Читај ми!

Nikolić: Tesla savremenik budućnosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio spomenik Nikoli Tesli na Long Ajlendu. Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, rekao Nikolić i poručio da je Tesla bio čovek budućnosti.

Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, Tesla je bio čovek budućnosti, izjavio je u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ocenio da se o Nikoli Tesli ne može i ne sme govoriti drugačije "negoli kao o našem savremeniku koji će biti savremenik i generacija koje dolaze posle nas".

"Danas stojimo pred spomenikom podignutim u čast najvećeg genija koga je othranila srpska majka i, kao Bogorodica, poklonila čovečanstvu", istakao je Nikolić, otkrivajući spomenik naučniku Nikoli Tesli na Long Ajlendu.

"Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda", istakao je Nikolić.

On je rekao da su Tesline odrednice srpski narod, čiji je pripadnik, i američka država, koja je razvila njegove naučne potencijale, napominjući da je Tesla, ipak, na početku i kraju, zadužio celo čovečanstvo.

"I Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta. Teslinog sveta, osvetljenog sveta ravnopravnih, kakav još nismo stvorili, a to mu dugujemo", rekao je Nikolić.

"Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio i svakog čoveka ponaosob", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Teslin doprinos čovečanstvu poprima mitske dimenzije - ukrotio je vodopade, izvršio Biblijski zadatak da bude svetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara.

"Čoveku je podario svetlost i napredak, prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud", rekao je Nikolić.

"Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju, verovao je da će ga, tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju. Genije odbija Nobelovu nagradu. Umire mirno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi", podsetio je Nikolić.

"Tesla se nikada neće odreći svog srpskog korena, pravoslavnog drvenog krsta sa očevih grudi i deseteračkog stiha kojim ga je mati vaspitavala, ali nikada neće zaboraviti ni podršku, širom otvorena vrata Amerike bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost", zaključio je Nikolić.

Spomenik, koji je delo akademika Nikole Koke Jankovića, postavljen je povodom obeležavanja sedamdeset godina od Tesline smrti, u naselju Šorhem na Long Ajlandu ispred Tesline laboratorije.

To je poklon države Srbije gradu Njujorku.

Na prednjoj strani spomenika ispisano je "Tesla - Srbin i Amerikanac", njegova godina rođenja, smrti i oznaka Tesline jedinice.

Na poleđini spomenika su ugravirane Tesline reči koje je on izgovorio prilikom posete Beogradu - "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se moje nade ispune, najslađa misao će mi biti ta da je to delo jednog Srbina".

Dok je Nikolić otkrivao spomenik, orkestar je odsvirao "Tamo daleko". Na ceremoniji je nastupio i srpski violinista svetskog glasa Stefan Milenković.

Predsednik Nikolić boravi u višednevnoj poseti Njujorku, gde se već sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.

Kako je predviđeno, Nikolić će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, a na marginama tog skupa će imati više bilateralnih sastanaka.

Takođe, Nikolić će prisustvovati prijemu koji tradicionalno za svetske lidere okupljenje u UN priređuje predsednik SAD Barak Obama.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара