Čitaj mi!

Pismo premijera OEBS-u

Premijer Aleksandar Vučić reagovao je na pismo predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović u kojem iznosi zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i poziva srpske vlasti da se ne mešaju u rad onlajn medija. U otvorenom pismu OEBS-u, premijer izražava duboku zabrinutost zbog sadržaja pisma i poziva tu organizaciju da dostavi dokaze.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas pismo Dunji Mijatović, predstavnici OEBS-a za slobodu medija u kome se navodi:

Originalno pismo premijera Aleksandra Vučića upućeno OEBS-u 

"Sa najvećom pažnjom i zabrinutošću pratio sam sve što ste izjavili u vezi sa navodnom cenzurom koju tobože sprovode vlasti u Srbiji.

Veoma zabrinut zbog teških reči koje ste na račun zemlje čiju Vladu vodim uputili, bio sam primoran da proverim sve navode iz Vašeg saopštenja. Uostalom, nije uobičajno da predsednik Vlade jedne zemlje odgovara zvanično, u pisanoj formi, na jedno jedino pisano saopštenje.

Ipak, to činim zato što verujem da ste obmanuti i prevareni i ne želim ni da pomislim da se iza neistina koja ste u saopštenju izneli protiv Srbije, krije neka druga politička namera. Naime, molio sam Vas da me obavestite o samo jednom, bilo kakvom, pa i najmanjem dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove "Druga strana" i "Teleprompter", ili skidala nečiji blog sa veb stranice dnevnog lista "Blic". Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen.

Ne želim da verujem, gospođo Mijatović, da ste informacije pokupili na najneozbiljniji mogući način, sa jednog od sajtova koji vode uobičajeno prljavu kampanju protiv svoje Vlade. Neću da poverujem da ste to uradili, zbog toga što su Vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. nezavisnih institucija u Srbiji, a da ih Vi niste ni proverili. Takođe, ne želim da verujem da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za disciplinovanjem srpskih lidera i gušenjem svake ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u njenom spoljno-političkom delovanju.

Na kraju, gospođo Mijatović, zašto niste pitali urednike i vlasnike "Blica", da li je Vlada Srbije bilo šta sklanjala sa njihovog sajta, a za drugopomenute sajtove, ni Vi, ni ja nikada nismo čuli, niti su ikoga u Srbiji zanimali?

Od vas, poštovana gospodo iz OEBS-a, posle svih neistina koje ste o Srbiji izneli, očekujem jedno obično izvinjenje i ništa više. Dobili mi, ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim, poštovana gospodo, da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Žestina i snaga kampanje neistina, ma koliko puta bila ponavljana, ne može da promeni jednu čistu i jasnu stvar, kao suza, a to je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja", navodi se u pismu premijera Vučića upućenog Dunji Mijatović", saopšteno je iz Kabineta predsednika Vlade Srbije. 

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 03. jun 2014, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

Bilo bi neshvatljivo da je rasprava o cenzuri i odgovornosti izostala


Bez obzira da li "centralizovana cenzura" postoji ili ne ovu raspravu o cenzuri nakon ovih katastrofalnih poplava treba shvatiti kao potrebnu i poželjnu jer bi, uzimajući u obzir obim katastrofe, bilo neshvatljivo da je izostala, bez obzira na preuveličavanja jer je bilo za očekivati da će zbog panike biti preuveličavanja.

(utorak, 03. jun 2014, 04:38) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na zamenu teza

Gospodo, vi sto govorite da su teze zamenjene u smislu da premijer govori u ime Srbije (naroda) a ne u ime vlade. Procitajte uvodne redove pisma malo bolje i mozda ce vam biti jasnije sta je tacno adresirano. Uostalom, kada se spominje Srbija, naravno da se odnosi na narod a i na vlast koju je taj narod demokratski izabrao. Ne razumem cime ste zbunjeni. Jedan od uvodnih redova samo za vas koji ste zbunjeni:
Са највећом пажњом и забринутошћу пратио сам све што сте изјавили у вези са наводном цензуром коју тобоже спроводе власти у Србији.

(utorak, 03. jun 2014, 00:38) - anonymous [neregistrovani]

Laz u medijima mora postati kaznjiva

Treba uvesti zakon i red u informisanje. Svako ko zloupotrebljava medije i siri lazne informacije, siri paniku, dezinformise gradjane, mora da odgovara. Dosta je bilo ulepsavanja i naduvavanja istine zarad neijih interesa, sa tim se mora prestati.

(ponedeljak, 02. jun 2014, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

@zamena teza

Nesto si pobrkao narod Srbije ih je izabrao i oni to bas predstavljaju Srbiju.Ovakvi komentari doticne gospodje nepogadjaju samo Vladu i tu si pogresio pogadjaju i Srbiju kao drzavu ovo nije izjavio neki covek ispred zgrade.Neka iznese dokaze a ne rekla kazala evo Premijer je pozvao...

(ponedeljak, 02. jun 2014, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

tako treba Vucicu

Tako treba,bravo.
Neka iznese svoje dokaze,da ceo svet vidi zbog cega nas napada!

(ponedeljak, 02. jun 2014, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

zamena teze

Saglasan sam sa ljudima koji kažu da je premijerovo pismo zamena teze, kritikuje se vlast a on odgovara u ime Srbije.

(ponedeljak, 02. jun 2014, 22:05) - Milan [neregistrovani]

Kritike

Jedno je sloboda mišljenja i govora, drugo je iznošenje neistina. Svako u Srbiji može da govori protiv svih iz vlasti nesmetano i nije baš tačno da se zabranjuje to pravo. Nekima je zabrana to što za vreme vanrednog stanja i dana žalosti ne smeju da puštaju svoje pesme i spotove i što su svi u to vreme dužni da se suzdrže od bilo kakvih političkih komentara. Ali nažalost, takvi nemaju ni malo saosećanja sa svojom državom i drugima.

(ponedeljak, 02. jun 2014, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

zamena teza

Drago mi je da je jos neko primetio da gospodin Vucic govori o napadu na Srbiju iako je to bila kritika na racun vlade. Gospodin Vucic je predsednik vlade ali ni on, a ni i vlada nisu Srbija.
Ovo nije kritika Srbije nego vlade.

(ponedeljak, 02. jun 2014, 20:44) - Beogradjanin [neregistrovani]

Izvinjenje je neophodno

Optuziti nekoga za nesto bez ikakvog dokaza je sramno i najnanje sto treba taj neko da uradi je da se izvini. Ocigledno da mnogi zele da zaustave i obesmisle napredak Srbije.

(ponedeljak, 02. jun 2014, 17:48) - mikac [neregistrovani]

mikac

Vec smo navikli na prazne price i pokusaje napada na vladu. Svako ko iole razmislja zna da je to tesko uraditi,odnosno skinuti objavu sa nekog sajta… Ali kao sto vec rekoh samo jos jedan od pokusaja i nista vise.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">