Srbiji koriste na "vulgaran način".

Čikiriz je postavio pitanje Ministarstvu kulture kada će biti doneta Strategija razvoja kulture u Srbiji.

Enis Imamović iz SDA Sandžaka podsetio je da 16. i 17. januara 2009. grupa naoružanih napadača upala u službene prostorije SDA i pokušala da ubije njenog tadašnjeg lidera Sulejmana Ugljanina.

Imamović je rekao da ni za šest godina taj slučaj nije rešen i da još nema ni optužnice.

broj komentara 0 pošalji komentar