Čitaj mi!

Poljska podrška Srbiji na svakom koraku ka EU

Varšava će podržavati Srbiju na svakom koraku njenog evropskog puta, poručio u Beogradu poljski premijer Donald Tusk. Premijer Srbije Ivica Dačić zahvalio Poljskoj na podršci i rekao da očekuje pozitivnu odluku Saveta EU o početku pregovora o članstvu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Tuskom upozorio da će biti otežana primena briselskog sporazuma ukoliko EU ne ohrabri Srbiju.

Poljski premijer Donald Tusk poručio je da će Poljska podržavati Srbiju na svakom koraku njenog evropskog puta, a predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić zahvalio je Poljskoj na podršci i rekao da očekuje pozitivnu odluku Saveta EU o početku pregovora o članstvu.

Tusk je istakao da je ovo ključni momenat za Srbiju i da se u Evropi priznaju veliki napori i trud srpske vlade, čiji je glavni cilj pristupanje EU.

Dačić i Tusk saglasili su se da su odnosi dve zemlja prijateljski i da će uložiti maksimalne napore za unapređenje pre svega ekonomske saradnje.

"Danas smo vodili veoma dobre razgovore o mnogim temama, od podrške našim evropskim integracijama do ekonomske saradnje. Poljska i Srbija su prijateljske države i prijateljski narodi i drago mi je da učinimo napore na unapređenju odnosa", rekao je Dačić.

Tusk je naveo da je ugled Srbije u Evropi je najviši u poslednjih nekoliko godina, a Poljaci dobro razumeju koliko košta donošenje nepopularnih odluka koje će u budućnosti uroditi plodom.

On je dodao da iz poljskog iskustva proizilazi da se takve odluke isplate i da je postizanje briselskog sporazuma dokaz da je Vlada Srbije preduzela korake i taktiku koja će se u budućnosti isplatiti i biti korisna za sve.

"Ono što je sada uradila Srbija ohrabrilo je sve u Evropi pristalice proširenja EU. Mi ćemo vam pružati pomoć i podržavati vas na svakom koraku", rekao je Tusk i dodao da se nada da će se Srbija i Poljska uskoro sresti u zajedničkom evropskom domu.

Prema njegovim rečima, Poljska je poslednjih nekoliko kriznih godina prošla uspešno, jer je imala hrabrosti za teške odluke i zato što je kao članica EU bila jača.

Srpski premijer je rekao da bi na jesen trebalo da se organizuje sastanak zajedničkog komiteta na kojem će se razgovarati o ekonomskoj saradnji i o naporima da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene, koji sada iznosi 550 miliona evra godišnje.

"Drago mi je što je tu premijer države koja je na najuspešniji način prevazišla ekonmsku krizu. Naš je interes da sa tako velikom zemljom imamo dobre odnose", rekao je Dačić.

On je naglasio da poljski vojnici i policajci ostaju u kontigentu Kfora na Kosovu i Metohiji, što je od velikog značaja za srpski narod.

"Želimo što bliže odnose, a vezuje nas druga tradicija, još od Prvog srpskog ustanka. Neka ovo bude podsticaj izgradnje naših što boljih odnosa", zaključio je premijer Srbije.

Tuska je ispred "Palate Srbija" uz najviše počasti dočekala delegacija Srbije, na čelu sa Dačićem, u kojoj su bili ministri Rasim Ljajić, Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Milan Bačević, a posle toga je usledio susret dvojice premijera.

Odbrambena saradnja Srbije i Poljske

U Palati "Srbija", su posle susreta Tuska i Dačića, vicepremijer i ministar odbrane Aleksandar Vučić i njegov poljski kolega Tomas Siemoniak potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dve vlade. Vučić i Siemoniak su prethodno imali i bilateralni susret.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi Srbije i Poljske dve zemlje tradicionalno dobri i zahvalio na podršci koju Varšava pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

"Ohrabreni smo podrškom Evropske unije i Poljske za proevropsku politiku koju Srbija vodi. Dobijanje datuma za početak pregovora predstavlja zasluženi rezultat Vlade Srbije", naglasio je Vučić na sastanaku sa poljskim ministrom odbrane.

Vučić je istakao da se Srbija zalaže za jačanje ekonomske saradnje, obima robne razmene i privlačenje poljskih investitora.

Prema rečima srpskog vicepremijera potpisani Sporazum u oblasti odbrane između dve zemlje, otvara mogućnosti za vojno - vojnu, vojno - ekonomsku, vojno - medicinsku, kao i saradnju u oblasti vojne industrije, ali i zajedničko učešće u međunarodnim mirovnim operacijama.

Siemoniak je istakao da Poljska pruža nedvosmislenu podršku nastavku evropskih integracija Srbije i uputio poziv prvom potpredsedniku srpske Vlade da poseti Poljsku.

Pomoćnice ministara spoljnih poslova Srbije i Poljske Ljubica Vasić i Henrika Mošicka Dendis potpisale su Medmorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministarske regionalnog razvoja Srbije i Poljske Verica Kalanović i Elžbieta Bienkovska razgovarale su u Beogradu o primeni strateških dokumenata i unapređenja institucionalnog okvira za sprovođenje politike regionalnog ravoja.

U saopštenju se navodi da je Kalanovićeva sa Bienkovskom koja je u poseti u okviru delegacije Poljske, razgovarala i o regionalnim razvojnim agencijama i o merama za smanjenje regionalnih razlika.

"Više od 60 odsto jedinica lokalnih samouprava u Srbiji spada u nerazvijene", rekla je Kalanovich i dodala da razlike u razvijenosti regiona u Srbiji iznose 1:3, a jedinica lokalnih samouprava 1:11.

Ona je istakla da su iskustva Poljske i drugih država koje su napravile pomak na polju regionalnog razvoja, dragocena za Srbiju i dobrodošla jer je u toku izrada Nacionalnog plana regionalnog razvoja Srbije za period od 2014. do 2020. godine.

U saopštenju se navodi da će se saradnja dva ministarstva nastaviti na nivou stručnih grupa, a sledeći sastanak se očekuje u septembru.

Poljski premijer Tusk koji predvodi državnu delegaciju Poljske u poseti Beogradu sastao se i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2013, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Sve u svemu....

Koristi ce Srbija imati jako malo od te podrske.Srbija treba podrsku od velikih i bogatih zemalja. Poljska je isto kao i Grcka,Portugal ili Spanija, propala drzava.

(utorak, 11. jun 2013, 06:15) - Predrag [neregistrovani]

EU

Nebih se slozio Ja zivim od 1991 u Poljskoj.Dali nas Poljaci "VOLE" Pitajte moju Cerku pola Srpkinju pola Poljakinju i Mene.Kako je ponasanje prema Srbima u Poljskoj...Nazalost

(ponedeljak, 10. jun 2013, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Poljska je nas bratski narod

Ja sam iz diaspora i pola Srbin sam. Sao mi je, da jos ne govorim i napisem kako treba.

Ja osecam, da Poljska je nas bratski narod.
Kratko:
Srbi voli Poljska i
Poljska voli Srbi.

Poljska dobro razume Srbi (Kosovo i Metohija na primer), oni bili mnogo puta u nasu stranu!

Poljska je mnogo dobar narod, sa veliki dusu i srcu.

Veliki pozdrav sa Poljski narod od jedan srpki prijatelj. Hvala Poljska!!!

(ponedeljak, 10. jun 2013, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Nije ovo nista novo, Poljaci su nam tradicionalno prijatelji i uvek nas podrzavali. Hvala slovenskoj braci poljacima

(ponedeljak, 10. jun 2013, 20:22) - Silly [neregistrovani]

kopiranje

ja se nadam da ce ovo biti pravi podstrek i za druge zemlje!

(ponedeljak, 10. jun 2013, 18:31) - Nokiac [neregistrovani]

Saradnja

Vrlo važan korak ka učvršćivanju dobrih odnosa sa Poljskom i sto boljem nastavku saradnje na svim nivoima. Što više ovakvih razgovorai i sporazuma će nam omogućiti bolji položaj i napredak. U poslednje vreme se vidi veliki napredak u spoljnoj politici, što je veliki plus ovj vladi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">