Čitaj mi!

Američke trupe vežbaju za Kosovo

Pripadnici američke 525. borbeno-izviđačke brigade uvežbavaju se na poligonu Hohenfels u Nemačkoj za zadatke koji ih očekuju na Kosovu. Sa Amerikancima zajedno vežbaju vojnici iz Slovenije i Jermenije koji će takođe, uskoro biti u sastavu Kfora.

Vojnici iz 525. borbeno-izviđačke brigade američke vojske imaju tronedeljnu obuku na poligonu Hohenfels u Nemačkoj za zadatke koji ih uskoro očekuju na Kosovu u okviru međunarodnih snaga Kfora u južnoj srpskoj pokrajini.

Amerikanci iz 525. brigade su prva aktivna vojna jedinica SAD koja dolazi u sastav Kfora još od 2003. godine i biće stacionirani u istočnom sektoru ( Kosovska Kamenica, Vitina, Gnjilane, Uroševac, Štimlje, Kačanik i Štrpce).

Na Kosovo dolazi 38. konjički (oklopni) puk, koji se prvobitno spremao za odlazak u Avganistan, ali je zatim prekomandovan.

Pripadnici ove jedinice su krajem aprila dobili svoje "boje", odnosno ratnu zastavu, za odlazak u misiju Kfora, i kako je ranije saopšteno iz američke vojske, proći će tronedeljnu obuku za zadatke koji ih očekuju na Kosovu.

Na fotografijama koje su objavili, pripadnici jedne od jedinica 38. puka iz sastave 525. brigade uvežbavaju suzbijanje nereda, zatim postupke u kontaktu sa civilima (koje su glumili američki vojnici), evakuaciju ranjenika i planiranje vojnih operacija.

Kako je saopšteno, pripadnici 525. borbeno-izviđačke brigade, čija je osnovna namena prikupljanje i analiza informacija na bojištu, radiće zajedno sa međunarodnom misijom Euleks i kosovskom policijom na stvaranju bezbednog okruženja i obezbeđivanju slobode kretanja na Kosovu.

Na poligon u nemačkom gradu Hohenfels u pokrajini Bavarija zajedno sa Amerikancima vežbali su i pripadnici vojski Slovenije i Jermenije koji takođe dolaze na Kosovo.

Fotografije koje je objavila američka vojska pokazuju slovenačke i jermenske vojnike koji vežbaju suzbijanje nereda, dok su Slovenci trenirali i evakuaciju ranjenika zajedno sa kolegama iz Vojske SAD.

Još nije objavljen tačan datum dolaske nove 17. po redu rotacije američkih snaga u okviru Kfora, ali se pretpostavlja da će se to dogoditi krajem maja ili početkum juna.

Oni će zameniti vojnike iz američke Nacionalne garde. Kada dođe do zamene snaga, SAD će imati blizu 800 vojnika u sastavu Kfora.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2013, 07:02) - anonymous [neregistrovani]

ништа ново

Наслов сугерише да се припреме одвијају због нечег што се очекује на Космету. Међутим, увежбавање јединица које ће служити у некој мисији је редовна ствар. Америчке јединице се смењују на задацима ван САД сваких шест или дванаест месеци. Једна ротација на "ратишту", једна код куће у мирнодопској служби.

(subota, 18. maj 2013, 00:53) - anonymous [neregistrovani]

Kakvi zadaci, kakvi neredi 2

Sprema se stvaranje kosovske vojske, eto sta se sprema! Oni imaju prijatelje i radili su dugo i strpljivo da pridobiju celi svet, a mi? Mi se zamajavamo sa Rusijom koja takodje saradjuje sa Zapadom...Mi smo beznadezni!

(petak, 17. maj 2013, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

Да

Бит ће свега

(petak, 17. maj 2013, 20:44) - Usti Bes [neregistrovani]

Strogoca

Malo po malo pa do kraja,ova sila ima tamnog sjaja ali i njoj ce biti na svu srecu kraja!!!!!

(petak, 17. maj 2013, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Da, da

Samo ste nam jos vi trebali.

(petak, 17. maj 2013, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

komandosi

Na drugoj fotografiji baka nesto objasnjava vojnicima. Nije bila dovoljno ubedljiva i na trecoj fotografiji marici reaguju...

(petak, 17. maj 2013, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Kakvi zadaci, kakvi neredi?

Sta se sprema na "Kosovu"?