Šta je Srbiji ponudila Ketrin Ešton

Osnovne smernice o formiranju zajednice srpskih opština u osam tačaka, koje je visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton ponudila Srbiji.

Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton ponudila je Beogradu dokument u osam tačaka, kojima se definišu nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu.

Ketrin Ešton je ovaj nacrt uručila premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom poslednje runde pregovora, koja je 20. marta održana u Briselu. Nastavak dijaloga, tzv. osma runda zakazana je za 2. april.

Posle sedme runde razgovora Dačića, Eštonove i Hašima Tačija, nije postignut dogovor. Predstavnici Srbije nisu bili zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga. 

Internet portal Radio-televizije Srbije taj dokument prenosi u celini. 

1. "Asocijacija/Zajednica" srpskih opština biće formirana od opština sa srpskom većinom na Kosovu i odražavaće njihov identitet.

2. Asocijacija/Zajednica će imati statut. Može biti raspuštena jedino odlukom opština koje u njoj učestvuju i u skladu sa procedurama predviđenim statutom.

3. Struktura Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljena na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut asocijacije kosovskih opština.

4. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonu Kosova, opštine koje učestvuju mogu odlučiti da li će deliti nadležnosti i izvršavati ih kroz Asocijaciju/Zajednicu.

5. Asocijacija/Zajednica će strateški nadzirati oblasti kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ostala lokalna pitanja od opšteg interesa ili značaja.

6. Asocijacija/Zajednica će izvršavati ostale dodatne nadležnosti koje im u budućnosti mogu dodeliti centralne vlasti.

7. Asocijacija/Zajednica će predstavljati srpsku zajednicu pred centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u Konsultativnom savetu zajednica.

8. Opštinski izbori će u severnim opštinama biti organozovani 2013. godine, uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

broj komentara 71 pošalji komentar
(četvrtak, 28. mar 2013, 07:37) - Aleksandar [neregistrovani]

Ne u EU

Ovo je ponizavanje Srpskog naroda.Necemo u EU i tacka.

(sreda, 27. mar 2013, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

последице

Последице су већ ту ,нетреба их се плашити
западу треба рећи не Србија без својих територија
не иде у ЕU, са Косовом треба поставити оно што
Ештонова хоће за Србе на косову то би требало
поставити за Албанце у Србији јер још увек је
Србија Коѕово.

(sreda, 27. mar 2013, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

Živjela Srbija i Ešton u njoj

Sve je super što piše i još neka ešton napiše da se primjenjuju zakoni Republike Srbije jer se radi o teritoriji Republike Srbije i neka napiše da vrijedi Ustav Republike Srbije jer se sve nalazi i dešava na teritoriju REpublike Srbije koju je priznala i UN pa čak eksplicite i rezolucia 1244 i nema frke.Nedajte se SRBI, pozdrav i podrška Hrvatskog naroda, bez političara ulizica!

(sreda, 27. mar 2013, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

............??????????????

Uzmi sve sto ti zivot pruza???

(sreda, 27. mar 2013, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

na zalost

Berlinski Zid se seli na Kosovo i zvace se Kosovski Zid

(sreda, 27. mar 2013, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

x

Kosovo je Srbija

(sreda, 27. mar 2013, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Posledice

Ako to ne potpisemo desice se sledece. 1.aflatoksin ce biti 0.6 2.necemo se plasirati u Brazil 3.imacemo najvece akcize na benzin. 4.mortalitet ce biti veci od nataliteta 5.nezaposlenost ce dostici 40% 6.plate ce biti 250e 7... Kosovo je krivo za sve!

(sreda, 27. mar 2013, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

X-Y

Kosovo nije izgubljeno u Ratu vec su Kosovo
Oteliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

(sreda, 27. mar 2013, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Debljina

Mnogo nam je debela ta crvena linija.Sramota.Izbori u skladu sa kosovskom zakonima.Sramota.A sramota i da plašite ovaj narod posledicama nepotpisivanja.

(sreda, 27. mar 2013, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Srbija-Eston

Da,da,vi ste ponudili Srbiji,Uzas! A,sta je vama Srbija ponudila,to nista ne valja!! Previse ste Dobili,to je tacan odgovor.