Čitaj mi!

Cvijan: Mesarovićeva nosilac korupcije

Predsednik Odbora za ustavna pitanja Vladimir Cvijan očekuje da će krajem februara biti smenjena predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović koja je, prema njegovim rečima, "glavni krivac" za katastrofalno stanje u pravosuđu i "glavni nosilac korupcije".

Krajem februara biće smenjena predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović koja je "glavni krivac" za katastrofalno stanje u pravosuđu i "glavni nosilac korupcije", očekuje predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Vladimir Cvijan. Nata Mesarović nije htela da komentariše Cvijanove tvrdnje.

U intervjuu Tanjugu, Cvijan je ukazao da se šteta nastala lošom reformom pravosuđa meri desetinama miliona evra.

"Ustavni sud je ocenio da je Nata Mesarović izabrana protivno zakonu i Ustavu. Najnormalnija stvar bi bila da i sama podnese ostavku. Možemo da porazgovaramo i o nizu nezakonitih, a ja verujem i koruptivnih odluka Nate Mesarović, koja je svog sina izabrala sasvim nezakonito i tu imamo kriminal", naveo je Cvijan.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja kaže da je očekivao da će ona sama da podnese ostavku i da će "time da spreči da se otvaraju razne druge afere povezane sa njom i sa njenom porodicom".

Cvijan je istakao da će Mesarovićeva odgovarati i za neke druge stvari a ne samo za katastrofu koju je napravila u reformi pravosuđa.

"Mesarovićeva je najviše doprinela krahu reforme pravosuđa, krahu mreže sudova, ona je lično izbacivala pojedine sudije iz reizbora, ona je najveći krivac za situaciju u pravosuđu", rekao je Cvijan. 

Uskoro će biti u proceduri novi zakon o mreži sudova, kaže Cvijan i dodaje da građani moraju da razumeju da su dugovi koji su nasleđeni od bivšeg Ministarstva pravde jako veliki.

"Ne možemo otvoriti nove sudove u svim gradovima, ali ćemo doprineti da u velikim gradovima budu osnovani novi sudovi. Negde od marta meseca zaživeće i sistem notara, već su izvršene izmene i u krivičnom zakonodavstvu, a uskoro će ući izmene i u parničnom zakonodavstvu, koje će da ubrzaju sudske procedure", naveo je Cvijan.

Ministarstvo pravde, SNS i aktuelna koalicija, kako je rekao, čine sve što mogu da isprave greške koje je uradilo Ministarstvo pravde bivšeg režima.

"Zaista nesmotrenom i nestručnom aktivnošću, na prvom mestu Mesarovićeve, mreže sudova je u bivšem režimu smanjena na 34 suda u celoj Srbiji. Ja se nadam da će broj sudova posle reforme, koju sprovodi ministar Nikola Selaković biti 70, 80, čime će se građanima približiti pravda", istakao je Cvijan. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 20. jan 2013, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

@ sluzčajno

Nigde nije rečeno da je g-đa Mesarović jedini, nego glavni krivac i nosilac jer su njene odluke ključno uticale na situaciju u pravosuđu. Činjenica je da je stanje u sudstvu gore nego pre reforme i da su nas ti potezi udaljili od EU umesto da nas približe. A sve to uz strašan gubitak uloženog vremena i novca i Cvijan hrabro na to upozorava. Ne može se dotična gospođa večno sakrivati iza suđenja zemunskom klanu, mora i ona da snosi posledice svojih grešaka.

(nedelja, 20. jan 2013, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

Sluzčajno

Sticajem okolnosti imam uvid u rad,organizaciju,sudstva.Lično mislim da je vrlo neracionalno i skupo.Ali izjava da je krivac samo neki sudija ili predsednik,deluje vrlo neozbiljno,čak bezobrazno.
(nedelja, 20. jan 2013, 00:32) - Djenka [neregistrovani]

Haha

Nebih ni ja podneo ostavku da primam po raznim osnovama 600 000 dinara. ;)

(subota, 19. jan 2013, 23:01) - Dantes [neregistrovani]

Korupcija

Ako je bas tako kako Cvijan kaze zbog cega onda doticna osoba nije vec u pritvoru?

(subota, 19. jan 2013, 21:38) - anonymous [neregistrovani]

Pravosudje i korupcija

Molim sadasnju vlaast da onima koji imaju i hleb i pogacu i mkolac, a hoce posto poto vise oduzme pogacu i podeli je onima koji nemaju ni jedno , ni drugo ni trece.Trebite korov "iz ledine" oslobodite prostor pravdi i postenom radu.

(subota, 19. jan 2013, 20:20) - Nesta [neregistrovani]

Pravdokratija?

Kao običan smrtnik slušao sam godinama hvalospeve o Predseniku kasacionog suda.Preko noći poznati pravnik treba da bude gonjen, Ako ima razloga neka bude. Ali mi u galimatijasu raznih informacija, najviše zapadalo za oko razne "kratije": tehnokratija, demokratija, partokratija. Da li će mo dostići kao cilj, i kada vlada sukob raznih interesa, dakle kao postavljeni cilj, a ne dostignuće, nešto što nikome od poznatih ličnosti ne pade na pamet da kaže: pravdokratija. Možda zvuči utopistički, ali kao cilj, dalek ali cilj...

(subota, 19. jan 2013, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

uzas

koliko nekim ljudima pare 'popiju'mozak! Koliko samo postaju halapljivi dok neki drugi namaju ni za hleb! Podzavam ovu vladu u borbi protiv korupcije!