Čitaj mi!

Nikolić: Sva prava za sve manjine

Srbija želi da pomogne da manjine uživaju sva prava u punom kapacitetu, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsednicom Privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzanom Kujundžić Ostojić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa Suzanom Kujundžić Ostojić, predsednicom Privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, istakao da Srbija želi da pomogne da manjine uživaju sva prava u punom kapacitetu.

Nikolić očekuje da se svi problemi koje Bunjevci imaju objedine i reše na institucionalan način na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Suzana Kujundžić Ostojić je iznela brojne probleme sa kojima se suočavaju Bunjevci u domenu svoje političke, kulturne i obrazovne promocije.

Predsednik Nikolić je izrazio spremnost da i lično doprinese razvoju obrazovanja budućih generacija Bunjevaca, rekavši da će ukoliko bude potrebno porodica Nikolić finansirati štampanje knjiga na jezicima manjina.

"Država se trudi da zaštiti retke biljne vrste na području Subotice, koja raste samo na području Subotice, i ništa manje ne sme da se trudi da zaštiti ceo narod", zaključio je predsednik Srbije.

Obećao je da će učiniti sve u svojoj nadležnosti, da se Bunjevcima i drugim manjinama omogući ostvarivanje manjinskih prava koje imaju na osnovu Ustava i Zakona Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2014, 11:12) - slavko [neregistrovani]

manjine u SLO

Neko piše o srpskoj manjini u SLO.
Prvo - ona ne broji 60.000 nego oko 35.000.
Drugo - radi se isključivo o doseljenicima i njihovim potomcima koji su na teritoriju SLO doselili za doba Yu. Izuzetak je tek nekoliko desetina Srba sa područja Bele Krajine. Doseljenici nigde u svetu (osim možda u Srbiji) nisu manjina sa posebnim pravima.
Treče - prava manjina u Srbiji i SLO nisu ista. U SLO pripadnik manjine može npr. tražiti da mu se državni organi obračaju na njegovom jeziku, može dobiti čak i sudsku presudu na svome jeziku. Dali pripadnik slovenačke manjine u Srbiji može dobiti presudu na nekom beogradskom sudu na slovenačkom jeziku?

(sreda, 26. feb 2014, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

istini u oci

Manjine treba da imaju ista prava kao i srpska manjina u tim zrmljama no vise ni manje.

(sreda, 26. feb 2014, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Mićaga


I do sada su nacionalne manjine uživale sva prava koja uživaju i ostali građani u Srbiji i nema razloga da to i u buduće ne bude tako.

(sreda, 26. feb 2014, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

A kada će gospodine predsedniče,

srpska manjina, npr u Sloveniji imati ista prava? Ovo je stvarno sramota, od 2004 od kada je Slovenija članica EU, niko nije ni postavio pitanje iz EU o problemu manjina, ali zato Jelko Kacin ne ispušta srbiju iz usta kada su u pitanju manjine u Srbiji a da ne govorimo o kosovu itd...da li je to pravedno i po demokratskim zakonima EU, negde žmuri negde ne? Da se ja pitam, u srbiji bi pravo na status manjine imali oni čija država isto uvažava pravo srpske manjine, to bi bilo pravedno. Inače Slovenci u Srbiji, kojih je 1000 imaju status manjine a srbi u sloveniji kojih je 60.000 nemaju, pa d ali je to normalno gospodine predsedniče?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">