Čitaj mi!

Davenport: Članstvo u EU strateški cilj Srbije

Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić su na današnjoj sednici Vlade ponovili posvećenost evropskim integracijama, kao i da je to najveći spoljnopolitički cilj Srbije, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Davenport je prilikom obilaska Agencije za restituciju rekao da misli da je jasno da je članstvo u EU najveći strateški cilj  Srbije i ove Vlade, prenosi Tanju.

Vlada Srbije je ranije saopštila da je Davenport, koji je učestvovao u raspravi o Informaciji o procesu pridruživanja Evropskoj uniji, visoko ocenio spremnost Srbije da implementira Briselski sporazum i doprinese normalizovanju stanja na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio zadovoljstvo zbog dobre organizacije i uspešnosti Samita premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, održanog ove nedelje u Beogradu, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Davenport je ocenio da je postignut veliki napredak u implementaciji Zakona o restituciji, rekavši da je ova oblast veoma bitna sa gledišta poštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava.

Takođe, kako je dodao, u interesu države jer podstiče privredu.

On je rekao da je od velikog značaja da dođe do transparentne situacije koja se tiče imovine koja je predmet restitucije.

EU, koja podržava rad Agencije, će, kako je najavio, i u budućnosti pratiti punu implementaciju Zakona.

Direktor agencije za restituciju Strahinja Sekulić ukazao je na predlog za izmenu zakona o restituciji, rekavši da on, iako se nekima čini nije samo kozmetička izmena, već suštinska.

Najvažnije u tekstu predloga radne grupe, čiji je član bila Agencija, jeste restitucija poljoprivrednog zemljišta, gde postoji najveći otpor, kao i vraćanje zgrada ambasada.

Takođe, predlog sadrži terminološko usklađivanje u vezi građevinskog zemljišta i pravne svojine, i omogućio bi, kako je kazao Sekulić, vraćanje imovine u naturi u većem obliku, te i bolji i fer odnos prema građanima.

Sekulić je posebno istakao odličnu saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji, izrazivši nadu da će građani imati mogućnost da imaju slično iskustvo što se zemlja bude više približavala Uniji.

Vraćanje imovine žrtava holokausta

Davenport se osvrnuo i na vraćanje imovine žrtava holokausta, izrazivši očekivanje da će doći do usvajanja zakona u toj oblasti.

Sekulić je, s tim u vezi, rekao da iz moralnih razloga ne treba dopustiti da se posledice holokausta legalizuju.

Rok za podnošenje zahteva za restituciju trajao je dve godine i istekao je 3. marta. Podneto je ukupno 76.000 zahteva, a Agencija je do sada donela više od 21.000 prvostepenih odluka.

Agencija je građanima do danas u naturalnom obliku vratila 2.264 poslovna prostora, 364 stana i 332 zgrade, kao celine ukupne površine preko 195.000 kvadratnih metara, sa pripadajućim izgrađenim gradskim građevinskim zemljištem, milion kvadratnih metara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 1.834 hektara šuma i 2.250 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Najviše imovine je vraćeno u Beogradu, i to na području gradskih opština Stari grad i Vračar, slede Novi Sad, Niš, Pančevo, Leskovac, Subotica.

Pored vraćanja imovine bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima uporedo se vraća imovina i crkvama i verskim zajednicama, podseća Agencija.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 20. dec 2014, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Da shvatimo!

Da je Srbija na putu za EU a i obratno da je Srbija na putu EU.I treba taj nedostatak da se realizuje bez ucena,samo realne potrebe?jednig i drugig...

(subota, 20. dec 2014, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

naravno

uz neke crvene granice...

(subota, 20. dec 2014, 00:07) - crvenkapa76 [neregistrovani]

EU

Naravno da je cilj ove vlade ulazak u EU ,ali ne po svaku cenu,mislim da je Srbija pokazala koliko je spremna da bude clanica EU.

(petak, 19. dec 2014, 23:59) - anonymous [neregistrovani]

Strateski cilj?

Strateski cilj UK je da napusti EU. To bi trebalo vise da interesuje g. Devenporta.

(petak, 19. dec 2014, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

EU ne po svsku cenu.

Licno sam glasao za ovu vladu ali ako je cena za ulazak u Eu Kosovo onda nece vise dobiti moju podrsku.
Pozdrav svima.

(petak, 19. dec 2014, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

cemu to...

Nije mi dopadljivo sto se ponasa paternalisticki. U EU ga malo slusaju a ovde za domacu upotrebu je malo izlisno.

(petak, 19. dec 2014, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Ne potcenjujte

Ni nas protivnike EU. To sto je vlada istomisljenik sa vama ne znaci da smo i mi gradjani.Trebaa da znate da se kod nas kaze prvo skoci pa reci hop.