Čitaj mi!

Značaj medija u procesu evrointegracija

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević ocenila je da mediji izveštavajući o evrointegracijama nedovoljno pažnje posvećuju značaju reformi za život građana i zanimljivim aspektima tog procesa.

Miščević je, otvarajući skup "Mediji i civilno društvo kao garant transparentnog, odgovornog i inkluzivnog vođenja pregovora sa EU", objasnila da su pregovori sa EU proces čiji cilj nije samo članstvo, već suštinska reforma društva, tako da je i fokus izveštavanja o evrointegracijama potrebno pomeriti sa tehničkih aspekata pregovora na svaku od pojedinačnih oblasti koje će biti preobražene tim procesom, prenosi Tanjug.

Mediji, kako je ocenila, delimično informišu, nemaju nimalo edukativnu ulogu i nimalo nisu zabavni kada izveštavaju o integracijama, iako su evrointegracije kao procesi koji suštinski menjaju društvo, izuzetno zabavna stvar.

Mediji bi, kako smatra, trebalo da budu prostor u kojem će se ne samo obaveštavati šta je urađeno na nekom skriningu, već zašto se to radi, međutim to zahteva i znatan nivo obaveštenosti novinara o samom procesu koji zavisi od njihove lične inicijative i istraživačke motivisanosti.

"Da bi novinari bili u stanju da prenesu zašto se nešto pregovora i šta je cilj u svakom od poglavlja moraju razumeti proces integracija. Govorimo o ogromnom broju standarda koji treba da postanu naša praksa, ali važnije je razumeti logiku procesa integracija", rekla je Miščević na skupu koji je organizovala Beogradska otvorena škola.

Ključno pitanje u izveštavanju o evrointegracijama trebalo bi da bude lični interes građana, odnosno kako se evrointegracije odražavaju na svaki pojedinačni život u Srbiji.

"Kako, na primer, da pregovaračka poglavlja 23 i 24 (vladavina prava i bezbednost) objasnite građanima? Tako što ćete objasniti kakva je njihova lična korist da Srbija završi pregovore u ovim poglavljima. Ja bih akcenat stavila na istraživanje u svakoj oblasti, čak iako to ne prodaje novine, jer se radi o budućnosti svakog od nas", rekla je Tanja Miščević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 25. jul 2014, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Bilo bi mnogo bolje da mediji pisu o tome kako mi gradjani nismo za EU, nego sto skrivaju svaki pokusaj protivljenja EU.