Čitaj mi!

Savet bezbednosti o Kosovu

Generalni sekretar UN Ban Kimun predstaviće na sednici Saveta bezbednosti UN izveštaj o Kosovu. Ban je u izveštaju pozdravio sporazum Beograda i Prištine i naveo da je reč o istorijskom dostignuću. Direktan prenos sednice možete pratiti od 16 časova na drugom programu RTS-a.

Premijer Ivica Dačić učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti, na kojoj će biti razmatran redovni tromesečni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji.  

Generalni sekretak UN Ban Kimun je u izveštaju pozdravio postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću. Kako se navodi, tim dogovorom data su značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede.

"Pozdravljam prvi sporazum o vodećim principima za normalizaciju odnosa postignutih u okviru dijaloga, uz posredovanje Evropske unije. Ovo je istorijski uspeh ", rekao je generalni sekretar UN.

U tromesečnom izveštaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane.

Uz pohvale za političko vođstvo u Beogradu i Prištini, Ban je pozdravio i ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

Ban se osvrnuo i na istragu o trgovini organima koju vodi specijalni istražni tim, ocenivši da se prikupljaju i analiziraju informacije dobijene od institucionalnih izvora.

Prvi čovek UN je pohvalio informacije dobijene od tužioca za istraživanje ratnih zločina Vladimira Vukčevića, dok je međunarodne tužioce koji još ne izlaze sa nalazima svoje istrage opravdao složenošću istražnog postupka .

Dan uoči sednice SB UN, premijer Srbije se u sedištu Ujedinjenih nacija na Ist riveru sastao sa generalnim sekretarom svetske organizacije.

Dačić je izjavio da Srbija čini sve na primeni onoga što je preuzela kao obavezu briselskim sporazumom i dodao da je o tome obavestio generalnog sekretara UN Ban Kimuna na sastanku u Njujorku.

"Sa generalnim sekretarom sam razgovarao o tome kako bi UN mogle da pomognu u sprovođenju sporazuma, i insistirao sam na UNMIK-u, Kforu i Euleksu kao garantima bezbednosti za srpski narod", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić se, takođe, sastao i sa Vitalijem Čurkijom, ambasadorom Rusije u UN, i Lajalom Grantom, ambasadorom Velike Britanije, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

broj komentara 0 pošalji komentar