Čitaj mi!

Dačić: Najbolje moguće rešenje

Srbija nikad neće ostaviti svoj narod, rekao za RTS premijer Ivica Dačić i istakao da je predlog sporazuma najviše što se u ovom trenutku može ostvariti. Ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever Kosova i zajednica Srba, koja je do sada nazivana paralelnim institucijama, rekao je Dačić.

Državni organi Srbije narednih dana odlučiće da li da prihvate ili da odbiju predloženi tekst sporazuma koji su Beograd i Priština parafirali juče posle desete runde pregovora u Briselu, rekao je premijer Ivica Dačić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

(Ovde možete videti originalan tekst Predloga sporazuma)

Premijer Dačić je rekao da odluka o predloženom sporazumu, koju će državni vrh i Vlada doneti do ponedeljka, treba da bude jedinstvena. Tu odluku bi, prema njegovim rečima, eventualno kasnije trebalo da verifikuje parlament. 

Cilj razgovora je bio da se dođe do održivog rešenja, rekao je Dačić i dodao da će apelovati da se razgovara o statusu, rekao je Dačić.

Predloženi sporazum nije dovoljan, ali je najbolji mogući, istakao je Dačić. "Ovo je najviše što se u ovom trenutku može ostvariti, ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever i zajednica Srba na Kosovu, koja je do sada nazivana paralelnim institucijama", rekao je Dačić.

"Ovo je sada međunarodno garantovano pravo Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić. 

"Kada smo pre dve runde odbili predlog Ketrin Ešton je upitala šta je uslov kako bismo parafirali tekst. Tražili smo u dogovoru sa predsednikom Republike da 'šiptarska čizma' ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi, da srpska zajednica predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije, odeljenje okružnog suda u severnojk Mitrovici, jača ovlašćenja zajednice u ključnim oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja", objasnio je premijer.

Uslovi su bili prihvaćeni, ali je ubačena tačka 14, podsetio je Dačić. U tački 14 se tražilo da se ne koči članstvo u međunarodnim organizacijama. Mi smo to odbili jer Srbija ne želi da otvara put Kosovu u OEBS-u i UN, rekao je Dačić.

Kosovska vojska neće moći da kroči na sever bez dozvole Kfora koji je u okviru NATO-a, i to u slučajevima humanitarnih katastrofa, ali i tada uz dozvolu Srba, objasnio je premijer. 

Premijer je poručio da Srbija neće promeniti svoj stav o proglašenoj nezavisnosti Kosova i da nikad neće ostaviti svoj narod.

"Sada treba formirati implementaciono telo koje će biti zajedničko i treba napraviti plan sprovođenja dogovorenog, ali nam predstoji i razgovor o crkvama i o našoj imovini", rekao je Dačić. Premijer je istakao da je cilj Srbije da imovina bude vlasništvo srpske zajednice. 

"Nastavljamo našu borbu dalje, ali drugim metodama. Ovo će biti deo našeg ustavno-pravnog sistema u smislu da treba doneti zakon o suštinskoj autonomiji, ustavni zakon kojim će ove nadležnosti koje ima zajednica, koje će imati Kosovo uvesti u zakon kako je to predviđeno Ustavom", rekao je premijer.

"Očekujemo da će ovakvi koraci biti visoko cenjeni i da će imati direktne posledice po status, rejting, ekonomski život i standard ljudi", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da Srbija treba da spasi ono što se može spasiti na Kosovu. "Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi", rekao je Dačić. 

Nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem, već sa celim Zapadom i u najvećem broju slučajeva bili smo sami protiv svih, rekao je Dačić. 

Beograd se tokom pregovora "kretao u zadatim okvirima" koji su utvrđeni međunarodnim dokumentima, rekao je premijer i dodao da u ovom trenutku nije moguće vratiti političke pregovore o Kosovu i dijalog u UN. "To je veoma teško i o tome sam razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom".

"Mi smo se trudili da izbegnemo sudbinu naroda u Krajini. U ovim okolnostima je teško voditi politiku koja se odnosi na stvari od pre 13 godina. Prvi put je međunarodna zajednica bila na srpskoj strani", naglasio Dačić.

Komentarišući najavljeni miting Srba u Mitrovici, Dačić je primetio "da smo mi Srbi čudan narod i da ponekad više volimo politiku svršenih činova". 

Dačić je rekao da kosovski premijer "nije dobio ono što je očekivao - da će Srbija prepustiti sever".

"Albanci su mislili da ćemo zbog datuma prihvatiti sve što se traži, ali to nije tako", rekao je Dačić.

Otvorili smo prozor da počne da duva svež vetar u Srbiji, zaključio je Dačić.  

broj komentara 26 pošalji komentar
(nedelja, 21. apr 2013, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Hvala im

Niko ne pominje posrednicu Ešton iz EU koja je uložila i ogroman napor i strpljenje da pregovarače Beograda i Prištine prvo dovede u Brisel, da sede za istim stolom, da rasčiste sa prošlošču koja je nametala napetosti koje srpski ali i albanski narod nisu mogli više da trpe ( naglašavam "narod" a ne političke elite)jer se mora nešto i proizvoditi, nešto jesti, ne živi se od politike, uostalom neko je već rekao ratove ne vode narodi već vlade, a naša vlada je stavila tačku na ratne pokliče bilo s koje strane one dolazili u ovom regionu. Nikolić, Dačić i Vučić imali su hrabrost i mudrost da našim unucima postave put u lepšu budućnost ...

(nedelja, 21. apr 2013, 00:42) - Србин [neregistrovani]

Подршка српком народу на Космету, подршка српском преговарачком тиму!

С обзиром на блиску историју, ово је најсигурније решење. Важно је да Србија економски и политички јача. За ово је, поред подршке истока, неопходна и подршка запада. Само под овим условима можемо да опстанемо као народ на Косову и Метохији. Временом ће ствари доћи на своје место, али је потребно стрпљење. Будимо сложни и не заборављајмо своју историју.

Само слога Србина Спашава!

(subota, 20. apr 2013, 23:02) - Troml [neregistrovani]

treba znati čitati

Upravo izrekao Dačić:
"Uslovi su bili prihvaćeni, ali je ubačena tačka 14. U tački 14 se tražilo da se ne koči
članstvo u međunarodnim organizacijama. Mi smo to odbili jer Srbija ne želi da otvara put Kosovu u OEBS-u i UN??????
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točka 14. sporazuma

Usuglašeno je da nijedna strana neće blokirati ni poticati druge da blokiraju drugu stranu u napretku na njezinom putu
prema EU???????

(subota, 20. apr 2013, 22:09) - Radovan Pešikan [neregistrovani]

Putinu hvala

Da nije bilo onog srdačnog prijema u Moskvi nebih bio siguran da bi došlo do ovakvog brzog dogovora i prihvatanja srpskih zahteva. To je bila efektna poruka Moskve ne samo Briselu nego i Americi. Izgleda da se dobro razumeju i bez dopisivanja,pa sad neka neko kaže da nam Moskva ne pomaže.

(subota, 20. apr 2013, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

1111

sve cestitke.sta je bilo,bilo je idemo dalje.treba se zahvalit narodu za sve ove godine.dobijanjem datuma sve se menja.sela ce ozivet jer eu ima dobre investicije za farmere.doci ce firme,porasce plate.bice SRBIJA kao u najbolja vremena.natalitet ce porasti drasticno.iskreno sam odusevljen.

(subota, 20. apr 2013, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

Konacno

Konacno da i mi imamo politicare koji ce na razuman i realan nacin voditi spoljnu politiku. Ostaje veliki posao na sredjivanju potpuno zapustene unutrasnje politike, pre svega antikorupcijska borba, transparentnost javnih finansija na svim nivoima, postovanje zakona, i jos mnogo, mnogo vaznih stvari. Ali, puna podrska, zaista su dobro krenuli.

(subota, 20. apr 2013, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred

Bravo!Puna podrska!Konacno da mogu da se vratim da ulazem u svoju zemlju!

(subota, 20. apr 2013, 17:18) - bely [neregistrovani]

bravo care!

Narode Srbije! Hajde sada da organizujemo miting podrske ovoj vladi (Nikoliću,Vučiću i Dačiću)da ne izlazimo samo kada rušimo režim nego i da podržimo i ohrabrimo ove ljude da nastave dalje! ja nikada nisam glasao za njih bio sam 2000g u skupštini imam i suvenir kao dokaz,bio sam 96-97g u Nišu na demonstracije "Zajedno" bio sam uz Vuka i Đinđića ali ovi ljudi su me oduševili hrabrošću i diplomatiojom i biću njihov glasač u budućnosti! Živela vlada i predsednik podržimo ih kada je najteže izađimo na trgove da im damo vetar u leđa jer im ološi prete smrću!

(subota, 20. apr 2013, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

Nisam podrzavao, a sada da

Nisam podrzavao ovaj prijedlog sporazuma, ali sada podrzavam. Inacenje sa cijelim svijetom dovelo je do Oluje 1995, pa smo vidjeli kako se to zavrsilo po srpski narod u RH. Molim vrh srpske drzave da bude svjestan da nije samo u pitanju srpski zivalj na Ksoovu i gradjani Srbije. Ovdje se radi i o nama, masi Srba u dijaspori koji zolimo vidjeti minimum pomaka u Srbiji damozemo da mislimo o povratku i o ulaganju u nasu zemlju, ne u momentu kada je ona slijepo crijevo, nego kao funkcionalan dio regiona. Sretno.

(subota, 20. apr 2013, 16:38) - Vitas [neregistrovani]

Goranci

Gorance i njihovu opstinu Goru svakako uvrstiti u Savez srpskih opstina. Neka se u Gori organizuje referendum i vecina ce odluciti da se uclani tu organizaciji. Goranci su ostali lojalni Republici Srbiji, mi smo isti narod sa njima samo se razlikujemo u veri.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">