Čitaj mi!

Jaka diplomatija za modernu državu

Dačić je rekao da će diplomatija Srbije posvećeno raditi na nastavku pregovora o članstvu EU kao i da će sve odluke donositi Vlada, a da pojedinačna licitiranja, bilo da je reč o ambasadorima ili nekim ekonomskim merama, nisu dobra.

Modernizacija srpske države podrazumeva jaku diplomatiju i prve obaveze će biti sastanak sledeće nedelje Komiteta ministara Saveta Evrope, potom sastanak u Solunu ministara država članica Evropske unije i država Zapadnog Balkana i krajem meseca sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Dačić je u emisiji Oko na RTS-u rekao da odluku ko će biti ambasador Srbije donosi Vlada Srbije i dok kandidat ne dobije agreman zemlje domaćina nije praksa da se unapred licitira imenima ambasadora.

O tome nismo razgovarali i nismo doneli odluku, rekao je Dačić na konstataciju da su mediji već objavili ko će biti ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dačić izjavio je istakao da je premijerov ekspoze "sveto pismo" za Vladu i da ako je Aleksandar Vučić rekao da neće biti smanjenja penzija, onda to ministar finansija Lazar Krstić ne bi trebalo da iznosi u javnost kao stav cele Vlade.

"Ekspoze je sveto pismo, a kome se ne sviđa može da je napusti", rekao je Dačić.

Upitan da li je Krstić mogao da iznese takav stav bez premijera, Dačić je odgovorio da Vlada vodi politiku i ona donosi odluke.

Dačić je rekao da će diplomatija Srbije posvećeno raditi na nastavku pregovora o članstvu EU i tome da se do kraja grčkog predsedavanja Unijom održi još jedna međuvladina konferencija na kojoj bi se razgovaralo o otvaranju poglavlja 35. 

U isto vreme potrebno je nastaviti proces normalizacije i pregovora sa prištinskim institucijama, rekao je Dačić i dodao da je spreman da se uključi ukoliko to bude tražio premijer, koji po predlogu predsednika Srbije vodi pregovore sa Prištinom.

Dačić je rekao da će treći cilj biti pronalaženje balansa između interesa da budemo članica EU i pritiska da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije.

Srbija tu ima prinicipijelni stav, poštujemo teritorijalni integritet svake države članice Ujedinjenih nacija, ali nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, rekao je on.

Dačić je najavio da će 2015. godine predsedavati u ime Srbije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da će zakazati sastanak svih ministara država članicom sa idejom da se krajem 2015. godine u Beogradu održi sednica šefova država i vlada kojom bi se obeležio jubilej te organizacije.

Dačić je dodao da bi značilo i prisustvo predstavnika SAD i Rusije.

Upitan o mestima direktora javnih preduzeća i zapošljavanju stranačkih kadrova, Dačić je rekao da ne traži nijednog direktora, jer su mu se "smučili" i ovi koje su imali do sada.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 01. maj 2014, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Podrsku

imate naroda ako sacuvate srbiju! A to podrazumeva da ne prodajete njenu imovinu zapadnim tajkunima, da omogucite da ljudi rade i zaradjuju u domacim firmama i drze srpski imidz u svetu a ne tudji na svojoj teritoriji! Budite oprezni jer ako izigrate narod platicere visoku cenu za sve a na zalost po najvise ce to narod platiti i sama drzava! Po svaku cenu se ne srlja u EU, razmislite, imate primere, Grcka, Irska i ostale zemlje EU koje negidim da su nesto napredovale od kada su u EU!

(četvrtak, 01. maj 2014, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Sarajevo

Potpuno se slažem da je ekspoze premijera "sveto pismo" i da se kompletnavlada mora istog pridržavati. Nema nikakvih iskakanja. Ako je predviđeno u ekspozeu da nema smanjenja penzija onda to tako treba i da bude. Kada se budu samirali rezultati predloženih mera i kada se vidi kakav je efekat , onda se može i rasmišljati i izmeni ekspozea.

(četvrtak, 01. maj 2014, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Istina...

(četvrtak, 01. maj 2014, 01:15) - Mane [neregistrovani]

Opasno

Mislim da nije dobra ideja organizacije susreta dva predsednika na teritoriji Srbije.Put do pakla poplocan je dobrim namerama.Po prvi put nebi trebalo da se guramo tamo gde nam nije mesto.

(sreda, 30. apr 2014, 22:37) - Живојин М. [neregistrovani]

Профитабилна стварност уместо политичких бајки

Ови којима сте се оберучке окренули већ двадесет пет година причају бајку о Ивици и Марици. Кина, Русија, Бразил, Индонезија, земље Пацифика крупним корацима стварају нову просперитетну светску економију. Из Индонезије, какао и кафу за кондиторске производе, из Хонг Конга и Тајвана производне линије за преихрамбену индустрију а из ЕУ само оно што могу да продају Русима и Кинезима, никако препродају кинеских производа. Да имамо пољопривредне системе кап по кап и производњу меса, само извозом у Русију би били бољи од Холандије.

(sreda, 30. apr 2014, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

politicar u inostrastvu

Sto Ministar Dacic hoce da kaze jeste doci ce do smanjenja penzija ali ne moze se o tome pricati tek tako javno penzionerima odmah posle izbora, to mora polako da dodje ne primetno kada ima nesto drugo sto ce da skrene paznju sa toga kako bi svi bili srecni a ekonomija zdrava.

(sreda, 30. apr 2014, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

sankcije.

Sankcija je zlo koje izlazi iz jedne
dzave.Preko svoje granice napada drugu i siri se.
Nema srbija ni zelje ni razloga da bilo koga napada sankcijama.
Nikad zlo iz srbije izaslo nije.
Nazalolost Srbiji je doneseno.
Zlom je Sbija uvijek napadnuta bila.