Analitičari o polemici Vučić–Kocijančič

Polemika između premijera Vučića i portparolke EK Maje Kocijančič mogla bi da se shvati kao pritisak da se premijer opredeli da li ide ka EU ili ne, smatra analitičar Dušan Janjić. Polemika Vučić–Kocijančič je razmena mišljenja koja je sastavni deo demokratije, kaže Dejan Vuk Stanković.

Polemika je, kaže Dušan Janjić, "zapravo pritisak na Vučića jer se njemu najviše veruje" da kaže da li je i dalje partner EU ili nije.

"Bolje je da ta polemika što pre pređe u konstruktivni dijalog i sigurno da ovo treba shvatiti kao dodatni pritisak Evropske unije da se premijer opredeli da li ide ka uniji ili se prikljucuje trendu zaustavljanja procesa pregovaranja koji je najavio predsednik Tomislav Nikolić", rekao je Janjić Tanjugu.

On je ocenio da je sigurno da postoji tenzija između vlade, premijera Vučića, OEBS-a i EU po pitanju slobode govora i štampe.

"Problem je ozbiljan i zaslužuje drugačiju reakciju od ove koja je bila, i od premijera, i od Maje Kocijančić", kazao je Janjić.

Janjić je naveo da je konkretan povod važan posebno kad je u pitanju tema koja se odnosi na investicije u EPS-u, pogotovo posle serija kritičkih opaski koje su dolazile iz Svetske banke, i da se to ne može svesti samo na pisanje medija i jednog izveštaja.

"Mislim da posle ovog sledi obaveza vlade da ozbiljno ispita sve što se dešava oko investicija u EPS, posebno Drmnu i Kostolcu i posebno posle maja pa do sada, odnosno šta se radilo sa pozajmicama i kreditima za poplave", rekao je Janjić.

Janjić je kazao da je postojao pritisak EU i pojedinih ambasada da neke njihove kompanije dobiju posao i da je to jedna praksa koju EU primenjuje svuda.

"Mislim da je u tom elementu premijer u pravu i trebalo bi im jednostavno staviti do znanja da one nisu lobi za promovisanje kompanija koje su često skuplje i neadekvatnije od drugih kompanija", rekao je Janjić.

Janjić veruje da premijer i deo srpske vlade žele evropske integracije, ali i da je teško opstati i izdržati na evropskom putu, kao i da bez toga ne možemo očekivati novac u budžetu koji dolaze od Svetske banke i MMF-a.

"Gorko je pitanje, ali je momenat da se opredeli da li ide ka EU ili ostaje negde na pola puta čekajući nešto što neće doći", rekao je Janjić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da ne možete da lišite ključnog aktera političkog života prava na svoje mišljenje i na zastupanje tog mišljenja javno.

Prema njegovim rečima, polemika između Aleksandra Vučić i Maje Kocijančič predstavlja razmenu mišljenja koja je sastavni deo demokratije.

"U demokratiji je moguće da imate različite stavove o istim temama i svako može, da, u zavisnosti od toga kakve argumente ima, istraje u onome što zastupa. U Srbiji niko fizički ne preti novinarima i ne zabranjuje medijske kuće tako da sloboda medija u nekom minimalnom smislu može da se brani", rekao je Stanković Tanjugu.

On smatra da je medijska scena u Srbiji često puna različitih polemika, kao i da je činjenica da je garantovana sloboda izražavanja, budući da BIRN nesmetano može da istražuje, publikuje i da kroz to da vrši uticaj na javnost.

"Isto tako taj stav BIRN-a nije apsolutna istina i premijer Srbije, kao i BIRN ima pravo na korišćenje svoje slobode mišljenja i izražavanja", rekao je Stanković napominući da je ovde došlo do ukrštanja različitih mišljenja o istoj stvari.

On smatra da se ovom polemikom nije desilo ništa zabrinjavajuće po demokratski život u zemlji i da ona predstavlja vrstu medijasko-političkog događaja za jedan ili dva dana i za nekoliko komentara i nekoliko natpisa.

Analitičar Boško Jakšić ocenio je, komentarišući polemiku Aleksandra Vučića i Maje Kocijančić, da ona neće bitno uticati na tok i smer priblizavanja Srbije ka EU, jer je Vučić posvećen evropskim integracijama.

Nadam se da je ovo prolazna i nepotrebna epizoda i da ona neće bitno uticatio na tok i smer našeg približavanja EU, rekao Jakšić Tanjugu.

Jakšić je naveo da je, i po onome što premijer govori, prioritet srpske politike integracija u Evropsku uniju, te da je konfrontacija sa EU nepotrebna.

"Ovo nije prvu put da mi na neki način guramo prst u oko onima kojima kažemo da hoćemo sa njima da sarađujemo. Slična vrtsa konforntacije postojala je i sa OEBS-om, i mislim da premijer mora da vodi računa jer je njegova obaveza da vodi računa o retorici koju koristi", istakao je Jakšić.

Sadržaj te retorike i pitanje ko je u pravu a ko nije može da se rešava na drugi način i van očiju javnosti, dodao je on.

Jakišić takođe smatra da tekst koji je objavio BIRN ne bi trebalo da ostane u senci i da treba istražiti da li ima istine u onome što BIRN tvrdi.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. jan 2015, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Za koga se lobira ? - sada imamo odgovore iz prve ruke !

Gurali prst u oči Maja Kocijančić i Davenport ne samo Vučiću već i nama građanima Srbije ili to Vučić gura prst u oči Maji i Davenportu ? Većina građana Srbije zna odgovor , mislim da je to najvažnije. Ovi vrsni analitičari izgleda da nesmeju misliti i pričati javno svojom glavom.

(ponedeljak, 12. jan 2015, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Mi smo svi do jednog, a

ima nas podosta, za obustavu pregovora. Do sada su oni nas odlagali, sada se nama ne zuri, i mi imamo pravo na pauzu za razmisljanje, kako oni to kazu svaki put. Ne razumijemo, zasto mora biti odmah nekakav odgovor.
Pazite ovo: da izjavi vucic, da li je on i dalje partner eu. Pa sta je to uradio, da se ponovo mora dokazivati - sve jovo nanovo. Jel'da.
Naravno nije uveo Rusiji sankcije. Drugim recima, kad pocrkamo od gladi i neimastine u hladnoci i bolestima, e onda ce oni nama par mrvica sa stola.

(ponedeljak, 12. jan 2015, 17:38) - anonymous [neregistrovani]

Razvijene

zemlje eu zive od prosirenja, osvajanja novih teritorija, trzista, zarada iz fondova za prosirenje jer se pretpostavlja da doticna zemlja nema industriju niti infrastrukturu itd. Zemlja koja prilazi eu biva bukvalno unistena tako da sama vise nemoze da prezivi jer i tako gubi suverenitet i biva zavisna od drugih postaje politicki cverg a politicari poslusne lutke, to je cena koja mora da se plati a za uzvrat dobija sigurnost i prilazi nato-paktu.

(nedelja, 11. jan 2015, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

tako zapad prikuplja poene

Pa zapad mora da skuplja unutarpoliticke poene.Mora da kritikuje,mora da se pokaze kao mocan,ipak smo mi Srbi i dalje vreca za udaranje da moze da je udara ko god hoce i kad god pozeli...Vucic se prevario u vezi toga da smo mi jaki!
Zapad je to oduvek radio preko svojih placenika,a preko njih je i rasturio Jugoslaviju,jedini neispunjeni cilj mu je gradjanski rat Srba protiv Srba....

(nedelja, 11. jan 2015, 19:51) - milan [neregistrovani]

Kome zvoni

Europskoj Uniji zvoni i oni su toga svesni i upravo zbog toga moraju pred svetom a posebno pred
Europom prikazati se kao jaki, čija reč mora biti poštovana.

Medjutim, analitičari, za koje vidim da su vrhunski stručnjaci, trebaju biti svesni činjenice da jake
firme u velikim državama Europske Unije uništavaju firme manjih a posebno istočnoeuropskih
državama na taj način da preko podkupljenih novinara upoznaju Europu kako u dotičnoj državi,
koja je posao dala svom preduzeću, vlada haos, mafijaštvo, korupcija...

U Sloveniji su na taj način uništene skoro sve firme a posebno gradjevinske i poštovana gospdja
Maja to i sama dobro pozna, jer je zbog toga u Sloveniji oko 15% bezposlenih po službenim
ocenama a po nesllužbenim oko 25%.

(nedelja, 11. jan 2015, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

sizofrenija

Ova sizofrenija mora da prestane. Moj problem nije ni diskusija ni cinjenica da se neko protivi Briselu.Sve vec vidjeno i kod drugih zemallja i u sklopu EU.Poenta je u tome sto je Srbija duzna da svojoj omladini da tacnu sliku i ideju buducnosti, a ja to ne vidim. Ni levo,ni desno, ni napred, ni nazad. Samo se vrtimo u krug u cekamo Godoa. Ako nam je jedini konsenzus taj da cemo radije ostati siromasni nego da priznamo Kosovo, ko se jos cudi sto mladi buducnost traze na drugim mestima? Dakle dosta vise sizofrenije i jasna poruka sta se hoce!!!

(nedelja, 11. jan 2015, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Reakcija

U pitanju je emotivna reakcija premijera neprimerena visokom predstavniku države ma koliko bio u pravu.

(nedelja, 11. jan 2015, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

nitko ne kritikuje 23 miliona evra....

a zar nisu kriticari uvidjeli da su pare u pitanju....manite se politike vise - pare su u pitanju...svi uzimaju a slabo daju.....