Čitaj mi!

SPC pozvao na zabranu abortusa

Sabor Srpske pravoslavne crkve podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus. Sabor konstatovao da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosmetu, kao ni dijalog u Briselu, nisu doneli ni pravdu ni rešenje problema. Svrgnuti episkop Artemije narušava jedinstvo i mir u crkvi, ocenjuje SPC.

Na redovnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje je završeno juče, podržana je inicijativa lekara vernika da država zabrani abortus, osim u slučajevima kada se on vrši iz medicinskih razloga.

Na Saboru je konstatovano da je zbog čedomorstva stanovništvo Srbije svake godine manje za jedan grad srednje veličine, što, kako se navodi u saopštenju, svedoči o dubokom moralnom padu, teškoj krizi porodice i nedostatku prave vere u Boga kod mnogih.

Sa redovnog zasedanja poručeno je svim eparhijama SPC da osnivaju fondove za podršku porodicama sa više dece i da preventivno sprečavaju pošast nemorala, narkomanije, pornografije i svih drugih patogenih pojava.

Na završnom zasedanju Sabora konstatovano je i da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosovu i Metohiji, kao i najnoviji pregovarački proces na najvišem nivou u Briselu, nisu doneli ni pravdu ni rešenje problema.

"Nastavlja se stradanje srpskog naroda u Pokrajini: posle rušenja i skrnavljenja pravoslavnih svetinja, izgona stotina hiljada Srba, trgovine ljudskim organima i sličnih nedela, sada su na delu nešto blaže nasilje i mekši teror - varvarsko uništavanje nadgrobnih spomenika, ubistva, napadi na imovinu, getoizacija, svakodnevne pretnje", navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Sabor ocenjuje da ima veoma malo onoga što svojim prisustvom treba da jemče Evropska unija i NATO.

"Izražavajući bojazan da primena postignutih dogovora i sporazuma ne doživi neslavnu sudbinu ranijih 'standarda pre statusa', Sabor je sa odobrenjem primio na znanje aktivnosti Svetog Sinoda preduzete kao doprinos državi Srbiji i srpskom narodu u celini na putu iznalaženja pravednog i trajnog rešenja", poručuje se u saopštenju.

Sabor je podsetio i da je, radi što boljeg upoznavanja sa naporima Vlade Srbije i drugih odgovornih organa države na istom putu, zamolio prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da zvanično poseti Sabor na zasedanju.

U saopštenju se navodi da je razgovor bio iscrpan i iskren, uz obostrano razumevanje i dobru volju.

Konstatovano je da i pored razlika u pristupu pojedinim pitanjima, postoji jedinstvo i saglasnost u suštinskom opredeljenju za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za očuvanje njegovih svetinja i za integritet Srbije, što znači odbijanje neposrednog ili posrednog priznavanja fantomske državnosti Kosova i Metohije van Srbije.

Poglavar SPC patrijarh Irinej je, u ime Sabora, uverio Vučića da Vlada i Skupština Srbije, delujući u tom smeru, mogu da računaju na punu podršku SPC, u okviru njene nadležnosti i njenih mogućnosti, navodi se u delu saopštenja SPC koje se odnosi na Kosovo.

Artemije narušava jedinstvo SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve ocenio je da mir i jedinstvo SPC narušava svrgnuti episkop raško - prizrenski Artemije sa pristalicama, kao i neki predstavnici Rumunske pravoslavne crkve koji nekanonski deluju na prostoru SPC.

Kako je naglašeno, umesto da se pokaje i vrati svojoj crkvi, monah Artemije sa pristalicama čini parasinagogu - nekanonsko zborište sa sve izraženijom tendencijom da prerastu u čisti raskol i sektu i drži svoj raskolički "antisabor" i lekcije Saboru.

Kako se navodi u saopštenju, crkva će, ukoliko se on ne odazove pozivu na povratak u crkvu, biti prinuđena da preduzme dodatne kanonske mere.

Iz Sabora podsećaju da je zbog sličnih nedopustivih postupaka predstavnika Rumunske pravoslavne crkve Jerusalimska patrijaršija do daljneg prekinula liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom crkvom.

Na redovnom zasedanju nije prihvaćen predlog da liku svetih bude pribrojan i pesnik Petar Petrović Njegoš, a trajno su razrešeni dužnosti upravljanja svojim dosadašnjim eparhijama episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i srednjeevropski Konstantin.

Zasedanje Sabora SPC, pod predsedništvom patrijarha srpskog Irineja, održano je od 21. maja do 3. juna u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i u Nišu.

U radu Sabora uzela je učešća većina eparhijskih arhijereja SPC, a odsutni su bili arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan i mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 18. dec 2014, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Za pravo odluke

Vidimo kako vode racuna o nama, pa zato ima tako puno sirotinje. Sto oni ne radjaju ako misle da je to lako. Apsolutno sam za to da zena donosi odluku da li zeli i kada da bude majka! Ima pravo na to! Podrzavam prekid trudnoce ako je majka maloletnica, ako je dete zaceto silovanjem, ako nema uslova da podize dete, ako je majka dusevno obolela, ako dete ima deformitete... Naravno da ab, nije vid kontracepcije, naravno da nosi rizik i naravno da to ne treba precesto raditi. A li sam za pravo zene na odluku!

(četvrtak, 06. jun 2013, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

rada

ni da osudjuje

(sreda, 05. jun 2013, 00:05) - Dj J. [neregistrovani]

@Djorde.

Sela se u Srbiji tope I nestaju,i tu gorku istinu svi znamo,sem tebe.Mozda bi bilo bolje da pored farme I ostalih "edukativnih"emisija pogledas,onako"ladno"i nesto drugo,mislim od koristi je.

(utorak, 04. jun 2013, 23:46) - anonymous [neregistrovani]

da da

Vi koji podrzavate abortus,podrzavate li i druge oblike ubistva?

(utorak, 04. jun 2013, 23:40) - anonymous [neregistrovani]

Nije to...

...abostus niti aborus,nego ubijanje zivog bica.Ako imas dete I koje svakako volis,zamisli da je taj zivot bio prekinut na takav nacin.

(utorak, 04. jun 2013, 23:36) - anonymous [neregistrovani]

abortus

Abortus je ubijanje deteta.
Dete je zivo,samo u majcinoj utrobi.
Ima li razlike ako ga ubijete u njenoj utrobi ili van nje?
Mene cudi da je SPC do sada dozvoljavala abortuse.
Uostalom i to je nacin kojim se neSrbi raduju srpskom izumiranju.

(utorak, 04. jun 2013, 23:36) - anonymous [neregistrovani]

abostusu-aborusu

Sa cim se frljas ti,ni ime ne znas,al za kritiku si zestok.

(utorak, 04. jun 2013, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

Djordje,

ohladi!Nije vise srednji vek!Dok je tita bilo, bilo nas je puno!Toliko puno da smo mogli iz sela u grad i da nas ostane na selu, a Ovako!?Zasto,bre,zasto!?

(utorak, 04. jun 2013, 23:29) - anonymous [neregistrovani]

A kakvu vrstu abostusa oni

osporavaju!? Ako zena zeli da pobaci, nece do crkve vec kod doktora! Sta rade ovi sto propovedaju "boziju rec"!? Koliko oni uzimaju za krstenje? Kakva kola voze!? Oni o aborusu, a mi o crkvenom cinizmu i licemerstvu! Utuk na utuk!

(utorak, 04. jun 2013, 23:23) - Djordje Jovanovic,PH.AZ. [neregistrovani]

Vama titoistima na znanje.

Komunizam je unistio srpskog seljaka I domacina,tesko oskrnavio srpsku tradiciju I veru u Boga.Oduzeo Srbiji Vojvodinu I sveto Kosovo proglasivsi ih Autonomnim Pokrajinama.Odvukao postene I radne seljake u gradove da rade u fabrikama,i da imaju po JEDNO dete kao pomodarstvo,jer je vise dece bilo "luksuz",dok su se druge nacije(Albanci)mnozile u rekordnom roku.I zato je bar za ovo(ako vam se drugo ne svidja)SPC u pravu,sto kaze NE abortusu,i jos nesto na znanje vama koji Tita iz mrtvih zovete, svaka vera I crkva je apsolutno protiv ubijanja bebe u majcinoj utrubi.