Dačić: Resetovati odnose Srbije i Hrvatske

Odnose Srbije i Hrvatske treba resetovati i početi iz početka, rekao premijer Ivica Dačić. Nije vreme za izbore kada se odlučuje o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima - da Srbija što pre dobije datum za pregovore o članstvu u EU i pravedno, sveobuhvatno rešenje za Kosovo i Metohiju, poručio Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da odnose Srbije i Hrvatske treba resetovati i početi iz početka, jer bi procesom "odleđivanja" odnosa dve zemlje bila zaokružena atmosfera dobre regionalne saradnje. 

"Srbija želi da bude promoter dobre saradnje i odnosa sa svim državama u našem okruženju. Moramo da budemo svesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti tačke koje će nas vući napred", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske u poslednjih nekoliko meseci zahladili, ali da se u toj oblasti mora biti veoma praktičan.

"To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje", naglasio je Dačić.

Dačić je istakao da je spreman za sastanak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem upravo da se ne dozvoli da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu iz koje bi teško moglo da bude tako brzo povratka.

"Nije dobro da postoje dve zemlje gde nivo političke komunikacije nije na najvišem nivou. Zato mislim da je važno sada resetovati te odnose i početi iz početka", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da nije tačan utisak da su se od majskih izbora pogoršali odnosi sa zemljama regiona, navodeći da su predstavnici Srbije posetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku. On je najavio i da će u prvoj polovini godine biti održan sastanak vlada Srbije i Slovenije, dok u januaru ili februaru u Beograd treba da dođu premijer Bugarske i predsednik Saveta ministara BiH.

Srbija poštuje BiH kao državu

Na pitanje zašto najviši predstavnici vlasti Srbije često posećuju Republiku Srpsku, dok se saradnji sa drugim entitetom, Federacijom BiH ne pridaje veliki značaj, Dačić je rekao da je bio u Sarajevu i istakao da Srbija poštuje BiH kao državu.

Dačić je rekao da je plan da se ponovo aktivira Savet za saradnju Srbije i BiH, kao i da je Srbija ponudila da se potpiše sporazum o specijalnim vezama i sa Federacijom zato što je "važno da dobra saradnja bude sa celom Bosnom i Hercegovinom".

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dačić je rekao da se očekuju političke komunikacije sa novom vladom i da treba prekinuti tokove koji daju potpuno pogrešno uverenje da Srbija ima nešto protiv nezavisnosti Crne Gore.

"Srbija poštuje odluku građana Crne Gore i nas u Crnoj Gori interesuje položaj Srba koji tamo žive i njihova prava", rekao je Dačić i dodao da Crna Gora i Srbija treba zajednički da shvate da, prema njegovom mišljenju, nema bližih naroda od srpskog i crnogorskog i da tu treba tražiti prostor za saradnju.

Za spomenik pripadnicima bivše OVPBM u centru Preševa, Dačić je rekao da se država trudi da njene reakcije s jedne strane budu principijelne, oštre, a s druge da ne uđe u zamku provokacija koje se čine da bi Srbija, preduzimanjem određenih akcija, naišla na eventualnu osudu zbog prekomerne upotrebe sile.

"Moramo uvesti priču u normalan tok. To znači poštovanje zakona. Očekujemo da međunarodna zajednica, ako želi da bude korisna, izvrši pritisak na lokalne Albance da sami uklone spomenik i ubeđen sam da će tako biti ukoliko im je stalo do mirnog rešavanja svih problema", rekao je Dačić.

On je dodao da niko od ambasadora zapadnih zemlja ne posreduje u rešavanju tog problema, već da taj posao vodi Koordinaciono telo za jug Srbije na čelu sa Zoranom Stankovićem koji ga je informisao da su postojali određeni kontakti koji su vodili ka tome da se dođe do mirnog rešenja, bez upotrebe sile.

Nije vreme za izbore

Na pitanje da li su mogući vanredni izbori ove godine, Dačić je rekao da su teoretski mogući, ali da nije vreme za izbore sada kada se odlučuje "o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima – da Srbija što pre dobije datum za pregovore o članstvu u EU i pravedno, sveobuhvatno rešenje za Kosovo i Metohiju".

"Svaka stranka odlučuje o izborima, ali mislim da bi ovo bio prvi put u Srbiji da neko posle godinu dana, u uslovima kada vlada dobro funkcioniše i kada nema problema, odluči da ide na vanredne izbore", rekao je Dačić dodajući da se ne plaši izbora, ali da misli da je to tema koja se "više hipotetički nameće kao mogućnost nego što je realna u ovom trenutku".

Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija ima potpuno stabilnu većinu i niko u toj koaliciji nema potrebe niti namere niti to radi da pravi sebi neku rezervnu odstupnicu u vezi sa aktuelnom koalicijom.

Na pitanje o saradnji sa Demokratskom strankom, Dačić je odgovorio da je politička saradnja DS-a i SPS-a prekinuta stavovima DS-a o poništavanju deklaracije o političkom pomeranju dve stranke i negativnim stavovima o SPS-u koje se iznosili u međunarodnoj javnosti zbog koalicije sa naprednjacima.

"Ti negativni stavovi o SPS-u iznošeni su u organizacijama koje okupljaju socijalističke i socijaldemokratske stranke koji su doveli do toga da nas Partija evropskih socijalista u Briselu nije pozvala na poslednji kongres, prema njihovom obrazloženju, zbog takvog stava DS-a", rekao je Dačić i dodao da to nije dobro i da je to lično i javno rekao svima.

"Ako biste gledali tako, u polovini država Evrope trebalo bi izbaciti sve stranke leve orijentacije, jer se nalaze sa drugim strankama kao što je to slučaj bio u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama. To je nešto što moramo prevazići", zaključio je Dačić.

broj komentara 26 pošalji komentar
(utorak, 08. jan 2013, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

@Zasto...

...protjerani kako su prosli,poznato je a sta ce biti ako Hrvatska za par godina bude trazila Ratnu odstetu?...

(utorak, 08. jan 2013, 02:17) - anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Nekako sve ide jednosmerno. Od Srbije idu izvinjenja prema Hrvarskoj, sad ovo resetovanje... Mora li to tako? Ako mora, zasto mora? Ko nas na to primorava? Srbija prva pruza ruku pomirenja dok je za hrvatskog predsednika "tesko zamisliv susret s Nikolicem". Ja sam svakako za mir u regionu i za saradnu, ali samo ako je saradnja u nasem interesu i da postoji ravnoteza u odnosima. Zasto se ponasamo kao krivci?

(ponedeljak, 07. jan 2013, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Odnosi sa Hrvatskom

da, bicu prijatelji dok ne udju u EU.

(ponedeljak, 07. jan 2013, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

re; moj komentar

slazem se. bolje da se vise misli na ekonomiju i svoju drzavu, a ne zivjeti za komsije.

(ponedeljak, 07. jan 2013, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

sta kazu komsije.....

mislim da oni tako ne misle.

(ponedeljak, 07. jan 2013, 18:28) - Hacker [neregistrovani]

hahaha

Mislim da reset nece pomoci, potrebno je oboriti sistem :-)

(ponedeljak, 07. jan 2013, 18:25) - Aspalathos [neregistrovani]

reset!

Biološki sam Jugosloven sa uravnoteženim procentima jadranske i dunavske vode odnosno krvi u žilama, ali mi termin reset kao elektroinženjeru znači nešto ANULIRATI u početno stanje.Ljudi, narodi, države nisu računari, pa bi po mome značilo da se i sam život resetuje.Taj mi je termin u palitici stran, kao i kolateralna šteta.Stvari nazivati pravim imenima.Cenim premijera Dačića i većinu nove prve postave u srpskom timu, ali se odnosi sa raz.bratskim Hrvatima najpre moraju raščistiti, pa neka ih RESETUJE ko kako i kad želi.Žrtve i šteta se ne mogu vratiti, a dug Hrvatska prema srpskom narodu nema ni želju ni nameru da vrati.Normalizovati odnose sa svima iz Jugoslavije koji su za to spremni, ali na fer i oficijelan način.Ni u šahu nije dozvoljeno vraćati poteze, a nova se partija igra a pozicija resetuje tek kad se tekuća završi...

(ponedeljak, 07. jan 2013, 18:05) - anonymous [neregistrovani]

Pocetak

Svaki novi pocetak je tezak ( Al rezervisan za Srbe )

(ponedeljak, 07. jan 2013, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Pocetak

Gospodine Dacicu jestel vi sigurni da treba sve iz pocetka ?

(ponedeljak, 07. jan 2013, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

Resetovati

Kako nije njima palo na pamet da Resetuju sa nama dobrosusedske odnose ?