Čepurin: Sve integracije imaju alternativu

Svaka integracija među državama ima alternativu, rekao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin na debati o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom. Sve varijante treba da odgovare na pitanja da li su povećane investicije i zaposlenost, ili je uništena privreda, kaže Čepurin.

Ništa nije bez alternative, svaka integracija među državama ima alternativu, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin tokom debate u Narodnoj skupštini o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom (EAU).

Kada govorimo o integracionim procesima veoma je važno imati različite varijante, kojih može biti tri, četiri, pet ili šest, a one mogu da se susreću u raznim kombinacijama, rekao je Čepurin za Tanjug.

Kako je naglasio, bilo koja varijanta integracija trebalo bi da odgovari na pitanja da li su se investicije u zemlji povećale, da li se nezaposlenost smanjila, da li je privreda uništena.

"Ovde ćete imati svetlu budućnost, a tamo je tamna prošlost. To apsolutno nije tako 2013. godine. Ono što je potrebno za zemlju to je pre svega privredni rast, ekonomski razvoj, očuvanje industrije, to su tržišta za prođu i investicije. Sa ove tačke gledišta potrebno je proceniti ove ili one procese integracija", rekao je Čepurin.

Ruski ambasador kaže da postoji i "druga strana medalje, a to je spoljnopolitički interes sa ove ili one strane", koji je on pomenuo kao drugi aspekt integracija. Međutim, kaže, "za pametnog" je to zapravo prvo.

"Kako se prema tim pitanjima odnose, na primer, Rusija i Belorusija u vezi sa spoljnopolitičkim ili unutrašnjim pitanjima. Sve danas zahteva da se rešava uzimajući u obzir pre svega interese svoga naroda, života ljudi, interese privrede i teritorijalnog integriteta", istakao je Čepurin.

Čepurin je rekao da se nada da će se dijalog o evroazijskim integracijama, koji je danas započet, nastaviti "neutralno, nepristrasno, uzimajući u obzir interese zemlje i naroda", kao i da bi odnosi Rusije i Srbije trebalo da se razvijaju pozitivno, u bilo kom slučaju.

Predsedavajući Odbora Miloš Aligrudić istakao je da "evroazijske integracije nisu politički projekat" i da za ekonomsku saradnju nema političkih uslova.

Potpredsednik Skupštine Nenad Popović rekao je pak da "politika pridruživanja EU nije donela očekivane ekonomske rezultate" za Srbiju.

Prema rečima ambasadora Belorusije u Srbiji Vladimira Čuševa, "Minsk je danas prestonica Evroazijske unije", a investitori koji ulažu u Belorusiju imaju prohodnost na tržište od 170 miliona ljudi.

Direktor Departmana za razvoj integracija Evroazijske ekonomske komisije Viktor Spaski rekao je da su oni "koristili sva dobra iskustva integracije EU i latinoameričkih država", zahvaljujući čemu su za pet godina postignuti odlični rezultati u organizaciji.

Na pitanje ambasadora Azerbejdžana u Srbiji Eldara Hasanova da li postoje principi koji sprečavaju istovremenu integraciju u EU i EAU, Spaski je odgovorio da prepreka s njihove strane ne postoji, ali da je logično da se "ne može sedeti na dve stolice".

Javno slušanje na temu "Integracioni procesi na evroazijskom prostoru i perspektive za saradnju sa Srbijom", u organizaciji skupštinskog Odbora za spoljne poslove, bila je prva institucionalna rasprava u Srbiji o ovome.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. nov 2013, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

Samo nas čekaju

...od Risije nismo dobili ni rublje bilo kakve finansijske pomoći, beskamatna naravno...prvi su utekli s Kosova i Metohije iz UN trupa, najskuplje smo platili Juzni tok, bagatelno prodali NIS i naša nalazista nafte i gasa...kad smo hteli u Sabez s njima '98 il kad beše, nasa Skupstina izglasala a od njih ni glasa...kakvi, bre, sad Rusi? Mi smo sami nama najbolji, koliko radimo toliko nam je.

(ponedeljak, 25. nov 2013, 18:24) - Geronimo [neregistrovani]

Plodovi

To je tacno sto kazu neki ministri i ambasador Cepurin,mi ne vidimo nikve plodove od EU integracija zasto onda sijemo takovo seme,promeni seme.

(ponedeljak, 25. nov 2013, 18:12) - Geronimo [neregistrovani]

Opasnost

Srbi kad osete opasnost od neke sile ,koga se oni sete,ko im je spas,sete se Rusije i boga na nebu,u borbi Rusije sto nismo uz njih?

(ponedeljak, 25. nov 2013, 17:36) - Geronimo [neregistrovani]

Istorija

Mi Srbi postojimo zaslugom Rusije necemo valjda da se pridruzujemo savezu koji je protiv Rusije,koliko smo mi onda pametni ,cak da nam EU i donosi korist?

(ponedeljak, 25. nov 2013, 17:29) - Geronimo [neregistrovani]

EU nije USA

EU ne moze funkcionisat taj projakat je osudjen na propast sa mozda ratnim ishodom,zato sto tamo postoje nacije to nije Amerika ljudi dosli sa svih strana sveta i sad na novom kontinentu kako organiziraju drzavu tako ce im biti a to znaci svi jednaki,u EU narodi imaju svoje istorije ,kulture ,interese i moraju ih stit i sacuvat,EU je skrojena da bi pravila stetu Rusiji,necemo mi Srbi valjda u tome ucestovat a postojimo zaslugom Rusije.