Čitaj mi!

Nikolić: Srbija je zaslužila datum

Srbija je zaslužila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom i tapšanje po ramenu nije dovoljno, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Srbija očekuje od Nemačke da pokaže da se zalaže za pomirenje i mir u regionu, istakao Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je Srbija zaslužila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, izražavajući uverenje da će Nemačka i Savet EU, 28. juna, pružiti šansu Srbiji i srpskom narodu.

"Uveren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna. Da će Evropska Unija pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu da živi dostojanstveno u okviru svoje evropske porodice. Mi više nećemo da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučni smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke i krenemo napred", poručio je predsednik Srbije uoči odluke o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Predsednik je precizirao da Srbija od Nemačke očekuje da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i istakao da je uveren da će pravo i pravda prevagnuti. 

"Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno, mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem, mi druge nemamo, nastavićemo ponosno da idemo dalje, trebaće nam više vremena, više snage i odricanja, ali kao i uvek u istoriji pravda i istina su na našoj strani i mi ćemo uspeti", rekao je Nikolić.

"Ako dobijemo poruku da ne postoje pravda, istina i moral već samo interes, naš odgovor je jasan - nastavljamo, a vi dođite ponovo i nemojte da zakasnite", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Evropska Unija u rukama ima istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkana, i Srbija očekuje da sve članice EU dokažu da se nedvosmisleno zalažu za mir i stabilnost u regionu.

Srbija posvećena stabilizaciji Balkana 

Predsednik je rekao da za tu ideju Evropa u Srbiji ima velikog saveznika, naglasivši da se Srbija snažno posvetila stabilizaciji Balkana i da je donela odluke koje će omogućiti trajni mir.

"Kažu da je sada sve u rukama najuticajnije članice - Nemačke. Pretpostavljam da je teško nositi na leđima toliku odgovornost. Pa nije ni nama bilo lako da u najtežoj mogućoj situaciji ispunjavamo zahteve. Zato sada od Nemačke očekujemo da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni i tuđe napore u istom cilju", smatra predsednik.

Nikolić je naglasio da je Srbija više od decenije posvetila stabilizaciji regiona, a aročito u proteklih godinu dana, kada je za unapređenje odnosa i razvoj demokratije učinjeno više nego što je iko mogao da očekuje.

"Svakog dana iz celog sveta stižu pohvale za odlučnost i rešenost Srbije da rešava goruća pitanja od ključne važnosti za ceo Balkan i Evropu uopšte", istakao je Nikolić.

Uveravanja da je Srbija zaslužila datum 

Srbija je učinila sve da bude deo evropske porodice i zna da je ceo svet toga svestan, rekao je Nikolić.

"Ako neko želi da Srbija potone u blato, neka bude siguran da postoji pravda, koja je temelj svakog sistema, pa i sistema EU. Jednakost, pravda i istina su temelj razmatranja velikih umova među kojima blistaju imena mnogih Nemaca", rekao je predsednik.

Nikolić je naveo i da je svet možda većinom baziran na interesu, ali da nas često događaji drže u uverenju da postoji nešto više. 

Srbija je, kako je ukazao Nikolić, u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima evropskih država i širom sveta, dobila uveravanja da Srbija zaslužuje datum za otpočinjanje pregovora.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2013, 10:57) - Darko [neregistrovani]

Datum

Datum jeste zasluzen! Do sada je ulozen veliki napor i odradjeno je sve sto je trazeno.. Mislim da je praznim obecanjima dosao kraj i da cemo konacno dobiti istorijski datum!

(sreda, 26. jun 2013, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Odg na Srbin

Naravno da Srbija treba sto pre u EU druze Srbine!Zar ti nije jasno da mi trebamo EU kao i naravno trebaju i oni nas!Dali gledas tv odnosno dali si video sinosnji dnevnik u kome je javljeno da nam je samo Nemacka u zadnji deset godina donirala deset milijardi i tristo milijuna €!Zar mislis da Srbija okruzena sa drzavam clanicama EU-e moze sama da ekonomski i privredno moze da prezivi!Ja mislim ne!E sad ti mora biti sve jasno!

(sreda, 26. jun 2013, 05:44) - anonymous [neregistrovani]

Председник

...ако нас се сете за Дан безбедности, сете...

(utorak, 25. jun 2013, 21:00) - Silly [neregistrovani]

Nego sta!

i vise nego zasluzila!

(utorak, 25. jun 2013, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

Srbin

Ko o cemu Srbija o EU...

(utorak, 25. jun 2013, 19:42) - Marko [neregistrovani]

Bravo

Svaka cast predsednice na govoru,trudite se nema sta.A Aleksandru Vucicu se divim,nisam znao da je bilo koji politicar spreman da uradi to sto je on uradio u borbi protiv lopovluka.Uredimo mi nasu zemlju kao Nemacku pa ce biti i novca,jer sve je stvar organizacije i rada puta do prosperiteta bez lopovluka.

(utorak, 25. jun 2013, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Srbija nije zasluzila,

Da bude zrtva bivse Jugoslavije i da je danas ucenjuje EVROPA.Pa dokada ti datumi i ti uslovi?.SRBIJA i Srbi imaju svoj koren i svoj ponos da nam netrebaju ucene.Evropa zaboravlja staje joj Srbija dala.Sramnoje traziti nesto vise.

(utorak, 25. jun 2013, 18:59) - anonymous [neregistrovani]

Datum?

Za zapad nije pitanje da li je Srbija zasluzila Datum ili ne (to zavisi od one strane koja ocenjuje), nego da li ce se Srbija (ne samo Beograd i okolina) i dalje moci uz pomoc mogucnosti ulaska u EU usmeravati ka zivilizacijskom i pravnom drustvu.