Čitaj mi!

Dačić: Može i Obama da dođe

Ministar Ivica Dačić kaže da možda neko ne gleda blagonaklono na posetu Vladimira Putina Beogradu, ali da je to unutrašnja stvar Srbije. Očekuje da će do kraja godine biti otvorena pregovaračka poglavlja 32 i 35, ali je napomenuo da to zavisi pre svega od stava Berlina.

Uz konstataciju da je Putinova poseta vezana za godišnjicu oslobođenja Beograda, koji su u Drugom svetskom ratu oslobodili partizani i sovjetska Crvena armija, Dačić je rekao da nema ništa protiv da na bilo kakvu godišnjicu Srbiju poseti američki predsednik Barak Obama, ali da je pitanje da li on želi da dođe pošto je "za ljubav potrebno najmanje dvoje".

Na konferenciji za novinare, Dačić je rekao da je uveren da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biti pozitivan.

Izveštaj o napretku će sigurno biti pozitivan, možda najpozitivniji u odnosu na prethodne godine, rekao je šef srpske diplomatije. Dodaje da će sigurno biti nekih primedaba, jer, kako kaže, ne postoji izveštaj bez primedaba i zapažanja, prenosi Tanjug.

"Da nema primedbi mi bismo već bili članovi EU", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Jedna od primedaba će se, prema njegovim rečima, odnositi na plan za izgradnju gasovoda "Južni tok", dok je pitanje održavanja Parade ponosa rešeno.

Dačić je rekao i da očekuje do kraja godine otvaranje poglavlja 32 i 35, a da je to pod znakom pitanja, pre svega zbog stava Nemačke.

Nemci su smatrali da najpre moraju da budu otvorena poglavlja 23 i 24, a kada smo s njima uspostavili bolje odnose, rekli su da bi to možda moglo da bude poglavlje 35, ali da ono mora da podrazumeva implementaciju spiska stvari dogovorenih Briselskim sporazumom, a za to treba i druga strana – Priština, rekao je Dačić.

Srbija sada, prema njegovim rečima, treba da plaća ceh zato što što u Prištini još ne mogu da formiraju vladu.

Ministar Dačić je ocenio da za Srbiju nije od suštinskog značaja pitanje da li će poglavlja biti otvorena u decembru ili januaru, ali da joj je važno da vidi iskren odnos i "granicu između namernog kočenja i dobronamernih primedbi".

"Mi ne možemo da prihvatimo učešće u maratonu koji se zove pomeranje cilja, da ne znamo koliko dugo treba da trčimo i koje prepreke treba da savladavamo", rekao je Dačić.

Španija neće priznati Kosovo, ali mogle bi neke manje zemlje

Dačić je rekao da Španija neće menjati stav kada je u pitanju nepriznavanje nezavisnosti Kosova, ali da bi neke manje zemlje mogle da pokleknu pod jakim pritiscima.

Komentarišući nedavnu izjavu novog evropskog komesara za susedstvo Johanesa Hana da je pet članica EU koje nisu priznale Kosovo pokazalo "određeni pomak" kada je to u pitanju, Dačić je rekao da Han "neće uplašiti tih pet zemalja" i da ima "ozbiljnijih koji im prete i koji stalno vrše pritisak na njih".

"Tih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova imaju dosta problema, ali, s druge strane, i cela Evropa i svet će imati problema zbog toga što su prihvatili određene principe jednostranog proglašenja nezavisnosti. Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", napomenuo je Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je ukazao na razliku između nedavno održanog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj, koji je sazvan u dogovoru s vladom u Londonu, i onog najavljenog u Kataloniji, koji neće imati saglasnost Madrida.

"Princip ne sme da zavisi od toga da li se vi sviđate Moskvi ili Berlinu, Vašingtonu ili Briselu, nego da li je to u skladu s principima. Zato smo mi protiv jednostrano proglašene nezavisnosti", napomenuo je ministar Dačić.

Rekao je da je uveren da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji, zbog sebe neće priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je primetio da ima dosta zemalja, poput Fidžija, koje su posetili predstavnici prištinskih vlasti i ubedili ih da priznaju Kosovo, a s kojima Srbija nema jake veze.

Šef diplomatije je rekao da je o tome razgovarao i s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mi sebi postavljamo pitanje: treba li da se bavimo sada time, treba li da radimo s tim zemljama, da imamo kontakte, ili treba da stvari prepustimo? Moje mišljenje, i naš zajednički stav, jeste da treba da radimo na jačanju veza", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Kosovo priznao relativno veliki broj zemalja, ali da je, po broju stanovnika tih zemalja, to ubedljiva manjina.

broj komentara 17 pošalji komentar
(subota, 04. okt 2014, 14:08) - Rade anonymous [neregistrovani]

Dacic je sve rekao

Moramu se odati priznanje.Jedini je koji se seca, izjavljuje i odrzava u pamcenju borbu i zrtve drugog svetskog rata.jasno je i rekao da od evropske Unije Srbija nema sta da ocekuje.Ko nije shvatio neka prevede reci , da nema primedbi Srbija bi bila clan EU, jer iza tih reci sledi istina, pitanje i razmisljanje, pa kakav mi to gradjani Srbije zivot imamo , standard i sve ostalo da bi se mogli podiciti sto smo u EU.Sutra svane Srbija clan EU a posla nema, plate se ne isplacuju, nemamo pravo na lecenje a u divnom smo drustvu.To je cilj i sve podredjeno njemu a procicemo kao bugari.

(subota, 04. okt 2014, 09:05) - TatijanaKonevskiJevtovićanonymous [neregistrovani]

Spoljna i unutrašnja politika

Komentar na celokupni tekst:Sve vezano za unutrašnji i spoljnu politiku delovanja nije na principima "Svidjanja" i "dopadanja" jer je to nivo fejsbuk komunuikacije.Profesionalno vodjenje državnih poslova, a svi Vi ste pre svega svi službenici Države srbije u sadašnjem mandatu, imate obavezu ,prioritet prema državama koje su svojim delovanjem dokazale prijateljstvo, objektivnost, logičnost kao što je RF i zato Vladimir Putin ima prednost nad ostalima.Putavanja po svetu oduvek su bila trošak za dražavu Srbiju sa nedovoljnim efektima a pogotovu neopravdanim troškovima. To nije državna ekskurzija!Svim dosadašnjim usaglašavanjima sa "nepriznatom državom Kosovo" upravo su dati dokazi ,da je priznanje u toku!

(petak, 03. okt 2014, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

samo hrabro...

Bilo je teskih vremena,za spoljnu politiku,ovo je jedno od veoma komplikovanih i neixzvjesnih,(za Sve).Koliko smo osiromaseni,pokradeni,ponizeni bili ,nepravedno od mocnika,ubijeni,moramo priznati da je ovo sreca da imamo ovakvu vladu i ove ljude,da se pokusamo snaci i naci negdje u ovom svijetu.Zapadu se moraju "kulturno" zubi pokazati,onda su zbunjeni,puna podrska srpkim domacinima koji pokusavaju da se stabilizujemo,u svakom smislu.

(petak, 03. okt 2014, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

Spoljna politika

Obama moze, Klintonovi nikako

(petak, 03. okt 2014, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Putin

tako je Zapad zna sta radi...

(petak, 03. okt 2014, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na: Berlin ?

Cekaj samo da se Juzni tok zavrsi pitacu te koliko ce Berlin da slusa na SAD!Nemac je pametan i tacno zna kako da iskoristi svoje sanse i to ce se uskoro dokazati.Itekako smo potrebni Nemcima ne samo zbog Juznog toka razmislite malo sad se menjaju price moj druze.

(petak, 03. okt 2014, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

dacic

bravo gospodine Dacicu za izjavu koju ste dali sve na svome mestu i lepo receno... bravo

(petak, 03. okt 2014, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Berlin ?

Otvaranje poglavlja i brzina prikljucenja Srbije EU zavise noemalno i od stava Berlina,ali glavnu i presudnu ulogu tu igra Washington. To svi u Srbiji znaju pa nije potrebno forsirati misljenje da to zavisi od Berlina. Berlin je tu na drugom mestu po vaznosti . Prvi i neprikosnoven je Washington.

(petak, 03. okt 2014, 20:13) - dragan [neregistrovani]

Putin

ceo zapad bi najradije da Putin nestane zauvek kako bi mogli opet raditi sa Rusima kao u vreme Jeljcina,na srecu to se nece ponoviti vise nikada.niti Srbija ima neke velike sanse da udje u evropu a Nemacka saradjuje sa Rusijom zbog licnih interesa a istovremeno se ljute na nas i uslovljavaju nas sa raznim ucenama zbog te iste Rusije.

(petak, 03. okt 2014, 20:03) - anonymous [neregistrovani]

Ako se ugledamo

na Nemacku,naprimer,ta napredna drzava danas je svecanom akademijom i nizom drugih svecanosti slavila svoje ujedinjenje i pad Berlinskog zida kjao najveci tzrenutak svoje istorije.Kancelartka je istaknula da su teritorijalni integritet i pravo na ujedinjenje istog naroda najvaznije vrednosti.Sto me totalno bacilo u misli o Srbima i Srbiji.Zbilja,u cemu je nas problem,kad obrazlazemo,razvlacimo i preispitujemo cak i proslavu slavnog oslobodnja svog glavnog grada u cemu je neizmeran doprinos dala ruska Crvena armija.Niko drugi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">