Pomoć narodnim kuhinjama na Kosmetu

Prva količina brašna stigla je narodnim kuhinjama na Kosovu. Potrebe narodnih kuhinja i oko 2.000 korisnika na Kosovu su blizu 200 tona brašna godišnje. Otežavajuća okolnost za pristizanje novih donacija može da bude odluka kosovske vlade da zabrani uvoz brašna i žita iz centralne Srbije.

Nakon priloga RTS-a da u narodnim kuhinjama na Kosovu ima brašna do kraja prve nedelje marta, ovoj ustanovi stigla je prva količina.

Centralni magacin narodnih kuhinja u Prekovcu kod Novog Brda nije više prazan kao što je bio pre nedelju dana. Apelu za pomoć prva se odazvala fabrika "Fidelinka" iz Subotice. Šleper pun brašna stigao je u Prekovac.

Dejan Pilja, rukovodilac "Fidelinke" kaže da je kompanija "Agroposlovi" odlučila da donira 24.000 kilograma "Fidelinkinog" pšeničnog brašna.

"Pružamo pomoć i doniramo onima kojima je to najneophodnije", kaže Pilja.

Svetlana Stević iz organizacije "Majka devet Jugovića" kaže da su i korisnici pomagali istovarivanju brašna.

Stanovnici kažu da je ovde pasivan kraj, i da je bila sušna godina, još da nije pomoći i donacija bilo bi loše.

Donacija je dovoljna za mesec i po dana.

Potrebe narodnih kuhinja i oko 2.000 korisnika na Kosovu su blizu 200 tona brašna godišnje. Donacija "Fidelinke" je dovoljna za mesec i po dana.

"Postoje najave da ćemo i dalje dobijati pomoć iz Beograda i robnih rezervi vlade Srbije i očekujemo da to dobijemo do naredne nedelje, tako da će narodne kuhinje bez problema nastaviti sa radom", kaže Stevićeva.

Otežavajuća okolnost za pristizanje novih donacija može da bude odluka kosovske vlade da zabrani uvoz brašna i žita iz centralne Srbije, zbog sumnji da u tim proizvodima ima teških metala.

Dok uvezeno brašno i žito u protekla dva meseca ne budu ispitani nove količine je nemoguće uvesti na Kosovo.

broj komentara 0 pošalji komentar