Čitaj mi!

Usvojena Deklaracija o osudi zločina

Skupština Vojvodine jednoglasno usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji.

Poslanici Skupštine Vojvodine jednoglasno su usvojili Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji.

Iako je tokom zasedanja bilo oprečnih stavova po pitanju teksta deklaracije, poslanici svih partija na kraju su je podržali i izrazili zadovoljstvo što je postignut konsenzus.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine zatražili su prošle nedelje da se održi vanredna sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj bi bila usvojena deklaracija o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda.

Nakon razgovora sa strankama vladajuće koalicije dogovoreno da se u tekst deklaracije uvrsti i osuda zločina nad ostalim narodima.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović ponovio je da je Deklaracija vid protesta zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, optuženih za zločine nad Srbima.

"Sa ovim su se saglasile sve poslaničke grupe, a u tekst Deklaracije uneli smo i stav koji ima jako moralno utemeljenje i kojim osuđujemo sve zločine koji su počinjeni na tlu bivše Jugoslavije. To je viteški i jasan stav", ocenio je Mirović.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da ta stranka nije konsultovana prilikom izrade finalnog teksta Deklaracije, ali je bez obzira na to odlučila da podrži njeno izglasavanje.

"Želeli smo da damo doprinos predlogu teksta, ali je (deklaraciju) podržavamo jer je važna i daje kontinuitet rezoluciji koju je Skupština Vojvodine usvojila 2003. godine. Smatramo da su nedavne odluke Haškog suda stvarno šamar pravdi i pravičnosti", rekao je Egereši.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je juče da je Deklaracija dopunjena osudom zločina nad drugim narodima, jer zločin ne sme da bude obojen.

"Zločin je zločin, nezavisno od toga nad kim je učinjen i nad pripadnikom kod naroda je učinjen. Zbog toga mi želimo da kroz Deklaraciju izrazimo pijetet, žaljenje i ogorčenost zbog svake žrtve koja je stradala u poslednjim decenijama 20. veka na prostorima bivše Jugoslavije", objasnio je Pajtić.

U tekstu Deklaracije se, pored ostalog, navodi da "Skupština Vojvodine izražava nezadovoljstvo i ogorčenost građana presudama Haškog tribunala optuženima za ratne zločine nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije".

U Deklaraciji se pozivaju sve relevantne institucije i pojedinci u Srbiji i okruženju da osude zločine počinjene nad Srbima, odnosno navodi se da Skupština Vojvodine pruža podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti istraga zločina.

broj komentara 0 pošalji komentar